Mobilní operátori napadli na Súdnom dvore EÚ zastropovanie cien hovorov
05 | 04 | 2019 I redakcia

Po zrušení roamingu bola v Únii minulý rok prijatá aj smernica, ktorá stanovuje maximálne ceny volaní a textových správ. Proti nej sa v marci na Súdnom dvore EÚ ohradili európski operátori. Rozsudok v tejto veci môže mať veľké finančné následky.


Španielska Telefónica a nemecký Deutsche Telekom smernicu na súde EÚ napadli, ale podľa informácií ČTK nepožiadali o pozastavenie účinnosti smernice do rozhodnutia súdneho dvora.

„Prípady budú posudzované v štandardnom režime,“ potvrdil hovorca súdu. Znamená to, že príslušné rokovania by sa v tomto roku ešte nemuseli uskutočniť a rozsudok bude vynesený najskôr v lete budúceho roka.



Smernica o kódexe pre elektronickú komunikáciu, ktorá bola prijatá s cieľom podporiť kvalitné pevné a mobilné pripojenie v EÚ a ktorá má zabezpečiť lacnejšie volania a textové správy do iných členských krajín Únie, nadobudne právnu účinnosť 15. mája.

Od vtedy majú v Únii začať platiť maximálne zastropované ceny 19 centov plus daň za minútu volania do zahraničia a šesť centov plus daň za textovú správu. Novinka dopĺňa už platné zrušenie roamingových poplatkov za volania zo zahraničia domov, doteraz totiž v zásade platia dve rôzne ceny v závislosti od smeru cezhraničného hovoru.



Únie už na Britániu nebude vzťahovať.



Španielska a nemecká spoločnosť si myslia, že nové pravidlá porušujú „princípy subsidiarity a proporcionality“, teda, že je legislatíva na úrovni Únie v tomto prípade zbytočná a právne nepodložená. Operátori sú podľa informácií ČTK tiež presvedčení, že zasahuje do ich majetkových práv i práva na slobodu podnikania. Navyše im vadí, že dôsledky, ktoré môže smernica priniesť, neboli dostatočne preskúmané a jasné.

Politická clona?


Ak Súdny dvor EÚ rozhodne v prospech firiem, veľmi pravdepodobne by rozsudok mal retroaktívnu účinnosť, z čoho by vyplývali aj ďalšie, prevažne finančné dôsledky.

„Zastropovanie cien na 19 centov za minútu pri volaní z domu do inej krajiny EÚ platiť bude, no podaná žaloba môže do budúcna riešenie vecí skomplikovať. Poďakovať môžeme mocným lobby operátorom,“ vyjadrila sa k situácii česká europoslankyňa Dita Charanzová (ALDE), ktorá návrh na zastropovanie presadila.

„Na tvrdý odpor operátorov som narážala v priebehu celého rokovania o návrhu, operátori odmietali pristúpiť na zníženie cien, hoci si za volania do zahraničia účtujú aj stonásobok svojich skutočných nákladov. Práve premrštené ceny za volania do inej krajiny EÚ ma motivovali k tomu, aby som sa situáciou zaoberala,“ dodala Charanzová.


Odpor operátorov k smernici bol reprezentovaný napríklad Asociáciou najväčších európskych mobilných operátorov (ETNO), ktorá ju vo svojom vyjadrení označila za premárnenú príležitosť.

„Nešťastné rozhodnutie regulovať výšku cien hovorov v rámci EÚ je obyčajnou politickou clonou, ktorá má zatieniť nedostatočný pokrok v ostatných agendách smernice. (…) Táto neoprávnená regulácia stanovuje veľmi nebezpečný precedens pre ostatné oblasti priemyslu v EÚ,“ uviedla na adresu smernice minulý rok Asociácia.