Fico po stretnutí s Jourovou: Slovensko nepríde o miliardy z EÚ, sú to lži
26 | 04 | 2024 I Ivan Mihale

Slovensko podľa premiéra Roberta Fica nepríde o miliardy eur z Európskej únie. Označil to za bohapusté lži a vyzval opozíciu, aby takéto reči prestala šíriť.

Premiér sa vo štvrtok stretol s eurokomisárkou Věrou Jourovou, stretnutie označil za „veľmi dobré“. „Momentálne prebieha veľmi náročná komunikácia s Európskou komisiou o Pláne obnovy a predovšetkým určitých míľnikoch, ktoré sa týkajú ochrany finančných záujmov EÚ. Mali sme veľmi vážny rozhovor na tému, ako má vyzerať komunikácia medzi Európskou komisiou a Vládou SR v tejto vážnej téme,“ povedal Fico.

Eurokomisárku požiadal o racionálny a technický dialóg, nie politický. „Som rád, že aj pani eurokomisárka si uvedomuje, že v tomto musí ísť politika nabok,“ dodal. Slovensko podľa neho ešte čaká obdobie „technických konzultácií“. „Sme vo veľmi detailných parametroch, kde sa Komisia zaujíma o konkrétne zabezpečenie fungovania prokuratúry,“ povedal. Mnohé detaily sa podľa neho skôr týkajú Generálnej prokuratúry SR, preto oceňuje, že Jourová sa má dnes stretnúť s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. Vláda môže podľa premiéra pomôcť generálnej prokuratúre tým, že jej dá peniaze na vytvorenie nových miest a technické zabezpečenie.

Pripomenul, že koalícia schválila v rámci novely Trestného zákona zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a jediné otázky, ktoré sú ešte otvorené, sa týkajú trestných sadzieb a premlčacích lehôt, o ktorých ešte bude rozhodovať Ústavný súd SR. „Pani eurokomisárke som povedal, že nás veľmi bolelo, ako nás Európska komisia v rokoch 2020 až 2023 opustila, keď sa tu krágľovali ľudia,“ dodal Fico.

TB premiéra Fica s podpredsedom vlády Kmecom

Nehrozí zvrátenie akýchkoľvek míľnikov a cieľov v pláne obnovy, tvrdí Kmec

Je nechutné, že tí, čo zodpovedali za plán obnovy do roku 2023, ešte aj dnes pobehujú po Európe a presviedčajú inštitúcie, aby našli čokoľvek, čo by mohlo poškodiť Slovensko. Povedal to predseda vlády Robert Fico po kontrolnom dni na úrade podpredsedu vlády pre plán obnovy a znalostnú ekonomiku. Pripustil však, že je s Európskou komisiou náročná komunikácia, ktorá sa týka plánu obnovy a niektorých míľnikov. Ide o zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, zmeny v trestnom poriadku, na stole je aj trestný zákon, o ktorom bude ešte rozhodovať Ústavný súd SR. Ako doplnil podpredseda vlády Peter Kmec, vedú dialóg s Európskou komisiou v rámci otázok právneho štátu, no v pláne obnovy podľa jeho slov nehrozí zvrátenie akýchkoľvek míľnikov a cieľov.

Zdroj: SITA/ Veci Verejné

Hostia víkendových diskusných relácií: Nedeľa v znamení "one man show"!
Prichádza víkend a s ním aj prehľad hostí vo víkendových diskusných reláciách. Nedeľná lahôdka na Markíze snáď neprekvapí už nikoho: Sobota 27. apríla o 12.10 na RTVS Sobotné dialógy: - Roman Michelko, poslanec NR SR, predseda Výboru NR SR pre... Čítať ďalej
26 | 04 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik