CBS NEWS: USA nenašli žiadne dôkazy o tom, že do volieb v roku 2018 zasiahlo Rusko
09 | 02 | 2019 I Emily Tillett

V súčasnosti neexistujú žiadne dôkazy o tom, že nejaká zahraničná vláda v USA vstúpila do priebežných volieb v roku 2018, píšu CBS News s odkazom na spoločnú správu ministerstva spravodlivosti a ministerstva národnej bezpečnosti.


Hoci konkrétne závery útvarov sú klasifikované ako tajné, správa uvádza, že sa nenašli stopy "identifikovateľnej aktivity zahraničných vlád alebo zahraničných agentov, ktoré by mali praktický vplyv na integritu a bezpečnosť volebnej infraštruktúry".

Federálna vláda spolupracovala s miestnymi vládami vo všetkých štátoch (50) na "podpore opatrení na posilnenie bezpečnosti volebnej infraštruktúry a obmedzenie rizika zahraničného rušenia". Táto úloha sa stala prioritou potom, čo sa údajne ruská vláda pokúsila "miešať" do prezidentských volieb roku 2016.

Ruská vláda, ako tvrdí CBS News, dokázala prilákať pozornosť miliónov užívateľov v sociálnych sieťach, čo jej pomohlo "zasiať nezhodu a šíriť dezinformácie". Takéto kampane sa podľa odborníkov môžu opakovať (kvôli ostrému volebnému boju medzi Trumpom a Clintonovou v roku 2016, a najmä šokujúcim výsledkom, kedy napriek predpokladu drvivej väčšiny médií a "odborníkov" zvíťazil Trump, bolo nutné túto skutočnosť vysvetliť. Porazení vo voľbách použili v pamäti Američanov latetnú temnú povesť Sovietskeho zväzu - teraz v podobe Ruska a Putina - a rozpútali kampaň, že práve Putin pomohol Trumpovi vyhrať - inak sa to predsa nedá vysvetliť.

Podľa kompromisu z Bruselu sa plynovod Nord Stream 2 dokončí, ovládať ho budú Nemci
Po tom, ako sa tento týždeň postavilo Francúzsko prekvapujúco proti Nemecku pri podpore projektu Nord Stream 2 (Severný prúd 2), v piatok (8.2.) sa štáty EÚ dohodli na kompromise. Nemecký spolkový minister hospodárstva Peter Altmaier obhajoval... Čítať ďalej
09 | 02 | 2019 | Peter Králik, TASR


Následne sa rozpútala absolútne bezprecedentná atmosféra hysterického šialenstva vyfabrikovaných obvinení ohľadom "sprisahania" Trumpa a Moskvy, ktorú sprevádza paranoidné vyšetrovanie s biednymi výsledkami, ktoré sa nedajú ani pri dobrej vôli považovať za dôkazy. Napriek tomu je mýtické "ruské zasahovanie" v správach mainstreamových médií, vyjadreniach politikov vrátane "domnienok" spravodajských služieb.

Predtým americká spravodajská komunita dospela k záveru, že sa cudzie krajiny stále snažia zasahovať do amerického volebného systému.

"Naši strategickí súperi už vidia v amerických voľbách v roku 2020 možnosť presadiť svoje záujmy," uviedli spravodajské služby v spoločnom vyhlásení. "Očakávame, že naši oponenti a strategickí rivali posilnia svoj potenciál a doplnia novú taktiku k ich arzenálu, učia sa z príkladu ostatných hráčov. To naznačuje, že v roku 2020 a počas budúcich volieb môže vyzerať situácia, pokiaľ ide o hrozby, úplne odlišná. "

V minulom roku aparát riaditeľstva Národnej rozviedky uviedol, že spravodajské spoločenstvo verí, že Rusko, Čína a Irán sa pred voľbami v roku 2018 snažili "vyvíjať vplyv" na amerického voliča, ale americký volebný systém vo svojom dôsledku tým neutrpel.

 

Šéf Rosneftu Sečin vyzýva Putina, aby odstúpil od dohody s OPEC
08 | 02 | 2019 | TASR