Hlina ostro odkazuje Mikloškovi: "Prosím Vás, už nikam nekandidujte", ako prvý reagoval jeho brat
18 | 03 | 2019 I Alexander Adamecký

V nedeľu sa na Facebooku a na portáli hnonline.sk nechal počuť predseda KDH Alojz Hlina o tom, nech prezidentský kandidát František Mikloško "už nikam nekandiduje". 


"Vaša posledná kandidatúra spôsobila bolestné rozdelenie konzervatívnej scény. Tie zranenia bude treba dlho liečiť repíkom. Škoda, že ste sa na to dali. Stále chcem veriť, že ste bol skôr zneužitý, ako ste to urobili vedome. Konzervatívci v týchto prezidentských voľbách nezohrali dôstojnú partiu. Nemuselo to tak byť. Vaša pýcha to však nedovolila. Vaše elitárstvo spôsobilo, že konzervatívci, kresťanskí demokrati nemali jednoznačnú voľbu," napísal Hlina.

V texte tiež vyčítal Mikloškovi to, že nebol schopný viesť dialóg s ešte vtedy nádejným kandidátom na prezidenta Mariánom Čaučíkom. "Jeho príbeh je pekný, veľký, prezidentský. Prečo ste nepripustili diskusiu s ním o tom, kto z Vás by mohol byť spoločným konzervatívnym kandidátom? Prečo ste nepripustili diskusiu s Veronikou Remišovou? Pani Remišová by šla do prezidentského zápasu, ak by s Vami bola možná dohoda. Nepripustili ste ju," pokračoval.

Hlina dáva za vinu zvyku o "starej garde" KDH, ktorá neuvoľní miesto novej generácii."Vaša kandidatúra bola zneužitá aj na politický zápas v našom konzervatívnom priestore. Nejdem špekulovať, nakoľko ste si toho bol vedomý a nakoľko ste bol len nástrojom v rukách iného, každopádne, úmysel rezať do živého v konzervatívnom priestore cez Vašu kandidatúru tu bol prítomný."

Podľa predsedu KDH konzervativizmus v týchto voľbách zlyhal. "Musíme zápasiť ďalej a presvedčiť ľudí, že konzervativizmus má aj modernú tvár, že vie dať odpovede na výzvy modernej doby. Nemusí byť hnedý a ani nebude. Môže byť pozitívny, ľudský, sociálny. Nemusíme sa ľudom hrabať v spálňovom prádle. Musíme ľudí presvedčiť, že im vieme predstaviť príbeh lásky, pochopenia, radosti zo života."

Svoj príspevok ukončil ostrejšou nôtou. "Pán Mikloško, prosím Vás, už nekandidujte. Pomôžte kresťanskej demokracii. Naše náhodné spoločné stretnutie na chodníku ste označil ako naše posledné politické jednanie. Je mi to ľúto, ja som stále pripravený sa stretnúť a niektoré skutočnosti si vzájomne dorozprávať."

Kresťanská únia ďakuje voličom Františka Mikloška
18 | 03 | 2019 | Peter Kralik/TASR


Ako prvý zareagoval brat Františka Mikloška, Jozef Mikloško. Reagoval na slová predsedu KDH statusom na Facebooku."Do druhej v noci som bol aj s inými kamarátmi na stretnutí priaznivcov Fera Miklošku. Jeho výsledok zasa nie je až taký zlý, aby si z neho robil Alojz Hlina srandu. Nemám čas, aby som odpovedal na jeho status,ktorý nemá ani hlavu ani pätu. Nedá sa všetkých iba urážať a "vzbudzovať emócie" iba vyvolávaním škandálov."

Podľa neho je ale poučovanie "nezávislého kandidáta, ktorého volilo 49% ľudí z KDH" sebevražedná metóda. "Predsedníctvo KDH (je) plné mladých ľudí, (to) však mlčí a teda svedčí. S nie všetkými Ferovými názormi súhlasím, ale bol by to prezident, ktorý ma za sebou dlhú rovnú cestu."

Bratovi však zazlieva, že v druhom kole nepodporil kandidáta Maroša Šefčoviča a taktiež ostrejším tónom zabŕdol do kandidátky Zuzany Čaputovej."Teraz budeme mať za prezidentku zen budhistku, s veľmi liberálnymi názormi a nejasnou finančnou podporou. Ferov odchod z politickej scény so 100x menším rozpočtom bol však dôstojný, napriek nedôstojnému článku predsedu KDH," napísal na sociálnej sieti.