Za obchodovanie s ľuďmi hrozí 45-ročnému Gustávovi väzenie
25 | 01 | 2019 I

Bratislava 25. januára (TASR) - Obvineniu zo zločinu obchodovania s ľuďmi páchaného formou núteného žobrania čelí 45-ročný Gustáv B. z Rimavskej Soboty. Dvom mužom vo veku 20 a 24 rokov mal sľúbiť dobre platenú prácu v Nemecku, kde však boli nútení žobrať a robiť takzvané nehybné sochy. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.



"Za upratovanie v Neustadte im mal sľúbiť zárobok 300 eur na týždeň. Na takúto lukratívnu prácu ich nebol problém zlákať, po príchode na miesto sa však všetko zmenilo. Z upratovania nič nebolo, mali žobrať, a to takým spôsobom, že mali robiť nehybné sochy. Dostali potrebné oblečenie, farbu a on mal na nich dávať pozor, aby neutiekli," priblížila Baloghová.

Podľa policajných informácií im mal zobrať vyžobrané peniaze, spávať mali v aute a často boli dlhšie bez jedla. "Aby ich motivoval, hovorieval im, že iná práca nie je a oni budú jeho železní muži," doplnila Baloghová. Keď im obvinený sľúbil zabezpečenie jedla za žobranie, nesúhlasili. Napokon sa im podarilo ujsť späť na Slovensko, kde ich vypátral a napadol železnou tyčou. Ako ďalej ozrejmila, jedného mal udrieť do ruky a druhého do rebier, mal im nadávať a vyhrážať sa, že ich zabije, a že musia pre neho ďalej žobrať.

Obvinenému mužovi hrozí za obchodovanie s ľuďmi trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. V prípade zločinu porušovania domovej slobody mu podľa zákona môžu udeliť tri až osem rokov. Obvinenie vzniesol vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície.

V tejto súvislosti Baloghová zdôraznila, že obchodovanie s ľuďmi je trestný čin, pri ktorom sa človek stáva obeťou dobrovoľného alebo nedobrovoľného presunu na iné miesto, najčastejšie do zahraničia. "Môže ísť o nútenú prácu (v továrni, na stavbe alebo v domácnosti), nútenú prostitúciu, nútené žobranie, nútenú kriminalitu, donútenie k sobášu či odstránenie a následný predaj ľudských orgánov. Obchodované osoby žijú v neľudských podmienkach, mnohokrát sú väznené, vydierané alebo týrané a pracujú zadarmo," vysvetlila hovorkyňa.

Do pozornosti tiež dala informáciu, že v prípade potreby treba okamžite volať na číslo 112, kontaktovať políciu, slovenské veľvyslanectvo alebo konzulát. Národná linka pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi je 0800 800 818.