AKTUÁLNE Pozor na NOVÉ PODVODY! TAKTO prídete o peniaze RAZ-DVA!
20 | 04 | 2024 I Diana Zaťková

Podvody na Slovensku sa rozrástli do nevídaných rozmerov! Informuje o nich nielen polícia na sociálnej sieti. Niektorí podvodníci využívajú overené klasické scenáre, iní ale stavili na nové praktiky. Tu je prehľad aktuálnych nástrah, ktoré sa šíria a pri ktorých môžete prísť o peniaze, informuje portál regiony.sk.

Portál tvnoviny.sk upozornil na nový podvod, ktorý využíva tzv. ​zero-day exploit. Ide o kybernetický útok, ktorý sa v počítači alebo mobile snaží využiť zraniteľnosti v softvéri. Zatiaľ pre tento typ útoku neexistuje obrana. Podľa portálu sú aktuálne ohrození prevažne používatelia iOS systému a konkrétne má byť napadnutá aplikácia iMessage.

Problémom je, že hackeri môžu získať kontrolu nad používateľmi iPhonov bez toho, aby vôbec klikali na akýkoľvek odkaz. “Trust Wallet však odporúča používateľom, aby zablokovali aplikáciu iPhone iMessage, pokiaľ Apple chybu nevyrieši. Niektorí odborníci sú však skeptickí ohľadom dôveryhodnosti zdroja, ktorý Trust Wallet uviedol,” píše portál.

Namiesto balíka prídete o peniaze

Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti informovala opäť o zneužití mena Slovenskej pošty. “Podvodníci sa vyhrážajú, že balík nebude doručený, lebo chýba číslo ulice na balíku alebo legenda, že balík je už v sklade, ale je na ňom nejasná adresa,” upozorňuje polícia.

Rovnako tak nedávno informovala aj o zneužití Ministerstva dopravy SR, pričom v oboch prípadoch ide podvodníkom o to isté. “Kliknete na nimi vytvorený odkaz, ktorý bude pripomínať platobnú bránu a zadáte údaje z vašej karty,” popisuje polícia.

Pod menom sociálnej siete

Portál tvnoviny.sk priniesol informácie o novom podvode, v ktorom podvodníci takisto využívajú SMS správy ako prvý kontakt, ale v tomto prípade využívajú meno známej sociálnej siete TikTok. „Pozývame vás na brigádu so spolupracovníkmi cez mobilný telefón, s denným platom 300 až 800 eur,“ znie v správe.

Následne v prípade záujmu adresáta nabádajú k tomu, aby ich kontaktoval na čísle cez WhatsApp pomocou priloženého linku a aby poslali správu a získali tak päť eur. Ak adresát klikne na link, ešte sa nemusí nič stať, no automaticky sa dostane do podvodného prostredia.

Ako je to s tým benzínom? Kamenický zvozil Sasku: STE NA SMIECH! (FOTO)
Sloboda a solidarita na svojom facebooku vytvorila karikatúru Roberta Fica, ktorý vraj nechce, aby sme mali lacnejší benzín. Ponúkajú niekoľko riešení, no súčasný minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SSD) ich argumenty vyvracia, ako... Čítať ďalej
20 | 04 | 2024 | Eka Balašková

Podvodníci to môžu využiť na získanie citlivých údajov. Odborník na technológie Ondrej Macko pre portál hovorí, čo treba robiť v prípade, ak niekto naletí a rozhodne sa poskytnúť citlivé údaje: „V tom prípade okamžite kontaktujte vašu banku, aby danú kartu zablokovala. Ihneď si budete musieť vybaviť úplne novú kartu.“

ZOO Bratislava upozorňuje na zneužitie profilu

Podvody sa netýkajú však len SMS správ. Novinkou je zneužite mena Bratislavskej zoologickej záhrady na sociálnej sieti. „ZOO Bratislava vyzýva ľudí, aby nekomentovali súťaž na podvodnej stránke, neodpisovali na správy, nič na stránke neuhrádzali a na Facebooku ju nahlásili ako podvodnú. Pravá stránka má v názve „ZOO Bratislava“, podvodná „Bratislavská ZOO,“ upozorňuje zoologická záhrada na svojom webe.

Falošné lístky na hokej sú stále v kurze

Polícia opäť upozornila aj na predaj falošných lístkov na hokej. “Odbor počítačovej kriminality Prezídia Policajného zboru eviduje stále zvyšujúce sa čísla online podvodov v súvislosti s predajom lístkov na hokejový šampionát, ktorý sa tentokrát odohrá v Českej republike, pričom naši hokejisti sa predstavia blízko slovenských hraníc v Ostrave,” píše polícia na sociálnej sieti.

Práve to, že sa šampionát odohráva v blízkosti Slovenska, je lákadlo pre fanúšikov a takisto pre podvodníkov. Polícia preto odporúča nakupovať lístky cez oficiálnych predajcom. “Ak budete nakupovať lístky cez inzerát, vždy sa vystavujete riziku, že prídete o svoje peniaze a na šampionát sa nedostanete,” dopĺňa.

Generál Viktorín: Potrebujú zaujať. V notách však majú niečo iné
V posledných dňoch sa na Slovensku rozbehla kampaň, v rámci ktorej sa ľudia majú skladať na muníciu pre Ukrajinu. Podporili ju aj niektoré osobnosti politického, či spoločenského života a zaujala aj armádneho generála vo výslužbe Jozefa Viktorína... Čítať ďalej
19 | 04 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik