Komentár Martina Ondráša: Mimoriadny odvod reťazcov bol pozastavený. Jediný, kto sa čuduje, je SNS
02 | 04 | 2019 I Martin Ondráš

Mimoriadny odvod reťazcov bol pozastavený. Jediný, kto sa čuduje, je SNS na čele s ministerkou Matečnou. To, že sa čuduje však nie je nič nové pod slnkom. Čudovala sa, keď zdraželi potraviny. Hovorili jej to všetci odborníci, SNS to nechcela počuť. Tak isto jej všetci, čo aspoň trošku rozumejú právu EÚ jasne deklarovali, že to, čo SNS vyrobila je diskriminačné a v priamom rozpore nie len s právom EÚ, ale aj so základnými princípmi fungovania celej EÚ. Nič to, nechápeme. Do toho právnik č.1 v SNS, ale ten to aspoň neskrýval. Keď dostal otázku, čo urobí, ak ten zákon EÚ zruší, odpovedal jasne. Jemu nikto nebude diktovať, čo môže a čo nie. Aj maďari stihli vybrať miliardu, kým to EÚ zrušila. No, ale aj EÚ sa učí a v našom prípade, konala rýchlejšie. Našťastie pre nás. Nemusíme nikomu nič vracať, nebudú súdy, nebude odškodné. To je dôvod na radosť. Ale čo predviedla SNS a jej nominanti na tlačovom vyhlásení?


Ministerka Matečná celý február tvrdila, že januárové zdraženie potravín nemá žiaden súvis s mimoriadnym odvodom. A teraz tá istá ministerka Matečná, o mesiac neskôr, tvrdí a vyzýva obchodníkov na to, aby zlacnili, ak pominula hrozba odvodu. Tak kedy klamala? Celý február ak dobre vedela, že ceny narástli presne kvôli odvodu, alebo klame teraz? EK jej klepla po prstoch, tak treba z toho čo to vyťažiť?


Niektorí obchodníci tvrdili, že ceny nezvýšili aj napriek odvodu. Títo teda nič zlacňovať asi nebudú. Potom bola druhá skupina, tých hnusných zahraničných, ktorí boli zdržanlivejší. Takže tam nevieme, či zvýšili kvôli odvodu, alebo nie. Ak áno, ceny by mali znížiť, ak nie, tak ceny ostanú. Posledná skupina je však „slovenská“ Coop Jednota. Tej sa odvod netýkal ani vtedy, ani teraz. Ceny však zvýšila, ako všetci. Prečo? Na to sa treba opýtať jediného odborníka na reťazce a tým je generálny riaditeľ sekcie potravinárstva. On určite nájde dôvod. Aj na zvýšenie v Coop Jednote aj dostatočné dôvody, prečo ceny dole nepôjdu. Hlavne nech neponúka svoju hlavu. To už raz urobil a už ju dávno nemal mať. Vtedy tuším sľuboval, že ceny neporastú. Opak bol pravda.


Ministerka Matečná dnes ukázala hnev. Obvinila Brusel, obvinila lobistov, obvinila reťazce. Jedine, koho obviniť nestihla bola SNS. Ak by totiž v tejto strane nevymysleli takú nehoráznu hlúposť, ako selektívne zdanenie, žiadny Brusel ani lobisti a ani reťazce by nemali čo vyjednávať. Ministerka, celá červená od zúrivosti, veselo oznámila, že pustí žilou ďalších 50 mil Eur. Vraj ich vyjednala. Že sa tým nepochválila skorej. Moc to neznie presvedčivo, skôr je to oznam pre „našich“, nebojte sa, sľúbené E dostanete aj napriek tomu, že tie hnusné kapitalistické reťazce nezaplatia. Dám zo svojho. No už celkom chápem tú farbu v tvári. Aj mňa by asi jemne „nasrdilo“ keby som musel siahnuť do svojho vrecka a zaplatiť, čo som nasľuboval ešte pred tým, ako som reálne niečo vybral.


Od hnevu červená ministerka oznámila, že to nenechá len tak. Bude sa vyšetrovať. V jej prípade som spokojný. Ona vyšetrovala kauzy farmárov, ona vyšetrovala divné dotácie v PPA, ona vyšetrovala platby za parkoviská a letiská, čo sa vraj tvárili ako orná pôda. A čo vyšetrila? Nič. Farmárom sa krivda nestala, agrobaróni naďalej poberajú svoje milióny dotácií a na PPA nikto nikdy nepochybil. Ale ide bojovať proti Bruselu. No asi zabudla, že presne ten istý Brusel jej ročne pridelí na rozhajdákanie necelú miliardu Eur. Takže určite tých 80 mil Eur stojí za to, aby sa Brusel na oplátku pozrel, kam ona pridelila tú miliardu.


Slovensku chýba sebareflexia. Ministerka sa mala postaviť pred kamery a povedať. Ok, mám tu nejaké námietky, budem sa nimi zaoberať. Asi sme to jemne nedomysleli, moji legislatívci popracujú na zmenách tak, aby tento zákon mohol byť akceptovaný aj v EÚ. A bolo by po senzácii. Hovorili jej to odborníci, povedal jej to prezident a dnes už aj EÚ. Ale SNS? Nie, presne naopak. Útoky a útoky. Viete čo bude nasledovať? Šikana a teror. Štátne kontroly sa znásobia. Pokuty budú padať v miliónoch. Za akúkoľvek hlúposť. Tlačovka za tlačovkou. Opäť sme sa dozvedeli, že vraj sme smetisko. Tu sa vozí potravinový odpad a tvárime sa, že sú to potraviny. A opäť, ako vždy kope sama do seba. Aj keď nevedome, to je krása nevedomosti. Ak sa sem vozí odpad, niekto ho schválil a povolil jeho obeh. ONA. Ak sa sem vozí odpad, niekto vykonáva dozor a mal ten odpad stiahnuť, opäť ONA. Takže ak je pravda (a nie je), že sa sem vozí odpad, je jediný rezort za to priamo zodpovedný. Presne ten jej. Alebo klame a klame a klame.


Obchodníci, budťe na pozore. Deň zúčtovania sa blíži. Za chvíľu začne byť účinný nový zákon, ktorý Vám zakazuje sa súdiť zo štátom. Pozor,Pozor. Iba ONA má vraj pravdu.