VYPLÁVALO TO NAJHORŠIE! Jednooký Ukrajinec o svojej armáde
30 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Nie sú vojaci, nie je munícia, nie sú opevnenia. To sú závery poľského analytika Konrada Muzyky ohľadom vojny na Ukrajine. „Ukrajina ešte neprežila svoju najtemnejšiu hodinu. Tá ešte len začne,“ odhaduje. Že by sa Ukrajinci vracali zo zahraničia sa pritom podľa denníka The Telegraph nedá očakávať. Niektorí si myslia, že rodina je prednejšia. „Prečo by som sa mal vracať bojovať? Za čo?“ pýtal sa napríklad stavebný robotník Volodymyr, ktorý žije v Česku. Dokonca aj v ukrajinskej armáde chápu, že si ukončením konzulárnych služieb pre mužov nepomôžu, informujú české Parlamentní Listy.

 

Konrad Muzyka podľa svojho medailónu študoval Rusko na UCL (University College London) a momentálne je nezávislým bezpečnostným analytikom. Pravidelne sa vyjadruje k rusko-ukrajinskému konfliktu. Momentálne je podľa neho situácia zlá a zlepšenie sa v nasledujúcich týždňoch neočakáva.

„Dôvody súčasného stavu sú tri a v zásade sa nejedná o nič objavné, pretože problémy na ukrajinskej strane sú známe už dlho: nedostatok munície, ľudí, opevnenia,“ uvádza Muzyka a dokresľuje situáciu ohľadom nedostatku munície pozorovaním, že niektoré delostrelecké jednotky od letnej protiofenzívy v roku 2023 strieľajú o 70 až 90 % menej. Delostrelecká paľba je obmedzená na minimum, dokonca ju musia povoľovať velitelia brigád.

O vyrovnaní síl nemôže byť reč

Pokiaľ ide o pomoc z USA, ktorá bola nedávno schválená, tá je podľa analytika zásadná, ale iba zníži nepomer; o tom, že by ho vyrovnala, nemôže byť reč. Priebeh vojny vraj nezmení, len oddiali problémy.

„Naďalej čakáme na dlhodobé a systémové riešenia, a to ako zo strany USA, tak zo strany Európy, a na predloženie konkrétneho plánu vojenskej podpory Ukrajiny v tejto vojne, ktorý by jej umožnil sústrediť sa na plánovanie (spolu so západnými poradcami) a vedenie frontových operácií s cieľom obnoviť iniciatívu,“ poznamenal analytik.

Nasadili do boja ŠPECIÁLNE tanky (VIDEO)
Ruské ozbrojené sily použili tanky Car-Mangal počas útoku na Časov Jar. V oblasti mesta Časov Jar začala ruská armáda používať ultra chránené tanky, takzvané „Car-Mangaly“. Podľa informácií, šírených na sociálnych sieťach, sa kolóna takýchto... Čítať ďalej
30 | 04 | 2024 | Milan Laca

Ani pri opevnení nie sú správy pre Ukrajinu pozitívne. „Začatie výstavby opevnenia sa oneskorilo. V súvislosti s objavujúcimi sa správami o možných ruských útokoch smerom na Černihiv, Sum a Charkov stál Kyjev pred dilemou, akú oblasť zvoliť ako prioritnú,“ uvádza Muzyka s tým, že v oblastiach, kde Rusko útočí, teda pri Pokrovsku a Konštantinivke žiadne opevnenia zo satelitných snímok vidieť nie sú.

„Zdá sa, že sa Ukrajinci zamerali na budovanie bodových miest odporu, ktoré sú však zraniteľné voči obchvatným manévrom, ku ktorým už dochádza. Zostáva dúfať, že ďalšie opevnenia vznikajú aj v hĺbke Doneckej oblasti,“ komentuje.

Nastúpia nevycvičení regrúti?

Čo ale podľa analytika bude mať najväčší vplyv, je nedostatok vojakov. Najmä v nasledujúcich troch až štyroch mesiacoch. „Počas tejto doby sa na fronte začnú objavovať novo mobilizovaní vojaci, ale existuje aj možnosť, že v prípade ruského prelomu alebo nedostatku záloh bude doba ich výcviku skrátená na minimum. V takom prípade by sa Ukrajina mohla ocitnúť v rovnakej situácii ako Rusko v septembri 2022,“ hovorí Konrad Muzyka a dodáva, že v súčasnej dobe Ukrajina diery v obrane láta presunutím vojakov z iných smerov. Lenže aj to bude ťažké vzhľadom na straty.

Moskva CHYSTÁ ofenzívu!
Moskva pripravuje veľkú ofenzívu na Ukrajine na koniec mája alebo júna. Rusi chystajú na koniec mája alebo júna veľkú ofenzívu na fronte. Čo sa deje? Píšu The Financial Times, s odvolaním sa na svoje zdroje z ukrajinského Hlavného spravodajského... Čítať ďalej
29 | 04 | 2024 | Milan Laca

„Dostali sme sa do bodu, kedy je situácia na fronte najhoršia od marca 2022. Početná prevaha Rusov stále rastie a s ňou aj počet útokov. Ukrajina neprežila svoju najtemnejšiu hodinu. Tá ešte len začne,“ končí Muzyka svoju analýzu v temnej nôte.

Nedostatok vojakov viedol k zmenám v mobilizačnom zákone na Ukrajine, ktorý jednak znižuje vekovú hranicu, ale aj kvôli nemu Ukrajina už nebude poskytovať svojim občanom v odvodovom veku v zahraničí konzulárne služby. Niektoré krajiny, ako napríklad Poľsko či Litva už prejavujú ochotu posielať ukrajinských mužov späť.
Ukrajinci v zahraničí sa späť do vlasti nechystajú, vlastná vláda na nich berie palicu
Ako ale uvádza britský The Telegraph, Ukrajinci v zahraničí sa späť do vlasti nechystajú. Napríklad 39-ročný Vladimír na začiatku konfliktu dostal svoju exmanželku a štvorročného syna z Ukrajiny, sám ale v krajine kvôli zákonom zostal. Ale po dvoch rokoch a potom, čo bol uznaný za zdravotne nespôsobilého, sa rozhodol sa k rodine v Nemecku vrátiť. Zdôvodnil si to tým, že dieťa potrebuje otca.
Kto šarapatí nad Baltom? Rušia signál GPS?
Dve lietadlá Finnair nemohli pristáť v Estónsku pre problémy s GPS. Lietadlá fínskeho národného leteckého dopravcu Finnair, letiace z Helsínk do estónskeho mesta Tartu, boli nútené vrátiť sa pre rušenie signálu GPS. Píše o tom fínsky vysielateľ... Čítať ďalej
29 | 04 | 2024 | Milan Laca
 
Kvôli novému zákonu mu ale hrozí, že už v cudzine zostane, pretože pre nový pas by musel na Ukrajinu a riskoval by odvod na vojnu. Vrátiť sa nemieni. Išlo vraj o morálne ťažké rozhodovanie, ale došiel k tomu, že rodina ho potrebuje. „Nepociťujem žiadny tlak zo strany rodiny alebo priateľov, aby som sa vrátil. Všetci moji priatelia mojej situácii rozumejú,“ uviedol. Dodal, že jeho pas je stále platný a spomenul, že pre niektorých utečencov sa jedná o urážku, pokiaľ sú napríklad z Mariupolu a Rusi im zničili domov. „A teraz na nich ich vlastná vláda berie palicu,“ posťažoval sa.

Aj ďalší Ukrajinci v zahraničí denníku povedali, že nemajú v pláne sa na Ukrajinu vracať. Stavebný robotník Volodymyr žije v Českej republike už 8 rokov a hovorí, že zákon je nespravodlivý. „A všetci moji ukrajinskí priatelia z ČR, Lutsku aj Kyjeva si to myslia tiež. Nikoho to neteší. Vláda nás núti a s takými zákonmi sa s ňou rozlúčime. Občianstvo získame v inej krajine,“ povedal.

 „Ľudia sa už nevrátia. Čím dlhšie vojna trvá, tým viac je takých zákonov, a tým viac ľudia nenávidia Ukrajinu a jej vládu. Prečo by som sa mal vracať bojovať? Za čo? Prečo sa vláda pred vojnou nestarala o pracujúcich migrantov, ako som napríklad ja?“ - pýta sa Volodymyr a povedal, že každým dňom má Ukrajina menej a menej území a tiež menej a menej ľudí. Niektorí zomreli, iní napríklad preplávali Tisu do Maďarska.

Jeden Ukrajinec priznal, že krajinu opustil nelegálne a teraz žije až v ďalekej Indonézii. Uviedol, že necíti žiadnu povinnosť za krajinu bojovať a vníma sa skôr ako pozorovateľ vojny, než jej účastník.

Ani vojaci nie sú spokojní
Dokonca ani vojaci podľa Telegraphu nie sú spokojní. Nikita Roženko zo 113. brigády s kritikou Ukrajincov v zahraničí súhlasí. Podľa neho nie je normálne hovoriť tým, ktorí Ukrajinu opustili, že už nie sú Ukrajinci. Naopak navrátilcov je vraj potrebné vítať. Zákon označil za politický kompromis, ktorý má uspokojiť každého a neuspokojí nikoho.
Ukrajina, zdroj: FB/Eduard Chmelár

The Telegraph uvádza, že Roženko v prvom roku konfliktu prišiel o oko, stále je ale klasifikovaný ako schopný služby a nebude demobilizovaný. Ideálny vojak by podľa neho mal byť vo veku 27-30 rokov, ale odvedení vojaci majú priemer 45 až 50 rokov, sú zo spoločenskej periférie a často majú zdravotné problémy. Doktori ich síce považujú za schopné služby, ale velitelia potom vidia, v akom sú stave.

Podľa neho by pomohlo, keby si ľudia mohli voliť, pri akých jednotkách budú slúžiť. Ľudia z pochopiteľných dôvodov nechcú slúžiť v jednotkách, kde na nich velenie hľadí ako na „mäso“. Roženko nemenoval, ale povedal, že vojaci dobre vedia, ktorí velitelia sú dobrí a ktorí zlí.

UKRAJINCI SÚ ZÚFALÍ! Situácia na fronte je katastrofálna!
Situácia na fronte sa zhoršila, prebiehajú ťažké boje, hovorí Ukrajina a už len tŕpne, kedy sa jarná kampaň naplno rozbehne. Predné línie sa zhoršili a „ťažké boje“ rýchlo pokračujú, povedal vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl, keď zhrnul... Čítať ďalej
30 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik