RUSKO: Americké vyšetrovanie ohľadom ruského vplyvu na Trumpa je "smiešne"
05 | 03 | 2019 I Peter Kralik/TASR
Kremeľ v utorok vyhlásil, že vyšetrovanie Spojených štátov, týkajúce sa tvrdení o ruskom vplyve na amerického prezidenta Donalda Trumpa, je "smiešne". Informovala o tom agentúra DPA.

"Bolo tu už toľko takýchto vyšetrovaní, že ich význam je znehodnotený," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ruskej tlačovej agentúre TASS.

Právny výbor Snemovne reprezentantov Kongresu Spojených štátov začal v pondelok nové preverovanie podozrení z tajnej dohody s Ruskom počas Trumpovej kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2016.

Výbor v utorok oznámil, že požiadal o vydanie dokumentov od 81 osôb, medzi ktorými sú aj Trumpovi synovia Donald Trump mladší a Eric Trump, jeho zať a poradca Jared Kushner, šéf jeho volebnej kampane Steve Bannon, bývalá riaditeľka komunikačného odboru Bieleho domu Hope Hicksová, súčasný Trumpov právnik Allen Weisselberg, bývalý minister spravodlivosti Jeff Sessions či zakladateľ spoločnosti WikiLeaks Julian Assange.

"Ani jedno z predchádzajúcich vyšetrovaní neprinieslo nejaké podstatné zistenia," povedal Peskov.
Trump alebo jeho spolupracovníci čelia niekoľkým vyšetrovaniam, pripomenula DPA.
Osobitný vyšetrovateľ amerického ministerstva spravodlivosti Robert Mueller dozerá od mája 2017 na vyšetrovanie možného prepojenia alebo koordinácie medzi Ruskom a osobami napojenými na predvolebnú kampaň Trumpa pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Podľa DPA nie je jasné, kedy sa Muellerovo vyšetrovanie uzavrie, aj keď už boli vznesené obvinenia voči ľuďom z úzkeho okruhu Trumpových spolupracovníkov vrátane jeho dlhoročného právnika Michaela Cohena a bývalého manažéra prezidentovej kampane Paula Manaforta.