Gazprombanka zmrazila účty venezuelskej štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti PDVSA
17 | 02 | 2019 I Peter Králik

Gazprombank zmrazila účty venezuelskej štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti PDVSA, informuje agentúra Reuters s odkazom na svoj zdroj v banke.


Zmrazenie sa vzťahuje aj na účty spoločnosti Petrozamora (spoločný podnik PDVSA a štruktúry GPV LAV spoločnosti Gazprombank), na ktoré banka v roku 2013 poskytla finančné prostriedky vo výške 1 miliardy dolárov. Informuje portál Kommersant.ru.


Podľa zdroja agentúry sa Gazprombank chce chrániť pred dopadom amerických sankcií proti PDVSA. Oficiálne banka nereagovala na žiadosť agentúry o vyjadrenie sa k týmto informáciám.


Začiatkom februára agentúra Reuters informovala, že PDVSA prevádza bankový účet svojich spoločných podnikov na Gazprombank. Súčasne banka sama odmietla tieto informácie .


23. januára sa Juan Guaidó vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely. Bol podporovaný Spojenými štátmi a väčšinou európskych krajín. Súčasný venezuelský prezident Nicolas Maduro, ktorý je podporovaný Ruskom, Čínou a Tureckom, odmieta opustiť funkciu pred uplynutím jeho funkčného obdobia v roku 2025.