Po piatkových protestoch v Izraeli s jedným zabitým vypálili z Gazy raketu
29 | 12 | 2018 I TASR

Gaza 29. decembra (TASR) - Jednu raketu vypálili v sobotu zavčasu ráno z pásma Gazy smerom na územie Izraela - deň nato, čo bol pri potýčkach na hraniciach židovského štátu a Gazy zabitý palestínsky Arab. O incidente informovala na svojom Twitteri izraelská armáda, píše agentúra DPA.



Ministerstvo zdravotníctva pásma Gazy spresnilo, že výbuch rakety nikoho nezranil. Izraelská armáda v piatok zastrelila na hraniciach jedného Palestínčana a šiestich ďalších postrelila, dodalo ministerstvo.
Militantné palestínske organizácie z pobrežnej oblasti pásma Gazy sa vyhrážajú prísnou odvetou, ak pri pravidelných piatkových protestných zhromaždeniach na hraniciach príde niekto o život. Pri demonštrácii spred týždňa zabili izraelskí vojaci štyroch palestínskych Arabov.

Hovorkyňa izraelskej armády uviedla, že pozdĺž hraníc Gazy s Izraelom sa tento piatok zišlo viac než 5000 Palestínčanov. Hádzali na vojakov kamene i výbušniny, na čo títo odpovedali okrem bežných prostriedkov na rozohnanie davu v niektorých prípadoch aj ostrou streľbou.
Podľa izraelskej polície palestínski Arabi pred začiatkom protestov opäť vypustili nad Izrael horiace balóny. V uplynulých mesiacoch takéto zapálené objekty spôsobili v pohraničnej oblasti požiare.

Počas pohraničných protestov si izraelská streľba vyžiadala od marca životy 245 Palestínčanov a tisícky zranených, uvádza gazské ministerstvo zdravotníctva.