ROZZÚRENÍ farmári Macronovi: UKRAJINE OBROVSKÉ SUMY, NÁM OMRVINKY!
24 | 02 | 2024 I Diana Zaťková
 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron skončil v sobotu v obkľúčení skupinami farmárov, ktorí sa pustili do neoliberálneho lídra za jeho zelenú agendu a za uprednostňovanie Ukrajiny pred vlastným ľudom, informuje americký portál Breitbart.

Na 60. poľnohospodárskej výstave, ktorá sa v sobotu konala v parížskom výstavisku Porte de Versailles, sa poľnohospodárske odbory a organizácie dostali do konfliktu s bezpečnosťou a prelomili brány, aby sťažnosti farmárov odovzdali priamo Emmanuelovi Macronovi. Po počiatočnom váhaní francúzsky prezident súhlasil a viedol improvizovanú debatu s niekoľkými farmármi.

"Dali ste Ukrajine obrovské sumy a nám ste dali omrvinky," povedal jeden farmár Macronovi podľa vysielania BFMTV.

PARÍŽ, FRANCÚZSKO - 24. februára: Francúzski farmári protestovali vo výstavisku Porte de Versailles v deň návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na Medzinárodnom poľnohospodárskom veľtrhu (Salon International de l'Agriculture) počas jeho inaugurácie 24. februára 2024 v Paríži, Francúzsko. Niekoľko desiatok demonštrantov vošlo v sobotu ráno do Salónu bez povolenia, aby sa pokúsili stretnúť s hlavou štátu po niekoľkých týždňoch mobilizácie časti poľnohospodárskeho sveta. (Foto: Chesnot/Getty Images)

PARÍŽ, FRANCÚZSKO – 24. februára: Francúzski farmári protestovali vo výstavisku Porte de Versailles v deň návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na Medzinárodnom poľnohospodárskom veľtrhu (Salon International de l'Agriculture) počas jeho inaugurácie 24. februára 2024 v Paríži, Francúzsko. Niekoľko desiatok demonštrantov vošlo v sobotu ráno do Salónu bez povolenia, aby sa pokúsili stretnúť s hlavou štátu po niekoľkých týždňoch mobilizácie časti poľnohospodárskeho sveta. (Foto: Chesnot/Getty Images)

Hlavný problém - Ukrajina

Podľa nemeckého think-tanku Kiel Institute Macronova vláda od roku 2022 venovala Ukrajine približne 2 miliardy dolárov z peňazí francúzskych daňových poplatníkov. Francúzsky daňový poplatník však zaplatil podstatne viac prostredníctvom financovania vojny zo strany Európskej únie, ktorá má celkovo viac ako 150 miliárd dolárov po tom, čo Brusel nedávno schválil ďalších 54 miliárd dolárov pre Kyjev.

Poľnohospodári vo Francúzsku a vlastne aj v celej Európe boli finančne ovplyvnení vojnou na Ukrajine viac spôsobmi, ako len posielaním svojich daní do Kyjeva. Minulý rok sa Európska únia rozhodla povoliť dovoz ukrajinského poľnohospodárskeho tovaru do bloku bez akýchkoľvek ciel. Tento krok vážne poškodil schopnosť miestnych európskych farmárov konkurovať vzhľadom na to, že nižšia regulačná záťaž a nižšie náklady na pracovnú silu v bývalom sovietskom štáte znamenajú, že potraviny sa dajú vyrábať oveľa lacnejšie.

V stredu EÚ oznámila, že predĺži bezcolný prístup na svoj trh pre Ukrajinu najmenej o ďalší rok ako opatrenie, ktoré má pomôcť jej ekonomike udržať sa nad vodou počas vojny s Ruskom. Hoci Brusel uviedol, že zavedie určité záruky na ochranu domáceho poľnohospodárstva, skupiny farmárov uviedli, že tento krok v konečnom dôsledku povedie k ďalším protestom farmárov z celého kontinentu, keďže nezašiel dostatočne ďaleko.
Poľnohospodári toho majú dosť, ukrajinská vláda tiež, Zelenskyj zúri a EÚ? 
V Poľsku pokračujú protesty poľnohospodárov, ktorí sa hnevajú kvôli nekalej konkurencii lacnejšieho ukrajinského dovozu. V reakcii na blokádu poľsko-ukrajinských hraníc Volodymyr Zelenskyj žiadal poľskú vládu o urýchlené rokovania ešte vo februári,... Čítať ďalej
23 | 02 | 2024 | Diana Zaťková
Ďalší problém - Green deal
Ukrajina nebola jedinou otázkou, ktorú farmári Macronovi v sobotu nastolili. Viacerí farmári hovorili o problémoch, ktorým čelia v dôsledku prechodu svojich činností na ekologické poľnohospodárstvo na naliehanie vlády v Paríži a EÚ.

„Prešiel som na bio, je to hlúposť, ktorú som urobil: predávam svoje obilniny za konvenčnú cenu,“ povedal jeden farmár pre Le Figaro a dodal: „Neplatím sám sebe, nemám nízky príjem, môj príjem je nulový. Dávate sadru na otvorenú zlomeninu." Ďalší farmár povedal: „Ľudia už nemajú kúpnu silu, nemôžu kupovať bio!“

Zopakovali tiež sťažnosti, ako je nadmerná regulácia, nadmerné papierovanie a zelená agenda EÚ ako celku, ktorú mnohí vo Francúzsku spájajú s Macronovou vládou vzhľadom na podporu klimatickej politiky jeho strany v Bruseli. Okrem toho farmárske skupiny vyzvali na prepustenie demonštrantov traktorov z policajného zaistenia.
PARÍŽ, FRANCÚZSKO - 24. FEBRUÁRA: Francúzska poriadková polícia zasiahla farmárov, ktorí sa dnes ráno zišli okolo haly 1 Salon de l'Agriculture v Paríži, na okraj návštevy Emmanuela Macrona počas 60. Medzinárodného poľnohospodárskeho veľtrhu (Salon de l'Agriculture) na Výstavné centrum Porte Versailles v Paríži vo Francúzsku 24. februára 2024. Medzi farmármi a francúzskou poriadkovou políciou panovalo vysoké napätie. Salon de l'Agriculture sa pre verejnosť otvoril neskoro a hala 1 je pre verejnosť stále zatvorená. (Foto Luc Auffret/Anadolu cez Getty Images)

PARÍŽ, FRANCÚZSKO – 24. FEBRUÁRA: Francúzska poriadková polícia zasiahla farmárov, ktorí sa dnes ráno zišli okolo haly 1 Salon de l'Agriculture v Paríži, na okraj návštevy Emmanuela Macrona počas 60. Medzinárodného poľnohospodárskeho veľtrhu (Salon de l'Agriculture) na Výstavné centrum Porte Versailles v Paríži vo Francúzsku 24. februára 2024. Medzi farmármi a francúzskou poriadkovou políciou panovalo vysoké napätie. Salon de l'Agriculture sa pre verejnosť otvoril neskoro a hala 1 je pre verejnosť stále zatvorená. (Foto Luc Auffret/Anadolu cez Getty Images)

Macron vzdorovito odpovedal farmárom: "Prosím, nehovorme, že sa nič neurobilo!"

Po týždňoch protestov proti traktorom po celom Francúzsku, vrátane „obliehania Paríža“, Macronovho druhého veliteľa, premiér Gabriel Attal oznámil farmárom určité ústupky, vrátane ukončenia plánovaného zvyšovania daní z poľnohospodárskej nafty, dodatočnej finančnej podpory a záväzku postaviť sa proti slobodnému obchodnej dohody s juhoamerickým blokom „Mercosur“.

Zatiaľ čo protesty proti traktorom na túto chvíľu väčšinou utíchli, hnev medzi bojujúcimi farmármi nie. Arnaud Rousseau, šéf poľnohospodárskeho zväzu FNSEA vo Francúzsku, povedal, že je „veľmi pravdepodobné“, že farmári opäť protestujú k traktorom. Poľnohospodári v celej Európe sa budú pravdepodobne snažiť udržať tlak na svoje vlády a Brusel pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu.
VIDEO! Brutálne zábery: Takto zaútočila španielska polícia na farmárov protestujúcich proti zelenému programu EÚ
V Madride, kde španielski farmári protestujú proti Európskej únii a poľnohospodárskej politike krajiny, to naďalej vrie. Farmári traktormi zablokovali cesty hlavného mesta a žiadali uvoľnenie pravidiel EÚ na ochranu životného prostredia. Proti... Čítať ďalej
22 | 02 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik