Američania sa vrhli na ďalšiu obeť, aby mohli BEZPEČNE VYCÚVAŤ Z KRACHUJÚCEJ UKRAJINY
13 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Po ponižujúcej porážke na Ukrajine sa USA vrhli na ďalšiu obeť. Pre veľa ľudí to bude prekvapením. Nie sú to jemenskí Húsiovia, ale jej „najväčší“ spojenec na Strednom východe, Izrael. Skonštatoval to v komentári pre Parlamentní Listy český bezpečnostný expert David Bohbot

Zatiaľ čo niektorí s odpustením hlupáci vykrikujú, že USA pomáhajú Izraelu, pretože ho ovládajú Židia, ja vidím skutočné dôvody ich intervencie. Američania potrebujú bezpečne vycúvať z krachujúcej Ukrajiny a nestratiť kontrolu. Zarobiť pár miliónov dolárov im tiež nie je proti mysli ...

Ukrajina bola rozvrátená a zničená vďaka klamstvám NATO a horlivej pomoci európskych vodcov. Vrátane tých našich, tu v ČR. Krváca a jej obyvatelia si začínajú uvedomovať, že ich krajina bola zneužitá, zavlečená do vojny o posledného Ukrajinca a opustená. Ale nebojte sa, Američania sa vrátia, aby Ukrajinu „obnovili“. Americké korporácie už čakajú s hotovými plánmi a obrovskými zákazkami, na ktorých zbohatnú tak ony, ako aj mnoho ďalších ľudí.

Súčasná demonštrácia vojenskej sily, urýchlené vytvorenie koalície ochotných a Bidenom osobne nariadený útok na jemenských Hútiov je v rozpore nielen s Chartou OSN, ale, ako vyhlásili americkí kongresmani, tiež so zákonmi USA. Američania ním v skutočnosti nechcú podporiť Izrael, ani stabilizovať bezpečnostnú situáciu v oblasti Červeného mora a zaistiť voľný svetový obchod, ako deklarujú navonok. Chcú ukázať svetu, že USA sú späť a po ponížení v Afganistane majú všetko opäť pevne pod kontrolou.

David Bohbot, foto: PL

Vráťme sa však k pôvodnej téme, k vojne vedenej Izraelom s palestínskymi teroristickými skupinami. Aj z tohto konfliktu plánujú Američania profitovať. Izrael ani americkú intervenciu, ani vojenskú pomoc nepotrebuje. Potrebuje čas, a hlavne žiadne vonkajšie zásahy. Mám však obavy, že potrebný čas nedostane. Môže ignorovať EÚ a jej skorumpovaných partnerov, môže ignorovať moslimami ovládanú OSN, ale nemôže ignorovať USA, ktoré do neho roky investovali peniaze presne pre také prípady, ako je ten súčasný.

USA potrebujú, aby vojna Izraela s Hamasom a ostatnými palestínskymi skupinami skončila čo najrýchlejšie. Dali by tak arabskému svetu jasne najavo, že Izrael pevne ovládajú. Určite by sa to hodilo Bidenovej administratíve, najmä ak by sa Američanom s ukončením konfliktu podarilo vynútiť na oboch stranách, Izraeli aj Araboch, ďalšie diplomatické zisky pre USA. Konieckoncov, voľby sa blížia.

RANA, KTORÁ ROZKÝVALA SVET: Američania s Britmi zaútočili na povstalcov v Jemene
USA, Veľká Británia, Austrália, Kanada a Bahrajn. To sú krajiny, ktoré sa podieľali na útoku proti jemenským povstalcom - Húsiom, ktorí v Červenom mori ohrozujú svetový obchod. Hlavný zásah vykonali Briti a Američania. Čo bude ďalej? Saudská Arábia... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Mal by som určite byť tým posledným, kto by si prial pokračovanie vojny. Veď už o týždeň sa vraciam na najnebezpečnejšie miesto v Izraeli. Čo nie je Gaza, ale hranica s Libanonom. Libanonský Hizballáh je oveľa silnejší ako Hamas. Má na Izrael namierených vyše 150 000 rakiet rôznych typov, pripravených napáchať vážne škody a zabiť stovky ľudí. Po útoku na Husie podstatne vzrástla pravdepodobnosť, že ich použije. Prečo si teda prajem, aby vojna pokračovala bez vonkajšieho zasahovania, hoci to znamená, že zomrie viac vojakov a keď sa vrátim do Maalotu, kde slúžim, budem v priamom ohrození? Pretože si to Izrael a Palestínčania zaslúžia.

Jedine zničenie hrozby Hamasu aj Hizballáhu konečne prinesie do krvácajúcej oblasti mier a stabilitu. Keby sa dnes táto vojna zastavila, všetci mŕtvi civilisti a odvážni izraelskí vojaci a bojovníci zomreli zbytočne. Smrť toľkých ľudí musí priniesť skutočné riešenie a skutočný, dlhodobý mier. Ale kým tento mier nastane, musí byť porazený terorizmus.

Mnohí ignoranti nevidia rýchly a silný pohyb a úspechy izraelskej armády v Gaze. Scott Ritter, s ktorého niektorými názormi som predtým súhlasil, tvrdí, že izraelskí vojaci sú vystrašení a porazení. Ja naopak vidím, ako sa teroristi z Hamasu ako krysy ukrývajú v podzemí, kde sú v tvrdých bojoch doslova po stovkách likvidovaní postupujúcimi izraelskými vojakmi (aktuálne odhady hovoria o 7500 mŕtvych bojovníkoch Hamasu).

Keď bude mať Izrael dosť času, s Hamasom v Gaze skoncuje. Alebo ho aspoň oslabí natoľko, aby bol irelevantný. Ak sa podarí dosiahnuť dohodu s Hizballáhom, uvítam ju, ale obávam sa, že pokiaľ nebude garantované stiahnutie Hizballáhu dostatočne ďaleko od izraelských hraníc, aby nemohol útočiť, bude to znamenať len pauzu v bojoch, ale žiadne skutočné a dlhodobé riešenie.

Čas ukáže, či sa Amerike podarí Izrael zastaviť, alebo nie. Len dúfam, že keď sa zastavia boje v Gaze a na hraniciach Izraela, prídu svetlejšie a nádejnejšie dni, a Izraelci aj Palestínčania konečne získajú normálny život, ktorý si všetci zaslúžia. A verím, že nakoniec rozum zvíťazí a útok na Jemen nebude mať za následok rozpútanie vojny všetkých proti všetkým na celom Blízkom východe.

David Bohbot