Úrady v Indonézii zvýšili stupeň varovania pre sopku Anak Krakatau
27 | 12 | 2018 I TASR

Jakarta 27. decembra (TASR) - Indonézske úrady vo štvrtok vyhlásili druhý najvyšší stupeň výstrahy pre sopku Anak Krakatau ležiacu v Sundskom prielive medzi ostrovmi Sumatra a Jáva. Zároveň z dvoch na päť kilometrov rozšírili zakázanú zónu v okolí krátera, informoval podľa agentúry DPA Sutopo Purwo Nugroho, hovorca indonézskej Národnej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB).



Aktivita sopky si vynútila aj zmeny v leteckej doprave. Podľa vládnej agentúry AirNav zabezpečujúcej navigáciu museli byť kvôli sopečnému popolu presmerované všetky lety medzi ostrovmi Jáva a Sumatra.
V stredu začala sopka vo zvýšenej miere produkovať dym a horúci popol. Úrady odporučili obyvateľom žijúcim v jej okolí, aby nosili ochranné masky a okuliare a zdržiavali sa aspoň kilometer od pobrežia.

Erupcia sopky Anak Krakatau vyvolala 22. decembra prívalovú vlnu cunami. Trojmetrová vlna zasiahla provincie Banten na západe Jávy a Lampung na juhu Sumatry, kde zomrelo najmenej 429 osôb a takmer 1500 utrpelo zranenia.

Predpokladá sa, že cunami spôsobil buď podmorský alebo svahový zosuv do mora, alebo zrútenie juhozápadnej časti sopky v dôsledku nepretržitej a intenzívnej erupcie surtseyského typu pomenovanej po islandskej sopke Surtsey.

Anak Krakatau vznikla v roku 1927 na mieste sopky Krakatau, ktorá vybuchla v roku 1883, pričom si vyžiadala tisíce mŕtvych a na niekoľko rokov zásadne ovplyvnila globálnu klímu. Za 90 rokov dosiahla nadmorskú výšku 405 metrov.