A mamuty možno ešte nevyhynuli
04 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Mamut žil, mamut (asi) žije. Bude mamut žiť? Vedci z Harvardskej univerzity sľubujú, že mamuta čoskoro vzkriesia – pomocou genetického inžinierstva vytvoria embryo a implantujú ho do slona. Načasovanie projektu sa neustále posúva, výsledok sa očakával už pred piatimi rokmi.  Možno však správy o živom mamuntovi tento vedecký pokus predstihnú. O dôvodoch i domnienkach informuje web svpressa.ru.

Mamut - ten, ktorý (doteraz to vnímame tak) vyhynul - je bežné podstatné meno v ruskom jazyku. Len preto, že vyhynul. A jeho skamenený trus hovorovo symbolizuje prastarý starovek. Je pravda, že nie všetko je také jednoduché, stačí ísť do Jakutska alebo iného severného regiónu Ruska a viera v definitívnu starovekosť mamutov sa akosi rozplynie. Existuje totiž množstvo dôkazov, že mamuty boli videné v polovici dvadsiateho storočia.

Dima zjavne nebol zo staroveku

V júni 1977 bolo v regióne Magadan nájdené takzvané mamutie mláďa Dima, ktoré bolo okamžite vyhlásené za svetovú senzáciu. Hovorí sa, že tak dobre zachovanú mŕtvolu týchto "vyhynutých" zvierat ešte nikdy nikto neobjavil. Čo, mierne povedané, veľmi nezodpovedá realite.

„Mnoho ľudí tu na severe už vyskúšalo mamutie mäso. Niektorí zo zvedavosti a niektorí preto, že nebolo nič iné na jedenie. Jeden z mojich priateľov sa stratil v tundre. Bol stratený dva dni. Na brehu rieky našiel zdochlinu mamuta – s kožou a s mäsom. Jedol ho rovno surové: odrezal kúsok nožom a rozžuval. To je mäso! Mamuta vyskúšal aj náš mechanik. Na staniciach niekedy kŕmia psy mamutím mäsom,“ hovorí meteorológ Vladimir Vlasov.

Avšak nielen to

„Boli sme na medzinárodnom sympóziu, rečník tam hovoril o tom, ako ľudia vyhubili mamuty. Potom indický profesor Raman Sukumar vstal a zaútočil na rečníka. Autor podľa neho vôbec netuší, kto sú proboscidy. (Tvory s chobotmi - pozn. red. HD)

Sukumar je vo všeobecnosti presvedčený, že "ľudia nikdy nelovili praveké slony,“ vysvetľuje doktor biologických vied Gennadij Boeskorov.

Štuchnutie palicou s krehkou kamennou špičkou do statného chlpatého slona nebude fungovať. Po prvé, je to zbytočné kvôli hrúbke kože. Po druhé, prídu všetci jeho priatelia a kolektívne zašliapu lovca aj s celým jeho kmeňom do zeme. V podstate je to to isté, ako ísť von sám s puškou proti rote tankov. 

Ako je toto možné?

Mrazené jatočné telá mamutov sa nachádzajú nielen tu na Sibíri, píše citovaný web, ale aj v Amerike - na Aljaške hoci tam až nie tak bežne. Pretože permafrost je nielen na Sibíri.

Ako je možné vidieť na mape permafrostu v Ruskej federácii a tiež v iných krajinách, rovnaký permafrost nie je všade večný. Existuje v ňom množstvo „ostrovov“ nezamrznutej pôdy. A tam by teoreticky mohli prežiť mamuty.

Zdá sa, že existuje veľa dôkazov o stretnutiach medzi ľuďmi a "vlnenými slonmi", možno aj tisícky dôkazov. Zdá sa, že aj Jermak Timofeevič, ten istý, ktorý dobyl Sibír, videl mamuty.

Existujú aj novšie príbehy, napríklad v 19. storočí sa mnohé z nich stali v ZSSR, v Kanade a na Aljaške. V 20. rokoch dvadsiateho storočia Evenkovia a ďalšie severné národy neraz rozprávali vedcom o zvykoch mamutov a odhalili aj ich biotopy. Z nejakého dôvodu tomu vedci neverili. Známe sú príbehy o stretnutiach medzi lovcami a rodinami „ruských slonov“ z rokov 1947 a 1956.

Mamuty možno nevyhynuli, ale jednoducho išli na miesta, kde nikto nemôže chodiť; A takých miest je na Sibíri veľa – na tisíce kilometrov ani duša.

Je malá spotreba vakcín? Nevadí, farmabiznis má ďalší nápad!
Po experimentálnych injekciách Covid mRNA by teraz ľudstvo malo dostať aj génovú terapiu pre vtáčiu chrípku? Americká vláda chce financovať príslušné štúdie, pretože vírus H5N1 sa údajne šíri v Spojených štátoch. Z toho profitujú akcie firmy... Čítať ďalej
31 | 05 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik