Orbánov zákaz v Bruseli neprešiel!
19 | 04 | 2024 I Gabriela Fedičová

Začiatkom týždňa sa v Bruseli konala Konferencia o národnom konzervativizme (NatCon), ktorú sa bruselské úrady snažili všetkými možnými spôsobmi zakázať, údajne kvôli možnému porušovaniu verejného poriadku. Belgické súdy museli v tejto veci zasiahnuť a narýchlo povolili, aby žaloba pokračovala mimoriadnym rozhodnutím. Podľa belgického súdu bruselské orgány porušili belgickú ústavu a právo na slobodu prejavu a slobodu zhromažďovania. Ľavicoví politici, ktorí sa pokúsili zrušiť podujatie, sa pokojne stretávajú s moslimskými radikálmi z Turecka alebo Iránu a pri týchto príležitostiach sa neboja narušenia verejného poriadku, píšu české Parlamentní listy.

V Bruseli sa od utorka koná konferencia NatCon, ktorá od začiatku čelí prekážkam zo strany bruselských orgánov. Konferencia sa konala v hoteli Claridge, ktorý bol tretím miestom konania konferencie po tom, čo ju odmietol Concert Noble Hall pod tlakom socialistického starostu Bruselu Philippa Closea. Nakoniec luxusný hotel Sofitel tiež odmietol podujatie po tom, čo odmietnutie presadzoval liberálny starosta okresu Etterbeek.

Konferencia bola násilne presunutá do hotela Claridge len niekoľko dní pred podujatím. Emir Kir, starosta okresu, kde sa hotel Claridge nachádza, okamžite povedal, že podnikne "všetky možné opatrenia" na ukončenie podujatia. "Radnica rozhodne nedala súhlas s touto udalosťou. Bol som zaskočený a dozvedel som sa o tom až včera večer," povedal Kir v pondelok večer.

Objavili sa aj správy, že úrady pohrozili prerušením dodávok elektriny a tuniskému majiteľovi miesta konania konferencie úrady povedali, že ak bude pokračovať v konferencii, zabezpečia, aby zbankrotoval. Podľa Nigela Faragea na podujatie nedorazilo žiadne občerstvenie.

Je neuveriteľné, čo sa stalo v Bruseli a stále prebieha! Ozvali sa Viktor Orbán aj Nigel Farage
V Bruseli sa koná dvojdňová konferencia hnutia Za národný konzervativizmus, na ktorej majú vystúpiť aj maďarský premiér Viktor Orbán a "architekt brexitu" Nigel Farage. Ľavicový socialistický starosta Bruselu Phillipe Close sa však opakovane... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

"Vedel som, že ma v Bruseli neprivítajú. Zrušenie jedného miesta, O.K. S tým sa dá žiť. Zrušenie dvoch miest konania je však absolútne poburujúce. Možno viete, ale nemusíte vedieť, že miestny starosta zavolal na miesto, ktoré nás včera večer prijalo, a vyzval políciu, aby prišla a ukončila konferenciu. Dokonca hovorili s dodávateľom potravín. Jedlo ešte nedorazilo. A najhoršie zo všetkého je, že ani nápoje nedorazili! Tuniskému majiteľovi, ktorý verí v slobodu prejavu, bolo povedané, že ak usporiada konferenciu, zbankrotuje. Zavolali jeho manželku. To je to, proti čomu stojíme," povedal Farage.

Keď podujatie nebolo možné vopred zrušiť, bruselské orgány sa o to pokúsili v deň podujatia. Po dvoch hodinách konferencie prišla na miesto polícia, aby informovala organizátorov, že akcia bude ukončená. "Úrady sa rozhodli ukončiť podujatie kvôli možnosti výtržností," povedal podľa bruselských novín Politico jeden z policajných dôstojníkov.

Policajti sa údajne obávali "narušenia verejného poriadku" a nútili konferenciu ukončiť "s okamžitou platnosťou". Polícia pôvodne dala účastníkom 15 minút na opustenie miesta konania, ale potom nastala patová situácia, pretože organizátori NatConu odmietli podpísať vyhlásenie o rezignácii s odôvodnením, že sa odvolajú.

Zatiaľ čo konferencia pokračovala, Medzinárodná aliancia na obranu slobody (ADF) podala sťažnosť na belgický súd. V tú istú noc vydal mimoriadne rozhodnutie v prospech NatConu. V mimoriadnom rozhodnutí súd rozhodol, že "článok 26 ústavy v Belgicku zaručuje každému právo pokojne sa zhromažďovať," a hoci starosta má právomoc vydávať policajné príkazy v prípade "vážneho narušenia verejného poriadku alebo iných nepredvídaných udalostí", v tomto prípade neexistovala dostatočná hrozba násilia, ktorá by to ospravedlňovala.

