Správa, ktorá obletela svet. Muž "uväznený v železných pľúcach" zomrel...
14 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Po vyše 70 rokoch trápenia zomrel muž, ktorý bol na celom svete známy, ako muž uväznený v železných pľúcach. V stredu to oznámila jeho rodina a webová stránka.

Alexander prekonal obrnu ako šesťročný, ale zostal ochrnutý od krku nadol. Dýchať mohol iba pomocou mechanického respirátora, z ktorého mu trčala iba hlava. Hoci bol takto uväznený, bol vynikajúcim študentom práva a neskôr pracoval v právnickej oblasti. Američan Paul Alexander, ktorý prežil detskú obrnu a bol známy ako "muž uväznený v železných pľúcach", zomrel v stredu vo veku 78 rokov.

Nakazil sa koronavírusom

S ťažkým srdcom musím oznámiť, že môj brat minulú noc zomrel,“ napísal v stredu ráno jeho brat Philip na Facebooku. „Bolo mi cťou, že som mohol byť súčasťou života niekoho, koho ľudia tak veľmi obdivovali,“ do­dal.

„Jeho príbeh sa šíril doďaleka a pozitívne ovplyvňoval ľudí po celom svete. Paul bol neuveriteľným vzorom, na ktorý budeme stále pamätať,“ uviedol advokát Ulmer.

V predchádzajúcom príspevku na oficiálnom Alexandrovom účte na TikToku sa uvádzalo, že ho museli urýchlene odviezť na pohotovosť, lebo sa nakazil koronavírusom.

Želené pľúca sú hermeticky uzavreté komory, v ktorých sa zvyšovaním a znižovaním tlaku rozťahujú a sťahujú pľúca pacienta. Inak by nemohol dýchať. Od 20. rokov 20. storočia pomáhali ľuďom, ktorí ochrnuli. Ich využívanie sa obmedzilo, keď americký lekár, výskumník a virológ Jonas Salk vynašiel očkovaciu látku proti detskej obrne. Umožnil jej voľné šírenie, čím síce stratil zhruba sedem miliárd dolárov, ale detskú obrnu ako zničujúce paralyzujúce ochorenie pomohol prakticky zlikvidovať.

Alexander bol držiteľom oficiálneho Guinnessovho svetového rekordu za čas strávený v železných pľúcach – bolo to vyše 70 rokov. Poslednou osobou žijúcou v železných pľúcach má byť teraz 75-ročná Martha Lillardová z mesta Shawnee v americkom štáte Oklahoma.

AGRESÍVNY DETSKÝ GANG útočí v ďalšom meste na Slovensku. Tu si dávajte pozor!
Obyvatelia jedného z miest na Slovensku žijú v neistote a strachu. V poslednom období sa totiž v meste vytvoril tzv. detský gang, ktorý útočí nič netušiacich ľudí. Ide o skupinku štyroch až šiestich tínedžerov, ktorí sú mimoriadne agresívnu a... Čítať ďalej
14 | 03 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik