Truban z Progresívneho Slovenska: Na Kisku nie sme odkázaní
02 | 04 | 2019 I Roman Suchý
Michal Truban je podnikateľ, založil webhostingovú spoločnosť Websupport, je spoluzakladateľom Slovensko.digital. Stál pri začiatkoch občianskeho združenia Progresívne Slovensko, neskôr sa stal jeho podpredsedom. Venuje sa boju proti korupcii v IT sektore, v roku 2015 nahlásil na políciu ľudí, ktorí ponúkali firme Websupport vopred vyhrané tendre. Po oznámení Ivana Štefunka, že už nebude kandidovať na predsedu Progresívneho Slovenska sa dnes o ňom hovorí ako jedinom kandidátovi na predsedu tejto strany.

V rozhovore s Michalom Trubanom pre denník SME dnes padli niektoré pozoruhodné vyjadrenia najmä vo vzťahu k vznikajúcej strane Andreja Kisku.

Na otázku, že Miroslav Beblavý aj Štefunko vraveli, že dali prezidentovi Kiskovi ponuku na líderstvo predvolebnej koalície. Keďže pravdepodobne dal prednosť vlastnej strane, zohralo úlohu pri tomto kroku aj to, že vypadol z potenciálnych lídrov?

Odpovedá Truban: "Nie, vôbec. Progresívne Slovensko robí vlastnú politiku. Poznáme sa s pánom Kiskom, ale nie sme na neho odkázaní.". Rovnako sa stavia aj k budúcej spolupráci, keď hovorí, že "Sme si veľmi blízki, spoluprácu nevylučujem. Ale uvidíme, čo to bude za stranu, akí ľudia v nej budú, aký bude mať program aj výtlak."

Podľa vyjadrení možno budúceho predsedu Progresívneho Slovenska je teda zrejmé, že Andrej Kiska je viac príťažou v plánoch progresívcov než alternatívou s ktorou by radi počítali alebo boli na ňu odkázaní.