Ľuboš Blaha: Politická mapa sa prekresľuje. Spory medzi kresťanskými a sociálnymi demokratmi ustupujú
09 | 04 | 2019 I Ľuboš Blaha
Politická mapa sa prekresľuje. Tradičné spory medzi ľavicou a pravicou či kresťanskými a sociálnymi demokratmi v tejto fáze dejín ustupujú.

Nový spor sa rozpútal medzi liberálnymi globalistami a antiglobalistami, medzi ktorými nájdete klasických socialistov, komunistov, vlastencov, národniarov, konzervatívcov a najrôznejších kritikov západnej individualistickej kultúry, oligarchie a kapitalizmu.


Proti liberalizmu sa vytvára široký front, rovnako ako sa kedysi vytvoril proti vojne v Juhoslávii či proti vstupu do NATO.

Proti bombardovaniu Belehradu sme protestovali všetci - socialisti, komunisti, vlastenci aj konzervatívci.

Pamätám si, že keď sme zbierali podpisy na referendum o NATO, aj v tomto sa dali dokopy socialisti aj konzervatívci. Bol som pri tom.

Vtedy som prvýkrát pochopil, že sú veci, kde sa viem spojiť aj s Jánom Čarnogurský, konzervatívcom a pravičiarom.

JÁN ČARNOGURSKÝ - FULL RESPECT


Odvtedy sa takých príležitostí našlo viac - najmä jeho odpor voči rusofóbii je obdivuhodný. Nemusím s pánom Čarnogurským súhlasiť v mnohých veciach, napokon, on je pravičiar, ja ľavičiar, a tak to ostane.

Ale vážim si ho ako intelektuála a určite sa vieme spojiť v boji, na ktorom dnes tak záleží - proti americkému modelu liberálnej globalizácie. A proti hlúpemu kopaniu do Ruska a západnému militarizmu.

V tomto boji potrebujeme múdrych a odvážnych ľudí, ktorí sa neboja ísť proti prúdu. On takým je.

Všimol som si jeho nový článok "Fronty sa vyostrujú" a myslím, že to vníma podobne.

Vytvára sa veľký front proti liberalizmu a my sa musíme prestať vzájomne hejtovať a uvedomiť si, kto je náš nepriateľ. Prenesme sa cez staré spory - v záujme toho, na čom dnes záleží najviac.

Toto napísal Ján Čarnogurský o liberálnych útokoch:

"Na muške nie sú len konzervatívci. Čokoľvek urobí SMER, je zlé. Poslanec Ľuboš Blaha je pre liberálny tábor stelesnením zla. Takýto vývoj bude pokračovať...

Neliberálny tábor na Slovensku nemá za sebou sily, aké má liberálny. Nezostane mu nič iné než pritvrdiť svoju reč. Zatiaľ to robí Ľuboš Blaha a jeho reč pôsobí dobre.

Neliberálny tábor nemôže prijať politickú korektnosť, ktorú vyvinul liberálny tábor. Bola by to cesta k prehre."


Ďakujem za tieto slová. Áno, musíme pritvrdiť. A musíme spolupracovať. Lebo inak ich nezastavíme.

Proti neoliberálom.
Proti globalistom.
Front.