Komentár Martina Ondráša: V bezpečnosti a kvalite potravín je „čierny Peter“ na strane slovenských autorít
07 | 03 | 2019 I Martin Ondráš

Matečná vyzvala obchody, aby nepredávali poľské mäso. Bezpečnosť potravín a ochrana spotrebiteľa je podľa nej priorita. Ak sa však zamyslíte, čo toto mediálne vyhlásenie skutočne znamená, pochopíte akú neprofesionalitu a nevedomosť tu predvádza naša pani ministerka.


V prípade Poľského mäsa máme totiž len 2 možnosti. Prvá je tá, že je to mäso bezpečné. Ak je to mäso bezpečné (o čom si dovolím pochybovať) nie je dôvod na tieto vyhlásenia a nie je žiadny dôvod na zavedenie mimoriadnych opatrení. Druhá je tá, že to mäso bezpečné nie je. Druhá možnosť je pravdepodobnejšia a v tomto prípade je pani ministerka zo zákona povinná konať. Nekoná. Mne je úplne jasné, že pod pojmom „potravinárska vertikála“, si pani ministerka zásadne predstavuje iba obchodné reťazce. Uznávam, má toho veľa, nemá čas si naštudovať ani základné princípy ochrany bezpečnosti vnútorného trhu a ochrany spotrebiteľa. Som ochotný jej podať pomocnú ruku a ešte raz vysvetliť, čo je jej zákonná úloha.Potom to stačí skopírovať a vydať za svoje myšlienky a svoje rozhodnutie, nebudem sa za to hnevať. To mäso nie je možné prehlásiť za bezpečné, ani keby mi v krvnom obehu kolovalo viac alkoholu ako samotnej krvi. Prečo ?


Absolútna popretie bodov istoty v procese chovu, veterinárnej starostlivosti a procesoch porážania dobytka. Aby sa tomu lepšie porozumelo, aj na vysokých politických miestach, existuje tzv. správna výrobná prax. Tá popisuje všetky procesy. Tie musí dodržiavať každý, vrátane farmára a neskôr bitúnku. Tieto procesy sú priebežné a každý proces obsahuje tzv bod istoty. V tomto bode sa overuje, či v procese nedošlo k pochybeniu. Pre farmára je bod istoty č.1 veterinárna kontrola stavu jeho stáda. V Poľsku je zrejme slepá. Nasledujú procesy pri porazení zvierat a tiež sú zakončené bodom istoty č.2, v ktorom iný veterinár potvrdí, že je zviera vhodné na porazenie v bitúnku. Opäť slepý a hluchý. Nasledujú procesy priamo v bitúnku a končia opäť bodom istoty č.3, kde tretí veterinár v poradí potvrdí, že mäso je vyhovujúce o označí ho pečiatkou. Opäť dokázaná slepota. Nie som si istý, či si niekedy niekto uvedomí, že zlyhali všetky body istoty v presnom poradí. Takže nešlo o náhodu. Ide o ukážku organizovanej skupiny, ktoré úmyselne falšuje potraviny a ohrozuje život a zdravie spotrebiteľa. Ak tieto fakty vidím ja, mohla by ich konečne vidieť aj pani ministerka.


Ale aj s takýmto pochybením potravinové právo počíta a práve preto si každý štát vytvára svoju národnú stratégiu pre ochranu trhu a na konci dňa, neexistuje žiadna inštitúcia EÚ, ktorá by zodpovedala za účinnú a aktívnu ochranu spotrebiteľa. Takže „čierny Peter“ je na strane Slovenských autorít. Slovenské autority, vrátane ministerstva, nemajú čo radiť, nemajú si čo želať a ani nemajú odporúčací charakter. Majú zákonom stanovené povinnosti. Ak sa zhodneme na skutočnosti, že riziko pretrváva, bolo mimoriadne opatrenie na mieste. Neskoro, ale predsa. Do toho treba citlivo vnímať ako sa kauza vyvíja a to samo o sebe veľa napovedá. Čo zistila kontrola EÚ ? Nič. Dokonca si niekto dovolí spochybňovať krok Českého ministra, ktorý prikázal všetko mäso z Poľska kontrolovať a odoberať povinne vzorky? Takže v preklade, ak to chápem správne, je podľa EÚ komisárov úplne v poriadku, ak sa porážajú choré a staré zvieratá. Ak je to v poriadku, rozumiem, že žiadne ochranné opatrenia nemajú zmysel, riziko neexistuje. Celé stanovisko a postup EK je choré, ale tak choré, že by si zaslúžilo nasadiť ozaj silné lieky proti alibizmu a počiatku demencie. Presne tieto argumenty má pani ministerka položiť na stôl na rade ministrov, presne tieto otázky má položiť Poľskej štátnej autorite. Presne toto je dôvod na jej obľúbený mediálny krik a zvolávanie summitu EÚ. No ale to naša pani ministerka zjavne nehodlá spraviť. Riziko asi nie je dostatočne vysoké. My jednoducho počkáme, kým sa niekumu niečo stane. Presne ako v otázke vraždy novinára. Až potom totiž nastúpi štátna moc a začne sa vyšetrovať niečo, o čom všetci veľmi dobre vedeli a čo celý čas vedome zametali pod koberec.


Neviem ako Vy, ale ja mám vedomosť o tom, že potravinová vertikála v sebe zahrňuje predaj mäsa na priamy konzum (distribútori) v obchodnej sieti (predajcovia) a vo verejnom stravovaní (jedálne a reštaurácie), predaj mäsa do výroby výrobkov (mäsovýroba), predaj mäsa do výroby polotovarov (mrazené jedlá, konzervy) a pod. Neviem ako Vy, ale ja mám deti, ktoré sa stravujú či už doma, z toho čo nakúpime do kuchyne, alebo v školskej jedálni. Výkrik do tmy, ktorý tu predvádza absolútne neodborná pani ministerka je fatálne zlyhanie. Na obchodníkov apeluje aby neobchodovali s Poľským mäsom ? A čo ostatní ? Tam je to v poriadku ? No nie je. Pani ministerka, prosím Vás, konajte si svoju povinnosť a chráňte trh a spotrebiteľa. Ak to mäso nie je v poriadku, plošne ho zakážte, ak je, kľudne ho sama konzumujte, ale nevystavujte riziku ostatných !