Minister Susko ostro Lipšicovi: PREBERTE SA! TOTO je cesta k anarchii a rozkladu štátu! (VIDEO)
23 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Jedenásť prokurátorov na čele s Danielom Lipšicom napísalo Marošovi Žilinkovi otvorený list, vyjadrili hlboké rozčarovanie nad dianím okolo prokurátorov Matúša Harkabusa a Daniela Mikuláša, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka, a ich odchodu z prokuratúry. V liste kritizujú Žilinkovu personálnu politiku. Žilinka vníma list ako pokračovanie v konfrontačnom spôsobe komunikácie zo strany Lipšicovcov, samozrejme prostredníctvom médií. A na list zareagoval aj minister spravodlivosti Boris Susko.

 

Matovičovi prokurátori?

Ako HD už informoval, na list 11 prokurátorov bývalej ÚŠP upozornil opozičný politik a expremiér Igor Matovič (OĽaNO), ktorý kontroverzných prokurátorov obhajuje. Na svojom profile na sociálnej sieti zdieľal celý text listu tímu Daniela Lipšica.

Viac v článku:

Nespokojní prokurátori bývalého ÚŠP adresujú Žilinkovi Otvorený list. GP reaguje
Jedenásť prokurátorov napísalo Marošovi Žilinkovi otvorený list, vyjadrili hlboké rozčarovanie nad dianím okolo prokurátorov Matúša Harkabusa a Daniela Mikuláša, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka, a ich odchodu z prokuratúry. V liste... Čítať ďalej
22 | 04 | 2024 | Ivan Mihale

Reakcia Žilinku

Šéf GP Žilinka na sociálnej sieti oznámil, že na dopyt viacerých médií o stanovisko k listu jedenástich prokurátorov bývalého ÚŠP uvádza nasledovné:

"Zverejnený list 11 prokurátorov bývalého ÚŠP (z celkového počtu 28 prokurátorov bývalého ÚŠP), v ktorom prezentujú svoje subjektívne názory a pocity, som zobral na vedomie a nepovažujem za dôstojné viesť s kolegami názorovú polemiku prostredníctvom médií. Vnímam ho ako pokračovanie v konfrontačnom spôsobe komunikácie z ich strany, samozrejme prostredníctvom médií. Tým, že ani len nevyčkali na moju reakciu len potvrdili, že im vlastne nešlo o nič iné, ako o útok prostredníctvom médií. Snahu o seriózny dialóg a konštruktívnu diskusiu si totiž predstavujem obsahovo, ako aj formálne úplne inak.”

Tvrdá odpoveď Suska

Najnovšie sa k listu Lipšicových prokurátorov otvorene vyjadril aj minister spravodlivosti Boris Susko. Jeho reakciu vám prinášame v plnom znení:

"Slovenskými médiami začal kolovať list, pod ktorým sú podpísaní 11 prokurátori na čele s Danielom Lipšicom. Rešpektujúc nezávislosť prokuratúry považujem za potrebné vyjadriť sa k zverejnenému textu vybranej menšiny bývalých prokurátorov dnes už zrušeného Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry.

Chcel by som pripomenúť, že Daniel Lipšic už nie je vedúcim prokurátorom, je radovým prokurátorom generálnej prokuratúry a ako taký spolu s inými prokurátormi kritizuje verejne a mediálne generálneho prokurátora, ktorý je nadriadený všetkým prokurátorom. Robil tak, keď bol špeciálnym prokurátorom na organizačnej zložke generálnej prokuratúry a robí to tak aj dnes, keď naďalej odmieta rešpektovať hierarchický princíp, na ktorom je postavená prokuratúra na Slovensku, pričom porušuje aj interné predpisy generálnej prokuratúry, ktoré upravujú spôsob informovania verejnosti o činnosti prokuratúry.

Ja osobne nepoznám demokratickú krajinu, v ktorej by bolo úplne normálne, aby zamestnanci verejne a mediálne kritizovali svojich nadriadených svojimi subjektívnymi pocitmi. Viete si predstaviť, že by zamestnanci ďalších štátnych inštitúcií a súkromných firiem vypisovali po médiách a kritizovali takýmto spôsobom manažment? Pretože ak by to malo takto fungovať je to cesta k anarchii a rozkladu fungujúcej spoločnosti a štátu.

Napriek hierarchickému usporadaniu prokuratúry, podriadený prokurátor má právo na svoj názor a môže namietať pokyn nadriadeného prokurátora, ak je v rozpore s jeho právnym názorom a dokonca má povinnosť odmietnuť takýto pokyn ak by bol v rozpore so zákonom.   

Za pozornosť tiež určite stojí, že kritika nadriadených prichádza od skupinky na čele s Danielom Lipšicom, ktorý v minulosti podával podnety na disciplinárne konanie a na konanie pred etickou komisiou prokuratúry iných za ich odborné právne názory, ktoré publikovali na odbornej platforme. To, že on sám mediálne znevažuje svojho nadriadeného, bez akýchkoľvek odborných argumentov mu teraz zjavne neprekáža. A ak už teda kritizuje iných, mal by predtým vyhodnotiť morálny imperatív vo vzťahu k svojej osobe, pretože sám Daniel Lipšic sa stal prokurátorom bez toho, aby splnil celý procesný postup, tak ako ho musel absolvovať ktorýkoľvek iný prokurátor.

Som presvedčený, že načasovanie a zverejnenie listu 11 prokurátorov, ktorí netvoria ani polovicu bývalého Úradu špeciálnej prokuratúry generálnej prokuratúry nie je náhodné a to aj vzhľadom na prebiehajúce konzultácie Slovenskej republiky s Európskou komisiou.

Považujem tento list a spôsob jeho prezentácie za vytvorenie politického a dezinformačného tlaku na Európsku komisiu. Cieľom je zároveň úmyselné podkopávanie autority prokuratúry ako takej vo vnímaní slovenskej verejnosti. Daniel Lipšic aj ďalej dokazuje,  že je stále politikom."

NEROB Z ĽUDÍ BL*COV, VERONIKA! Pčolinský totálne UZEMNIL Pallas Aténu Remišovú
Ikona múdrosti v slovenskej politike Veronika Remišová má buď neskutočne deravú pamäť, alebo si to aspoň myslí o Slovákoch. Aby totiž mohla Matovičova vláda, keď v nej ešte Remišová sedela, ľahšie vyhadzovať úradníkov, zmenila ani nie dva týždne po... Čítať ďalej
23 | 04 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik