RAKÚSKO udelilo RUMUNSKU A BULHARSKU povolenie na vstup do Schengenu po mori a po vzduchu
29 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Rumunsko a Bulharsko dosiahli dohodu s Rakúskom o vstupe do Európskeho schengenského priestoru ohľadne voľného pohybu po mori a letecky od marca 2024, ako uviedla rumunská vláda v stredu. „Po 13 rokoch sa Rumunsko konečne pripojí k Schengenu! Je to potvrdené aj politickou dohodou,“ uviedol na sociálnej sieti rumunský premiér Marcel Ciolacu.

Otázka otvorenia pozemných hraníc bola odložená na budúci rok. Rakúsko, ktoré vstup oboch krajín pred rokom vetovalo, začiatkom decembra predložilo myšlienku toho, čo označilo ako „Air Schengen“, - prechod schengenského priestoru vzdušnou cestou, na začiatku decembra tohto roku.

Rakúsko uviedlo, že je pripravené zmierniť pravidlá leteckej dopravy pre Bulharsko a Rumunsko, ak Brusel posilní vonkajšie hranice EÚ.

Rumunsku a Bulharsku, ktoré sú členmi EÚ od roku 2007, bol koncom roka 2022 odmietnutý vstup do rozsiahlej schengenskej zóny, v ktorej môže voľne cestovať viac ako 400 miliónov ľudí bez kontrol na vnútorných hraniciach.

Ostré vyjadrenie ministra Blanára: Schengen nefunguje!
Nemôžeme sa tváriť, že Schengen funguje, a pritom k nám prichádzajú nelegálni migranti. Nefunguje, a musíme hľadať riešenia, ako ho obnoviť alebo posilniť. V koncoročnom rozhovore pre TASR to uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár... Čítať ďalej
28 | 12 | 2023 | Tibor Malý/TASR

Rakúsko sa stále stavia voči Rumunsku a Bulharsku rezervovane.

Žiadosti Rumunska a Bulharska v minulosti vetovalo Rakúsko, ktoré sa už roky sťažuje, že musí znášať neprimerané množstvo nelegálneho prisťahovalectva v dôsledku zle chránených vonkajších schengenských hraníc.

Schengenský priestor bol vytvorený v roku 1985 a zahŕňa 23 z 27 členských štátov EÚ, ako aj ich pridružených susedov Švajčiarsko, Nórsko, Island a Lichtenštajnsko.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!