Komentár Petra Králika: V kongrese USA je návrh zákona, ktorý požaduje zverejnenie príjmu Putina
28 | 02 | 2019 I Peter Králik
Môže sa vám to zdať absurdné, a ono to aj absurdné je. Skôr ako o mentalite Vladimíra Putina to hovorí o aktuálnom mentálnom nastavení "bažiny" vo Washingtone.

Dvaja členovia Snemovne reprezentantov USA Alice Štefanič a Valdez Demings predložili návrh zákona o transparentnosti voči Vladimírovi Putinovi. Spravodajské agentúry sú vyzvané, aby zhromažďovali údaje a predložili Kongresu správu o "finančnom stave prezidenta Ruskej federácie a jeho podporovateľov, ako aj tajných sieťach".


"Putin a jeho politickí spojenci sa snažia oslabiť demokraciu vo svete zvýšením politickej kontroly prostredníctvom neetických krokov," povedala pani Štefaničová. "Som hrdá, že som spolupredkladateľka návrhu zákona," povedala.


Pripomeňme si, že začiatkom roka 2018 ministerstvo financií USA vydalo takzvanú správu "Kremeľ - dokument o úradníkoch a podnikateľoch v blízkosti ruského prezidenta Vladimíra Putina". Podľa nej existuje celkovo 210 mien: 96 podnikateľov s bohatstvom viac ako 1 miliarda dolárov a 114 politikov.


Zverejnený návrh je tak pokračovaním politiky "americkej nadradenosti" vo svete. USA sa už na nič nehrá. Masky padli, a ako povedal Vasilij Nebenzja na Bezpečnostnej rade OSN, už sa len vo veľkom kradne v mene vzletných slov. 

Keď sme už pri včerajšej Bezpečnostnej rade OSN - Rusko požaduje, aby Spojené štáty a Veľká Británia odblokovali účty Venezuely, ktorú už okradli o sumu vo výške asi 30 miliárd dolárov.

"Namiesto pokryteckého pokusu poskytnúť pomoc za 20 miliónov dolárov, je nutné okamžite zrušiť blokovanie účtov venezuelských podnikov v amerických bankách za 11 miliárd dolárov, ktoré vláda pridelila na nákup liekov, potravín a základných tovarov," uviedol Nebenzja na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, píše čílsky denník La Tercera.

Pripomenul, že majetky venezuelskej štátnej spoločnosti PDVSA v hodnote 7 miliárd dolárov a zlatých aktív Venezuely vo Veľkej Británii vo výške 1,2 miliardy dolárov boli tiež zmrazené.

"Washington a Londýn len nedávno olúpili venezuelský ľud celkovou sumou 30 miliárd dolárov z ropných a bankových aktív. Označme veci pravým menom: pred našimi očami okrádajú suverénny krajine a snaží sa ju priniesť k šialenstvu tým, aby koncepcií humanitárneho zásahu, ktorá nie je uznaná medzinárodným právom, a zodpovednosťou za obranu nahrádzajú im nevhodný režim, "dodal stály zástupca.

V tomto kontexte "lex koľko zarába Putin" nachádzajúci sa v kongrese USA má svoju "americkú logiku". Je len predprípravou na ďalšie medzinárodne rabovanie. Napokon z niečo štátny dlh USA treba zaplatiť.