Kladivo na neposlušné štáty EÚ? Nemecko a Belgicko oprášili starý plán, ktorý sa vám nebude páčiť!
19 | 03 | 2019 I Roman Suchý

Cez dvadsať členských krajín Európskej únie dnes podporilo spoločný plán Nemecka a Belgicka vytvoriť mechanizmus, ktorý by mal v budúcnosti EÚ umožniť pravidelné hodnotenie kvality právneho štátu v členských krajinách a previazať ho s prístupom k európskym peniazom. Na spoločnej tlačovej konferencii v Bruseli to uviedli belgický minister zahraničia Didier Reynders a nemecký štátny tajomník pre EÚ Michael Roth.




Vec, s ktorou Belgicko prišla prvýkrát pred tromi rokmi, chce podľa nich nadchádzajúce fínske predsedníctvo EÚ zaradiť medzi svoje priority a konkrétny návrh by tak mal byť hotový ešte tento rok. O veci dnes ráno diskutovali zástupcovia všetkých krajín únie pred konaním Rady pre všeobecné záležitosti venovanom príprave marcového summitu únie.

Návrh by bol oddelený od existujúcej procedúry podľa siedmeho článku únijných zmlúv, v rámci ktorej už niekoľko mesiacov bez zásadných posunov rieši krajiny stav vlády práva v Poľsku a Maďarsku.

"Bol by to úplne nový mechanizmus, s procedúrou podľa siedmeho článku nie je žiadne právne prepojenie," zdôraznil Roth. "Európska únia je úniou spoločných hodnôt, nie len obyčajný spoločný trh,"vyhlásil.



Reynders, v minulosti dlhoročný belgický minister financií, zámer prirovnal k spôsobu akým je už niekoľko rokov posudzuje rozpočtová situácia členských krajín, kedy o veci konajú štáty na základe vstupného hodnotenia Európskej komisie a odporúčajú si prípadné zmeny.

Podľa nemeckého štátneho tajomníka má plán tri základné ciele. Prvým je jasné vyjadrenie, že EÚ má spoločné hodnoty, ktoré sú skutočne záväzné pre všetkých jej členov.

"Po druhé potrebujeme jasne určiť, čo presne rešpekt k vláde práva v každodennom živote znamená,"poznamenal Roth a upozornil, že politický konsenzus v únii v tejto otázke teraz jednoducho neexistuje. Tretím dôvodom je snaha zaistiť, že krajina sa budú v tejto oblasti od seba navzájom učiť.

Nemecký štátny tajomník pripomenul, že ťažkosti s vládou práva nemajú len dve krajiny, ktoré teraz čelia procedúre podľa siedmeho článku zmluvy. "Len pre ilustráciu - antisemitizmus, rasizmus, to je veľká výzva a bremeno pre nás v Nemecku. Nenávisť k Rómom. Náš nový mechanizmus by mohol pomôcť stavať mosty medzi Východom a Západom, Severom a Juhom, pomôcť prekonať klišé a stereotypy,"myslí si.

Podľa belgického ministra by malo byť v previerke možné zistiť, či členská krajina EÚ dokáže plniť všetky kritériá kvalitného právneho štátu. Ak by tomu tak nebolo, zmienil Reynders varianty spustenia postupu podľa článku sedem, posúdenie veci európskym súdom, aj možnosť obmedzenia prístupu k fondom EÚ.

"Ale základným prvkom je snaha o prevenciu a ponuka odporúčania zmien. Ak by toho krajina nevyužila, sú možné rôzne mechanizmy," dodal.

S možnosťou prepojiť prístup k eurofondovým peniazom s dodržiavaním zásad právneho štátu prišla vlani Európska komisia v návrhoch podoby budúceho viacročného rozpočtu EÚ.

V jej predstave by krajina EÚ mohli rozhodnúť o obmedzení alebo zákaze prístupu k finančným prostriedkom vo vzťahu k niektorému členskému štátu spôsobom, ktorý budú mať za primeraný povahe, závažnosti a rozsahu nedostatkov.

Nemecký štátny tajomník Roth dnes túto vec, ktorá sa krajinám zo stredu a východu EÚ príliš nepáči, opäť jednoznačne podporil. Je to podľa jeho slov priorita Berlína v nadchádzajúcich záverečných rokovaniach o podobe a pravidlách dlhodobého rozpočtu Únie na roky 2021 až 2027.