Dušan Doliak: Obyvatelia musia mať pocit, že dostali peniaze na to, aby ich minuli
05 | 02 | 2019 I

S ekonomickým analytikom Dušanom Doliakom sme sa rozprávali o recesii v Taliansku, Brexite ako aj tlačení peňazí centrálnymi bankami. Prichádza kríza? Odpovedá Dušan Doliak...


Podľa najnovších údajov sa Taliansko prepadlo do recesie. Automobilky hlásia prepúšťanie a obmedzenie zmien. Eurozóna zas spomalenie rastu. Dá sa hovoriť o prichádzajúcej ekonomickej kríze?


Podobná situácia tu už bola v rokoch 2012 a 2013, keď talianske HDP klesalo ale EÚ rástla. Takže samotné Taliansko neznamená až tak veľa. Väčšie obavy vyvolávajú správy od nákupcov z Nemecka a Francúzska, ktorí hovoria o poklese objednávok v priemysle. Automobilky reagujú na problémy mimo vyspelé krajiny, kde je pokles dovozu. Napríklad v Číne. Ale vo všeobecnosti, áno. Všetko sú to známky prichádzajúcej krízy. 

Zdá sa, že nik nepredpokladal, že sa tak brexit skomplikuje. Najnovšie informácie The Independent hovoria dokonca o tom, že Británia je ochotná rokovať o colnej únii s EÚ. Ako sa bude vyvíjať Brexit? A aké to bude mať dôsledky pre Slovensko?

Colná únia s EÚ je myšlienka Jeremyho Corbyna. Labouristi hlasovali v britskom parlamente proti Mayovej dohode a toto bol jeden z dôvodov. Ďalšie hlasovanie bude 13. februára. Dovtedy Mayová predkladá návrhy ako riešiť obchod cez hranicu medzi severným Írskom a Írskom, pretože si myslí, že riešenie tejto otázky by dokázalo spriechodniť dohodu v britskom parlamente. Dnes sa ešte nedá povedať, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej, všetky možnosti sú otvorené. Takže sa len veľmi ťažko odhaduje, aké to bude mať dôsledky pre Slovensko.

NBS v poslednej predikcii upravila ekonomický rast HDP smerom dole, jemne naznačila problémy v automobilovom priemysle. Kam smeruje Slovensko a čo možno očakávať?

Slovensko je veľmi otvorená ekonomika. Pomer domácej výroby a dovozu hovorí, že väčšinu veci dovážame a naopak väčšinu z toho čo vyrobíme, vyvezieme. Preto sme veľmi závislí od toho čo sa deje vo svete a hlavne od ekonomickej situácie v Nemecku. Pred chvíľou som spomínal názory nákupcov z Nemecka a že to neveští nič dobré. Musíme počkať pár mesiacov, ako sa situácia vyvinie. Základné očakávanie je, že uvidíme ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania — centrálne banky začnú tlačiť peniaze, možno opätovný pokles úrokov, možno nejaká forma helikoptérových peňazí. Pomenovanie vzniklo z toho, že bývalý guvernér americkej centrálnej banky povedal, že najlepšie by bolo vyhadzovať peniaze z helikoptéry. V praxi to ale vyzerá skôr ako oddlžovanie občanov, prepáčenie dlhov alebo jednorázové daňové bonusy, pretože obyvatelia musia mať pocit, že dostali peniaze na to, aby ich minuli.