Komentár Jozefa Legényho: Team Vallo - Plán Bratislava sa poberá na smetisko volebných sľubov
23 | 02 | 2019 I Jozef Legény

Dňa 21.2. zverejnilo mesto Bratislava podmienky súťaže na letnú a zimnú údržbu komunikácií a zelene na 48 mesiacov s predpokladanou hodnotou 43 100 000 EUR bez DPH. Plán Bratislava sa poberá na smetisko volebných sľubov.


Súťaž s názvom "Zabezpečenie údržby komunikácií a cestnej zelene na území Hl. mesta Bratislava pre roky 2019-2022" číslo spisu VO MAGS OVO 39766/2019 zverejnilo mesto vo vestníku verejného obstarávania 21. februára 2019.

Je to vec odborníkov na verejné obstarávanie, aby zodpovedali na otázky, ktoré toto vyhlásenie vyvoláva: Prečo z hľadiska objemu nadlimitné verejné obstarávanie nebolo zverejnené v európskom vestníku? Prečo to má byť užšia súťaž? Prečo by mali súťažiaci súhlasiť so skrátením lehôt? Kam sa mesto ponáhľa, keď tri mesiace nerobilo nič? Prečo nie je predmet verejného obstarávania celý presne nadefinovaný výkazom výmerom a u niektorých položiek chýba nadefinovanie množstva? Ako sa teda dospelo k výslednej sume, ak sa nevie, čo a v akom množstve bude treba robiť? Kde sa tu vzal systém elektronického obstarávania Josephine, na ktorom súťaž beží? Jediné, čo môžeme povedať z istotou - Plán Bratislava bol pekný volebný sen, ale voľby skončili, tak zabudnite.

Osobne si myslím, že pánom Vallom sa bude treba začať zaoberať až o tri roky, keď budú nové voľby. Súčasná kritika a akékoľvek pokusy poukázať na problémy a ich riešenia je zjavné hádzanie myšlienok do čiernej diery sebazbožňovania Teamu Vallo.

Dovtedy je treba všetkým uchádzačom o primátorskú stoličku odporúčať sledovať škody a rok a pol pred voľbami sa začať hlboko zamýšľať nad tým, ako vyviesť Bratislavu z marazmu, do ktorého sa ďalej prepadá. Z krátkodobého hľadiska je možné len poprosiť mestských poslancov, aby sa pri schvaľovaní rozpočtu na rok 2019 nedali opiť rožkom a aby aspoń neschválili žiadne ďalšie zadlžovanie Bratislavy. A hlavne pripomenúť primátorovi, že nemá zabezpečenú dlhodobú a hlavne kvalitnú prevádzku a údržbu verejného osvetlenia.