V Česku si všimli: BLÁZINEC NA SLOVENSKU!
14 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Stretli sa, urobili komisiu, a tá jednoducho povie, že ste konšpirátor! České Parlamentní Listy upozorňujú, že slovenský projekt Konšpirátori.sk sa pred niekoľkými rokmi stal vzorom pre českých bojovníkov proti dezinformáciám. Pod heslom „chráňte svoju značku pred spojením so sporným obsahom“ boli stredoeurópskym priekopníkom v nátlaku na inzerentov, aby neinzerovali v médiách, šíriacich „prokremeľskú propagandu“. Bojujú za to, aby sa médiá, s ktorými názormi nesúhlasia, jednoducho nedokázali uživiť.

Slovenskí "strážcovia liberálnej demokracie" začali po weboch Hlavný denník, Hlavné správy, či mesačník Extraplus útočiť aj na konzervatívny online denník Štandard. Denník bol najnovšie projektom Konšpirátori.sk zaradený medzi konšpiračné weby. Ako redakcia Štandardu uvádza, konšpirátori však neboli schopní doložiť existenciu žiadneho takého prípadu medzi jeho 40 000 vydanými článkami. Naopak, vo svojom úsudku sa dopustili hrubej a preukázateľnej dezinterpretácie.

Konšpirátori konšpirujú - stret záujmov čisto náhodný?

Prvý s takýmto zoznamom prišiel v roku 2015 istý Juraj Smatana. Ide o niekdajšieho poradcu premiérky Radičovej, o ktorom sa na Wikipédii môžete dočítať, že „od roku 1989 sa venuje občianskemu aktivizmu, najmä v oblasti životného prostredia“.

Konšpirátori.sk ale od počiatku prevádzkovali komplexný systém na seba nadväzujúcich aktivít, ktorý dokázal firmám veľmi pádne vysvetliť, že inzerovať na uvedených weboch naozaj nie je dobrý nápad.

Za projektom stojí dvojica Peter Jančárik a Ján Urbančík. Ľuďom neznalým slovenských reálií mená príliš nepovedia, ale jedná sa o dvojicu podnikateľov v reklame. Ján Urbančík vlastnil reklamnú agentúru Net Succes spoločne s Peterom Mačingom, ktorý bol súčasne spoločníkom vo vydavateľstve Petit Press, ktoré vlastní podstatnú časť slovenského novinového trhu, vrátane denníka SME.

Neželaní HOSTIA! Fico dal preveriť akreditácie SME, Denníka N, Markízy a Aktualít
Predseda vlády Robert Fico (Smer) dal na Úrade vlády preveriť povolenie na vstup a prácu novinárov z denníkov SME, Denník N, Aktuality.sk a televízie Markíza. Premiér vo svojom vyhlásení, ktoré zdieľal na Facebooku, vyzdvihol pomoc seniorom a... Čítať ďalej
13 | 11 | 2023 | Ivan Mihale

Kuriozitou je, že práve jeho redaktori tvorili podstatnú časť „komisie“, hodnotiacu médiá. Dnes je tento tím širší a definovaný tak, aby zaberal čo najširší záber profesií. Z Česka doň dochádza expertka na dezinformácie Alexandra Alvarová.

Peter Jančárik, druhý zo zakladateľov, pre zmenu stojí za ďalšiou vplyvnou reklamnou agentúrou Seesame.

Skupina mediálnych a reklamných podnikateľov si teda vytvorila neziskovú organizáciu, ktorá zásadne ovplyvňuje trh, na ktorom sami pôsobia.

Ďalšie detaily o pozadí slovenskej „konšpirátorskej“ lobby zverejnil server Hrot.info, keď sa v roku 2020 dostal na ich zoznam. Rozobral stret záujmov prakticky všetkých vtedajších „hodnotiteľov“, rovnako ako absolútnu netransparentnosť ich hodnotenia.

Obrana útokom

Teraz projekt Konšpirátori.sk zaradil denník Štandard na zoznam stránok so závadným obsahom kvôli tomu, že údajne obsahuje „klamlivé, dezinformačné správy a lživú propagandu“ alebo „konšpiračné teórie či bludy“. Urobili tak dva týždne po tom, čo mu právna kancelária Baker McKenzie v mene spoločnosti Štandard zaslala výzvu na odstránenie z tzv. šedej zóny.

V projekte Konšpirátori.sk bol denník Standard po prvom sčítaní hlasov odbornej komisie vedený už predtým niekoľko mesiacov. Tzv. šedá zóna je podľa konšpirátorov akýsi medzistupeň medzi konšpiračnými a overenými zdrojmi.

