VEĽKÁ RANA PRE ZELENSKÉHO: F-16 nedorazia, Leopardy sú na odpis
08 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Podľa dánskeho ministerstva obrany bude Ukrajina musieť počkať až pol roka, kým dostane od Dánskeho kráľovstva stíhačky F-16 sľúbené vojnou zničenej krajine, informuje Breitbart.

Prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý už dlho lobuje u západných mocností za bojové lietadlá americkej výroby F-16, bude zrejme musieť počkať dlhšie, kým budú odovzdané prvé lietadlá. Pričom dánske ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že prvé dodané lietadlá F-16 sa oneskoria najmenej o šesť mesiacov.

Dánsko sa v auguste stalo prvou mocnosťou, ktorá oznámila svoj zámer darovať časť svojich zásob moderných vojnových lietadiel a sľúbila Kyjevu, že poskytne 19 vlastných F-16 na pomoc Ukrajine vo vojne s Ruskom.

Prvá dodávka približne šiestich lietadiel F-16 mala doraziť na Ukrajinu „okolo Nového roka“, uviedla v auguste dánska premiérka Mette Frederiksenová, pričom zvyšné lietadlá budú dodané v rokoch 2024 a 2025.

Príliš optimistický časový plán

Zdá sa však, že tento časový plán bol príliš optimistický, keďže predstavitelia ministerstva obrany povedali dánskym novinám Berlingske, že počiatočný dar sa oneskorí až o šesť mesiacov.

Hoci nebolo presne odhalené, prečo k meškaniu dôjde, všeobecne sa pochopilo, že výcvik pilotov na obsluhu F-16 je dlhý a namáhavý proces, a preto je pravdepodobným faktorom, ktorý k meškaniu prispieva, aj výcvik ukrajinských pilotov.

Bezmocní Nemci tvrdia - Rusi majú oči všade!
V Nemecku nevedia pochopiť, čie drony tam monitorujú výcvik ozbrojených síl Ukrajiny. Bild: Nemecko sa už viac ako rok snaží pochopiť, koho drony sledujú výcvik. Záhada Ako napísal denník Bild, "...z týždňa na týždeň podozrivé drony... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vojenský analytik Anders Puck Nielsen z Nórskej akadémie obrany pre dánsku televíziu TV2 povedal: „Jedna vec je trénovať pilotov, aby lietali na lietadle F-16... druhá vec je, že piloti musia byť trénovaní aj v používaní zbraní, rovnako ako všetci ostatní - technici na zemi musia byť vyškolení v údržbe lietadiel. Už len trénovať na motoroch je obrovská úloha.“

Nielsen uviedol, že transformácia ukrajinských vzdušných síl na plne modernú flotilu bude pravdepodobne projektom, ktorý bude trvať „niekoľko rokov“ a že – napriek neustálym požiadavkám prezidenta Zelenského – Kyjev s najväčšou pravdepodobnosťou očakával meškanie dodávky stíhačiek.
Významný rozdiel

Expert na obranu uviedol, že po dodaní môžu lietadlá F-16 znamenať významný rozdiel, vrátane toho, že by Ukrajine poskytli schopnosť zostreliť ruské lietadlá, ako aj riadené strely, ktoré Moskva používa na zacielenie na ukrajinské mestá, keďže zimné podmienky spôsobili, že pozemné boje sú čoraz ťažšie.

"Ukrajinským vojakom by to poskytlo väčšiu bezpečnosť, že sú v ukrajinskom vzdušnom priestore, a prinútilo by to Rusov nepribližovať sa tak blízko k ukrajinským mestám," povedal Nielsen o F-16.

 

Zelenskyj a Mette Frederiksenová, foto: Getty Images

Veľká rana pre Zelenského

Oneskorenie preto bude veľkou ranou pre Zelenského, ktorý vo svojom novoročnom prejave pred ukrajinskou verejnosťou prisahal, že Rusko čoskoro pocíti „hnev  stíhačiek F-16 darovaných Západom. Okrem Dánska sa zaviazali dodať niektoré zo svojich F-16 aj Belgicko, Holandsko a Nórsko. V súčasnosti však nie je jasný časový plán, kedy sa tak stane.

Leopardy sú na odpis

Nemecko tento týždeň odhalilo, že iba „veľmi malý počet“ moderných bojových tankov Leopard 2, ktoré poskytlo Ukrajine, je stále prevádzkyschopných, pričom poslanec za stranu zelených a expert na obranu Sebastian Schäfer uviedol nedostatok náhradných dielov a neschopnosť ukrajinskej armády vykonať opravy bez ďalšieho poškodenia strojov ako dôvod, prečo boli pokročilé tanky v podstate neutralizované na bojisku.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

ČO S UKRAJINOU? USA už svitá!
USA začali chápať, čo robiť s Ukrajinou. Britský The Daily Express napísal, že americkí politici si uvedomujú potrebu rozdeliť Ukrajinu, aby sa dosiahol mier. Už im to "došlo"? Americkí politici veria, že v záujme mieru s Ruskom budú musieť... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik