Podivný "prezident Slnko" Emmanuel Macron
07 | 03 | 2019 I V. Klaus, I. Strejček, J. Weigl, publikované v denníku MF DNES 7. 3. 2019 / spracoval Juraj Štubniak

Francúzsky "prezident Slnko" Emmanuel Macron vo svojej priehľadne účelovej predvolebnej reči - nazvanej "Za európsku obrodu" - európskemu kontinentu oznámil, že "Európa je on", a že je preto nevyhnutné, aby vyzerala podľa jeho predstáv. To je aj v kontexte postdemokratickej EÚ velikášstvo doteraz neznámeho typu. Svoj boj (nechceme lacno vtipkovať prekladom Mein Kampf) "vediem v mene Francúzska a bez prestania, aby som pomohol Európe ...", hovorí Macron. My sme - po preštudovaní jeho pamfletu - presvedčení, že Európa žiadnu Macronovu pomoc nepotrebuje. Naopak.


Absolútne neprijateľné je už Macronovo východisko, ktorým je tvrdenie, že "ešte nikdy od druhej svetovej vojny nebola Európa tak potrebná a ... v takom ohrození". Jeho symbolom sa stal brexit. To je úplne nehorázne tvrdenie. Odísť z EÚ bolo slobodným rozhodnutím britských voličov, bolo dôsledkom dlhodobej nespokojnosti Britov s dnešným konceptom európskej integrácie. "Brexit je slepá ulička", hovorí Macron. Pre koho je to slepá ulička? Brexit je pre Veľkú Britániu návratom k demokratickému výkonu politiky v rámci národného štátu na základe mandátu voličov. Keby bolo v EÚ všetko v poriadku, keby to bol tak báječný a úspešný model, ako Macron hlása, potom by Briti nemali dôvod EÚ opúšťať.


Macron navrhuje vytvorenie celej rady nových európskych orgánov, v ktorých chce zamestnať svojich europoistických súputníkov a zároveň oslabiť demokraciu v jednotlivých členských štátoch EÚ. Navrhuje napr. Vytvorenie  Európskej agentúry pre ochranu demokracie , ktorá by "každému členskému štátu dala k dispozícii európskych odborníkov, ktorí by volebný proces chránili proti kybernetickým útokom a manipuláciám". Čo to znamená? Už nie voliči, ale agentúra so svojimi "odborníkmi" bude posudzovať, či sú výsledky volieb správne, také, aké si Macronova  únia želá.


Macron navrhuje zriadiť  Európsky azylový úrad  a  Európsku radu pre vnútornú bezpečnosť . Zostať súčasťou schengenského priestoru by pre nás bolo za týchto okolností smrteľnou chybou. Migračná kríza jasne ukázala, že schengenský "bezhraničný" projekt je úplne mylný koncept. Slobodné cestovanie ani obchodovanie nijako výrazne nezjednodušuje, ale je mimoriadne výhodný pre nekontrolovateľné prekračovanie hraníc migrantmi alebo páchateľmi najrôznejších nezákonných činov. Macronom koncipovaná "revízia" schengenského priestoru by podriadila Českú republiku povinnému prerozdeľovanie migrantov, bez toho aby sme sa mohli tomuto postupu vzpierať.


Slovo "hranica" používa Macrona vo vyhrotene ochranárskom prístupe, keď tvrdí, že "hranica musí zabezpečiť spravodlivú hospodársku súťaž a na nových základoch postaviť našu obchodnú politiku". Tým rozumie uzavrieť hranice všetkým firmám, ktoré nedodržiavajú "európske hodnoty, normy pre životné prostredie, ochranu údajov a spravodlivé daňové odvody". Čo to sú európske hodnoty bude stanovovať on a jemu podobní. Aj to je pre nás absolútne neprijateľné.


Macronova "nová" Európa, ktorá "bude predvídať situáciu na trhu práce, aby mohla vytvárať pracovné miesta" zaručí všetkým občanom "rovnakú odmenu na jednom pracovisku a európsku minimálnu mzdu ... každoročne kolektívne vyjednávanie". Bude priestorom pre bezuhlíkové technológie a prostredníctvom  Európskej banky pre klímu  umožní splatiť "klimatický dlh". O naše zdravé a nezávadné potraviny sa postará  Európska jednotka pre hygienickú bezpečnosť  a do akcie nastúpi  Európska rada pre inovácie . Macron v konštrukcii "novej Európy po brexite" navrhuje úplne neprijateľný rozsah európskych regulácií, čím demonštruje, že európske elity (na čele s ním) motiváciu odchode Britov z EÚ nepochopili.


Autoritatívne a povýšené rady prináša Macron v čase, keď Francúzsko zápasí s bezprecedentnými hospodárskymi a sociálnymi problémami. Čo chce doma úplne neúspešný a neobľúbený prezident radiť zvyšku EÚ? Kde sa v ňom berie drzosť domáce neúspechy svojej politiky prekrývať európskym aktivizmom? Ak by nabubrelo "macronovská" politika mala byť dnešnej EÚ vnútená a Macronova "európska obroda" realizovaná, potom by sme z takejto EÚ mali čo najrýchlejšie odísť. Ak pre niekoho naše výzvy na vystúpenie z EÚ doteraz zneli ako príliš radikálny a málo zodpovedný prístup, desivá Macronova vízia pre nás iné východisko neponúka. Opusťme Európsku úniu nadutého francúzskeho polomonarchu, kým je ešte čas.


V. Klaus, I. Strejček, J. Weigl, publikované v denníku MF DNES 7. marca 2019

zdroj: klaus.cz