Čaputová reaguje na Fica: TOTO ODMIETAM! Zrazu?
Premiér Robert Fico (Smer) dal na Úrade vlády preveriť povolenie na vstup a prácu novinárov z denníkov SME, Denník N, Aktuality.sk a televízie Markíza. Na túto správu okamžite zareagovala prezidentka Zuzana Čaputová. "Médiá sú súčasťou krvného... Čítať ďalej
14 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Podľa denníka Štandard naproti tomu web Konšpirátori.sk nedokáže v celkovom počte takmer 40-tisíc článkov, ktoré doteraz na Štandarde vyšli, uviesť jediné nepravdivé či inak klamlivé tvrdenie.

Autorom správy je vysokoškolský učiteľ politológie Pavol Hardoš, ktorý zdôrazňuje, že správa „nevyjadruje názor celej komisie“ a vznikla až po „nezávislom posúdení webu jednotlivými členmi komisie“. Nedávno sa Hardoš na svojom vlastnom facebookovom profile chválil tým, že ho denník Postoj označil za „najväčšieho extrémistu medzi miestnymi liberálmi“.

Najpovolanejší

V hodnotiacej komisii projektu sú okrem Hardoša tiež progresívni (a na účely "plurality" aj niektorí liberálni) novinári a publicisti - Matúš Ritomský zo Sme, Filip Struhárik z Denníka N, Michal Hvorecký, ktorý v minulosti pravidelne publikoval v Sme a teraz publikuje v N, a David Tvrdoň, ktorý od roku 2015 pracuje priamo pre Sme, Tomáš Kriššák z Gerulata Technologies s jeho manipulatívnymi praktikami, rádiológ Maroš Rudnay, ktorý tento rok v júni šíril dezinformácie o autorstve anonymného webu Aborratari.com, alebo Alexandra Alvarová. Tá v minulosti pomáhala v zbierke pre Svätopluka Bartíka, zastupiteľa mestskej časti Brno-stred, ktorý šíril dezinformácie o prezidentovi Milošovi Zemanovi, že trpí rakovinou a zostáva mu sedem mesiacov života. Súd Bartíkovi nariadil zaplatit odškodné 250 tisíc korún, uvádzy zástupca šéfredaktora deníka Štandard Peter Števkov.

Politológ: ŠPINAVÝ KONKURENČNÝ BOJ MÉDIÍ
V zdravej demokratickej spoločnosti sa proti chybám v úsudku, dezinformáciám alebo otvoreným klamstvám bojuje argumentmi a racionálnym dokazovaním, nie štvavými kampaňami, mediálnou šikanou a zoznamom nepriateľov charakteristickým skôr pre... Čítať ďalej
08 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Priťahujú opraty

„Výbor zložený čiastočne z publicistov niektorých konkurenčných novín a mnohých známych pokrokárov posunul Štandard do konšpiračnej zóny. Urobili tak potom, čo naši právnici požiadali o ich zaradenie do nižšej kategórie. A tiež potom, čo sme sa chválili miliónmi čitateľov mesačne a potom, čo pokrokári nevyhrali všeobecné voľby,“ zhŕňa Števkov s tým, že konšpirátori zaradili Štandard medzi konšpiračné weby bez akéhokoľvek predchádzajúceho upozornenia na nepravdivosť faktov o Štandarde, ale neboli schopní doložiť existenciu žiadneho takéhoto prípadu medzi našimi 40 000 článkami. Naopak sa vo svojom úsudku dopustili hrubej a preukázateľnej dezinterpretácie.

Posledný útok Štandard vníma jeho redakcia ako príležitosť, ako zvýšiť celkovú úroveň diskurzu na Slovensku.

Poslanec za SNS Roman Michelko odsúdil, že denník Štandard bol zaradený medzi konšpiračné weby, a spochybnil komisiu, ktorá tak rozhodla. „To je úplne vrchol, na základe akých kritérií? Kto menoval tú komisiu? To sú samozvanci. Ja urobím inú komisiu – antikonšpirátorov alebo hoaxerov z červených denníkov a dám vám x pochybení. To nie je nikto, kto bol objektívne vybraný,“ uviedol Michelko v rozhovore pre Aktuality.sk.

Šéfredaktor Postoja Martin Hanus vo svojej pravidelnej rubrike Týždenná voľba redaktora tvrdí, že Konšpirátori.sk „týmto krokom znehodnotili svoj rebríček a vo svojej mediálnej politike sa začali podobať Ficovi: čo sa im nepáči, označujú za lživú propagandu“.

Mažgút jasne a ostro pre médiá a politických odpadlíkov
Ján Mažgút (SMER SSD) jasne a ostro vyslovil názor, v ktorom pomenúva, kto presne rozoštváva dvadsať dní po voľbách spoločnosť. pre médiá a politických odpadlíkov má odkaz. Odkaz Jána Mažgúta, s názvom: "VIDÍTE, KTO (OPÄŤ) ROZOŠTVÁVA SPOLOČNOSŤ?!"... Čítať ďalej
22 | 10 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik