OBROVSKÁ STRATA! Zomrel i na Slovensku milovaný český tanečník a herec
15 | 05 | 2024 I Diana Zaťková

Jeden z najznámejších tanečníkov v Čechách aj na Slovensku Vlastimil Harapes, rodák z Chomutova, zomrel vo veku 77 rokov. Podľa českého denníka Blesk ho už dlhší čas trápili zdravotné ťažkosti a pred týždňom ho pre silný kašeľ odviezli do nemocnice na pľúcne oddelenie.

„Dnes napoludnie nás opustil po krutej a intenzívnej chorobe v jednej z pražských nemocníc emeritný sólista Baletu Národného divadla Vlastimil Harapes,“ potvrdil v stredu hovorca Národného divadla Tomáš Staněk.

Harapesa si môžu diváci pamätať aj z Vláčilovho slávneho filmu Marketa Lazarová či z rozprávky Panna a netvor, pripomína denník Pravda. Ešte populárnejšia bola snímka Den pro mou lásku, kde režisér Juraj Herz obsadil do hlavných úloh Vlastimila Harapesa spolu s Martou Vančurovou a obaja sa vďaka tomu stali idolmi.

Ďalšie jeho známe filmy boli Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny, Operace mé dcery či Bolero. Ako posledný film nakrútil v roku 2014 Dědictví aneb kurva se neříká.

Ľuďom bol Harapes známy aj svojím životným osudom, ktorý v 70. rokoch spojil s populárnou speváčkou Hanou Zagorovou. Pár si aj osvojil dieťa, ale, žiaľ, rodina sa rozpadla.

Vlastimil Harapes potom svoju energiu a talent venoval rôznym činnostiam – pokúšal sa uplatniť i v politike, kandidoval do Senátu ČR.

Účinkoval v 50 rôznych predstaveniach v pražskom Národnom divadle, pôsobil na scénach v zahraničí, intenzívne spolupracoval aj so slovenským divadlom a televíziou, bol porotcom v tanečných súťažiach.

V rokoch 1990–1992 bol šéfom Baletu Národného divadla v Prahe. Žil veľmi spoločenským životom, jeho súkromie bolo, naopak, pokojné. Bol si veľmi blízky s rodinou spisovateľa a chartistu Josefa Topola.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

AKTUALIZOVANÉ ATENTÁT NA PREMIÉRA ROBERTA FICA! (Minúta po minúte)
Mimoriadne šokujúca správa. Premiéra Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Fica postrelili, vezú ho do nemocnice. Výstrely padli pred domom kultúry, kde zasadala vláda, keď išiel premiér medzi ľudí. Podľa svedkov,... Čítať ďalej
15 | 05 | 2024 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik