POLITICO: Vtip o ukrajinských voľbách
06 | 02 | 2019 I Balázs Jarábik

Vstup komika do volebného súboja nie je žiadna sranda.


Po Kyjeve sa šíri vtip: „Roky sme volili vážnych ľudí, a všetko, čo sme dostali bola fraška. Tak prečo si nezvolíme komika a uvidíme, čo sa stane?“

Ukrajinci majú z prichádzajúcich prezidentských volieb, ktoré sa budú konať už 31. marca, zmiešané pocity. Asi pätina voličov je nerozhodnutých. Mnohí stratili už aj posledný kúsok svojej dôvery v štátny aparát a vládu. Táto nespokojná atmosféra vytvorila otvorenie pre nového kandidáta, ktorého môžeme nazvať čiernym koňom: komik Vladimir Zelenskiy.

Rusky hovoriaci občan južného mesta Kryvy Rih je pripravený na zhromaždenie hlasov tých, ktorí sú rozčarovaní z ukrajinského status quo a tých, ktorí majú pochyby o tradičných kandidátoch, ktorí by mohli byť korumpovateľní. Dva prieskumy, ktoré vyšli na Ukrajine minulý týždeň, hrajú v jeho prospech – Zelenskiy začína predbiehať svojich súperov.

Biznismen, ktorý sa sám vypracoval je inak vnímaný ako predátorska elita, ktorá dominuje ukrajinskej politike od roku 1991. Pochádza úplne z iného prostredia – je hviezdou satirickej TV šou „Služobník ľudu“, kde stvárňuje postavu dedinského učiteľa, ktorého zvolia za prezidenta po tom, ako sa jeho protikorupčný prejav stal virálnym.

Svoje rozhodnutie oznámil na nový rok. Zdá sa, že plánuje svoje vystúpenie ešte raz zopakovať – tentoraz ale v reálnom živote. Na kampaň sa mu skladajú priamo ľudia cez crowdfunding, čo bol ťah, ktorým získal čas na oslovenie voličov na sociálnych sieťach. Pre voličov po celej krajine – ale najmä juhovýchodné oblasti, ktoré utrpeli najväčšie škody počas vojny s proruskými separatistami - je hlas pre Zeneskiyho vnímaný ako cesta, na ktorej ukážu prostredník skorumpovanému establišmentu a vláde.

Ukrajinci majú mnoho dôvodov na vhodenie protestného hlasu. Krajina je aktuálne najchudobnejšia z celej Európy, a napriek progresu a dlhotrvajúcim reformám je ekonomika stále ovládaná oligarchami. Korupcia na najvyšších miestach ostáva nepotrestaná a vojna so separatistami vyčerpáva zdroje a zdá sa byť nezmyselná. Päť rokov po Majdane si 70% Ukrajincov myslí, že krajina smeruje zlou cestou.

Zelenskiyho cesta k moci bude nepochybne ťažšia než tá, ktorú stvárňoval na televíznych obrazovkách. V prieskumoch vedie Yulia Tymoshenková, expremiérka Ukrajiny. Prieskumy jej aktuálne odhadujú približne 20 percent.

Tymoshenková je známa tiež ako „plynová princezná“ pre jej rolu v pofidernom biznise, ktorý sa odohral ešte v 90. rokoch minulého storočia. To z nej nerobí veľmi populárneho kandidáta, ale to neznamená, že nemôže zvíťaziť. Odhady sú také, že nikto nezíska dostatočný počet hlasov na zvolenie už v prvom kole. Je ale takmer isté, že sa Tymoshenkovej ujde miesto v súboji o prezidentskú stoličku v druhom kole, ktoré bude 21. apríla.

Jej negatívny rating je odrazom jej chýb vo vláde a antikampaňou, ktorá ju spája s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Je ale efektívna populistka, ktorá je schopná „vybičovať“ opozíciu pre získanie podpory na úsporné programy a reformy.

Jej strana Otčina je širokou politickou štruktúrou, ktorá sa tiahne po celej Ukrajine. Vďaka tomu dokáže efektívne konkurovať tomu, čo ľudia slušne nazývajú „administratívnym zdrojom“ dosluhujúceho prezidenta Petra Poroshenka. Tie zahrňujú kupovanie si hlasov, zaplatené články v médiach a iné neférové taktiky, ktoré sú ale faktom ukrajinskej politiky.

Porošenka tiež nemôžme odpísať – aj keď 77% voličov povedalo, že by ho nevolilo, jeho snahy o mobilizáciu patriotov môžu stále presvedčiť časť voličov. Na to využíva hrozbu ruskej agresie. Nedávna separácia ukrajinskej Ortodoxnej cirkvi od vplyvu Moskvy by tiež mohla navýšiť jeho šance.

Zelenskiy nemá žiadne regionálne štruktúry, ktoré by mobilizovali voličov. Jeho prepojenie na oligarchu Ihora Koloyskyiho je tiež veľkou slabinou. Ten je vlastníkom televízneho kanálu 1+1, ktorý vysiela TV šou Zenenskiyho a povráva sa, že ho finančne kryje. Sám je pritom zapletený do legálnych problémov s vládou ohľadom jeho neefektívneho riadenia Privatbanky, ktorá je najväčšou v krajine, a ktorú v minulosti ovládal. Banka bola znárodnená v roku 2016 a stála daňových poplatníkov 5 miliárd dolárov.

Ani Zelenskiy nie je nepoškvrnený ak ide o korupciu. Investigatívni novinári nedávno odhalili dôkazy o tom, že jeho produkčná spoločnosť Kvartal 95 získava peniaze z Ruska cez firmu Cypriot. Zelenskiy pritom tvrdí, že s Rusmi ukončil všetky obchodné styky.

Napriek všetkým jeho chybám má stále šancu na výhru. Nedávne prieskumy ukázali, že je jediným kandidátom, ktorý by vedel poraziť Tymoshenkovú v druhom kole. Ďalší kandidát na podobnej pozícii je exminister obrany Anatoliy Hrytsenko, ktorý sa snaží zjednotiť demokratickú opozíciu. S jeho nudnou a fádnou kampaňou by mal ale výhru v druhom kole o dosť ťažšiu.

Výsledok volieb je stále neodhadnuteľný, ale čo je viac než jasné je neférová kampaň niektorých kandidátov. Poroshenko a iní sa uchyľujú k trolom, botom a špinavým taktikám, ktoré ich vykreslia v dobrom svetle a taktiež útočia proti iným kandidátom.

Bude to bolieť. Ale je tiež slušná šanca na to, že toto hádzanie špiny Zelenskiymu len pomôže, keďže je mnohými vnímaný ako povstalec ukrajinskej politiky.

Dúfal, že sa dokáže prezentovať ako kandidát mieru – sľuby o ukončení vojny v Donbase vyhrali Porošenkovi pred piatimi rokmi voľby. Jeho skutočný ťahák pre voličov môže byť ale ešte jednoduchší – sľub ukončenia tradičnej politiky.

To, či sa mu to podarí, je už ale príbeh na inokedy.