Je neuveriteľné, čo sa stalo v Bruseli a stále prebieha! Ozvali sa Viktor Orbán aj Nigel Farage
V Bruseli sa koná dvojdňová konferencia hnutia Za národný konzervativizmus, na ktorej majú vystúpiť aj maďarský premiér Viktor Orbán a "architekt brexitu" Nigel Farage. Ľavicový socialistický starosta Bruselu Phillipe Close sa však opakovane... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Súd prvého stupňa odôvodnil, že "sa nezdá, že by bolo možné vyvodiť rozhodnutie, že samotnému kongresu treba pripísať účinok narušenia pokoja". Skôr sa zdá, ako sa uvádza v rozhodnutí, že "ohrozenie verejného poriadku vyplýva výlučne z reakcií, ktoré by jeho organizácia mohla vyvolať u svojich odporcov".

"Tým, že umožnil pokračovanie Národnej konzervatívnej konferencie, správny súd zaujal stanovisko na strane základných ľudských práv. Žiadny úradník by nemal mať právomoc ukončiť slobodné a pokojné zhromaždenie len preto, že nesúhlasí s tým, čo sa hovorí. Ako môže Brusel tvrdiť, že je srdcom Európy, keď jeho úradníci dovolia, aby bola vypočutá len jedna strana európskej konverzácie?" povedal Paul Coleman, výkonný riaditeľ ADF, jeden z pozvaných rečníkov na NatCon.

Možno si belgický premiér Alexander De Croo položil rovnakú otázku, keď o niekoľko hodín neskôr označil udalosti na sociálnych sieťach X za neprijateľné. "Autonómia obcí je základným kameňom našej demokracie, ale nikdy nemôže zrušiť belgickú ústavu, ktorá zaručuje slobodu prejavu a pokojného zhromažďovania od roku 1830. Zákaz politických zhromaždení je protiústavný. Bodka," povedal De Croo.

Starosta Bruselu Emir Kir aj starosta Bruselu Phillip Close neboli vždy tak znepokojení hrozbami pre "verejnú bezpečnosť, mier a pokoj" zo strany politikov, s ktorými prichádzajú do kontaktu.

Napríklad v januári 2020 bol Kir vylúčený z belgickej Socialistickej strany za sériu takzvaných "príjemných" stretnutí s členmi tureckej proislamskej ultranacionalistickej strany MHP, ktorá má úzke väzby na polovojenskú skupinu Šedí vlci, ktorá sa hlási k antisemitským konšpiračným teóriám a je zodpovedná za násilie voči etnickým a náboženským menšinám v mnohých krajinách.

Minulý rok bol starosta Teheránu Alireza Zakani, ultraradikálny predstaviteľ iránskeho režimu, pozvaný do Bruselu a zúčastnil sa bruselského mestského summitu so 14 ďalšími iránskymi predstaviteľmi, kde sa stretol aj s bruselským starostom Phillipom Closom. Náklady na ubytovanie iránskych úradníkov hradil bruselský región.

Zakání je členom polovojenskej jednotky Basídž, ktorú v roku 1979 založil ajatolláh Chomejní a na ktorú Európska únia uvalila sankcie za závažné porušovanie ľudských práv. Organizácia, ktorá je pridružená k Zboru islamských revolučných gárd (IRGC), potlačila študentskú vzburu na Teheránskej univerzite v júli 1999, pri ktorej boli zabití študentskí demonštranti.

Bruselský štátny tajomník Pascal Smet na otázku o návšteve starostu Teheránu, ktorá bola zaplatená z belgických verejných peňazí, vysvetlil, že bruselský mestský summit je dôležitou medzinárodnou konferenciou. "Teherán je členom tejto globálnej siete a metropola ho pozvala do tejto funkcie. Brusel je hlavným mestom diplomacie. Len preto, že sú prítomní určití ľudia, neznamená to, že s nimi súhlasíme... Nebol som za to, aby prišiel, a nehovoril som s ním," povedal.

Ministerstvo zahraničných vecí krajiny však medzičasom potvrdilo, že belgické veľvyslanectvo v Iráne vydalo Zakánímu vízum na naliehanie bruselského regiónu. "Štátny tajomník Pascal Smet sa rozhodol pozvať starostu Teheránu na bruselský mestský summit napriek negatívnemu stanovisku ministerstva zahraničných vecí. Výslovne požiadal naše útvary, aby nevzniesli námietky, a zdôraznil, že pre bruselský región je dôležité, aby bol Teherán na tomto podujatí zastúpený."

Je neuveriteľné, čo sa stalo v Bruseli a stále prebieha! Ozvali sa Viktor Orbán aj Nigel Farage
V Bruseli sa koná dvojdňová konferencia hnutia Za národný konzervativizmus, na ktorej majú vystúpiť aj maďarský premiér Viktor Orbán a "architekt brexitu" Nigel Farage. Ľavicový socialistický starosta Bruselu Phillipe Close sa však opakovane... Čítať ďalej
16 | 04 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik