Čokoholici, čoskoro budete mať problém!
24 | 03 | 2024 I Eka Balašková

Ak milujete čokoládu a bez tabuľky tejto pochutiny si deň ani neviete predstaviť, mali by ste si urobiť aké-také zásoby.  Od začiatku roka cena kakaa na burzách vzrástla takmer o 90 percent a za posledný rok sa takmer strojnásobila. Behom pár mesiacov by mala skokovo narásť aj cena čokoládových výrobkov, informuje portál TV noviny.

Analytik pre TV noviny uviedol, že cena kakaa sa šplhá do astronomických výšok a jej rast má pokračovať. Preto aj výrobcovia avizujú, že už koncom roky môžeme očakávať aj dvojnásobné ceny čokolády. Môže za to problémové počasie v oblasti, kde sa pestujú kakaové bôby.

Drahšie, ako bitcoin

„Cena kakaových bôbov od začiatku roka dokonca rastie prudším tempom ako akcie Nvidie alebo ako kryptomena Bitcoin. V súčasnosti sa cena kakaa na burze pohybuje na úrovni 8080 dolárov za kg, čo je približne 7,45 eur na 100 gramov,“uviedol analytik Marek Nemky. Najnovšie odhady hovoria, že cena ešte porastie, môže dokonca stúpnuť na 10-tisíc dolárov za kilogram.

Vyššie ceny sa samozrejme odzrkadlia aj na cene čokolády a výrobcovia, či predajcovia obľúbenej pochúťky hovoria o extréme.

Pixabay | Ilustračný obrázok - Kakao

„Spoločnosti ako naša, ktoré robia skutočné čokoládové produkty, bez pridania rôznych lacných náhrad ako napr. palmový tuk a iné, majú naozaj čo robiť, aby ustali aktuálnu situáciu,“ozrejmil Juraj Krištofík zo známej čokoládovne, ktorá už musela pohnúť s cenami.

AKTUÁLNE Už o chvíľu príde prudká ZMENA POČASIA! TOTO sa na nás ženie
Čaká nás teplotný šok, ktorý zapríčiní prechod studeného frontu. Do našej oblasti prinesie zrážky, ojedinelé búrky, ale hlavne ochladenie a silný vietor. Upozorňuje na to portál iMeteo, ktorý informuje, že prvá polovica soboty bude pokojná s... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Diana Zaťková

Do roka za dvojnásobok

„Bez úpravy cien sa ďalej nedá ísť. Ceny za čokolády sme od 1. 3. museli zdvihnúť o cca 10 percent a obavám sa, že takáto úprava nebola na tento rok úplne posledná,“ priznal Krištofík, ktorý očakáva, že do budúceho roka budeme čokoládu kupovať za dvojnásobné ceny. Prudké zdražovanie avizujú viacerí výrobcovia čokolád.

„Pri prémiových značkách sa môžeme pokojne hýbať pri 5 až 6 eurách a pri štandardných značkách sa cena zdvihne 1,50 eura na 3 až 3,50,“ myslí si Ivan Klas, ďalší výrobca čokolád. Zvyšovanie cien sa prejaví už počas blížiacej sa Veľkej noci, vážnejšie však naše peňaženky zasiahne až koncom tohto roka.

Dobiehajú kontraky

„Historicky najvyššia cena kakaa sa na cene produktov počas nastávajúcej Veľkej noci ešte neprejaví v plnej miere, keďže suroviny na výrobu sa nakupovali počas končiacich sa kontraktov za relatívne priaznivejšie ceny. Úplne iná situácia však bude tento rok pred Vianocami,“ vysvetlil Krištofík.

Má to svoju príčinu

Sedemdesiat percent produkcie kakaa pochádza zo strednej Afriky. Špecifické podmienky, aké kakaovník vyžaduje, sú na Pobreží Slonoviny, v Ghane či Kamerune. Túto oblasť minulý rok postihli silné dažde a tie jednak znemožňovali proces sušenia bôbov, ale tiež bránili v ich zbere, či preprave do prístavov, odkiaľ sa distribuujú po celom svete. Kvôli vyššej vlhkosti sa šírila aj choroba plodov, ktorá zničila celé stromy. Navyše ani v súčasnosti nie je situácia ideálna – časť produkcie zničil silný sezónny vietor zvaný Harmattan.

Pixabay | Kakaové bôby

„Už v súčasnosti vidíme, že produkcia v Pobreží Slonoviny bola od začiatku sezóny do 11. februára o 33 percent nižšia, na úrovni 1090 ton. V tomto roku sa tak očakáva pokles svetovej produkcie až o 11 percent,“uzavrel Nemky.

Polícia zasahovala: STAROSTKA SA POBILA so zástupkyňou! Prišlo vraj aj na škrtenie
Kuriózna roztržka medzi starostkou obce Seňa (okr. Košice-okolie) Marcelou Gallovou (Smer-SSD) a jej zástupkyňou Silviou Langovou (Hlas-SD) sa strhla začiatkom týždňa. Vyústila do fyzickej potýčky, ktorú riešila aj polícia. Zástupkyňa mala podľa... Čítať ďalej
23 | 03 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik