Prokurátor navrhuje exšéfovi TV Markíza Pavlovi Ruskovi 21-ročný trest väzenia
14 | 09 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Obžalovaný exšéf TV Markíza a exminister hospodárstva Pavol Rusko trvá v kauze prípravy vraždy jeho bývalej spoločníčky v televízii Sylvie Klaus-Volzovej na svojej nevine. "Bol som obvinený z niečoho, čo som nikdy nespáchal," zdôraznil vo svojej záverečnej reči pred senátom Mestského súdu Bratislava I.

Motívom Pavla Ruska na objednávku vraždy mal byť podľa obžaloby majetkový prospech a ovládnutie televízie. "Ja som nemohol získať obchodný podiel cestou odstránenia spoločníčky, ktorá by ho predtým na mňa prepísala," zdôraznil obžalovaný s tým, že prevod podielu by musela odsúhlasiť licenčná rada. Dodal, že poškodená zároveň nemala ako ohroziť jeho pozíciu. "Ona mi v ničom neprekážala," doplnil. Spoluobžalovaní Mikuláš Černák a Miloš Kaštan, ktorí sa k trestnej činnosti priznali, podľa neho nevypovedali konzistentne.

Obžaloba podľa Mareka Paru, opomína viaceré dôkazy a zároveň vychádza aj z dôkazov, ktoré neboli na súde vykonané. V prípade likvidácie Klaus-Volzovej by podľa Paru navyše existovali zákonní dediči jej podielu v TV Markíza. Svojich klientov navrhol oslobodiť spod obžaloby.

Černák a Kaštan sa priznali ešte na prvom pojednávaní, Kýbel a Pavol Rusko vinu popreli.

"Rozhodol som sa len vyrovnať s tou časťou svojej minulosti, keď som bol činný v organizovanom zločine a za ktorú sa hanbím," zdôvodnil Černák svoj postoj k stíhanému skutku v záverečnej reči, ktorú vo štvrtok na súde prečítal jeho obhajca. Aj záverečnú reč Kaštana predniesol jeho obhajca. Obžalovaný v nej svoje konanie oľutoval.

Pavol Rusko si mal podľa obžaloby objednať vraždu Klaus-Volzovej u Černáka na jeseň 1997. Ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov. Súdny proces sa za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave začal v máji 2019.

Prokurátor navrhuje exšéfovi TV Markíza Pavlovi Ruskovi 21-ročný trest väzenia

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek navrhol uložiť exšéfovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Pavlovi Ruskovi súhrnný trest väzenia minimálne v trvaní 21 rokov. Uviedol to vo svojej záverečnej reči pred senátom Mestského súdu Bratislava I. Pavol Rusko čelí obžalobe z prípravy vraždy bývalej spoločníčky v TV Markíza Sylvie Klaus-Volzovej. Momentálne si odpykáva 19 rokov vo väzení za kauzu zmeniek.

Obžalobe čelia okrem Pavla Ruska aj bos skupiny sýkorovcov, prezývaný Kýbel, Mikuláš Černák a Miloš Kaštan. Pavol Rusko si mal podľa obžaloby objednať vraždu u Černáka na jeseň 1997. Ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov. Prokurátor navrhuje uznať všetkých štyroch obžalovaných za vinných. V prípade Róberta L., Černáka a Kaštana navrhuje upustiť od uloženia súhrnného trestu, keďže si odpykávajú buď dlhoročné tresty väzenia, alebo doživotie.

"Bolo dostatočným spôsobom preukázané, nad akúkoľvek rozumnú pochybnosť, že skutok sa stal a podieľali sa na ňom obžalovaní," zdôraznil Šúrek. Obžalovaný Pavol R. podľa neho na hlavnom pojednávaní pôsobil nepokojne. Obžalovaný zareagoval nesúhlasným kývnutím hlavy. Motívom Pavla R. na objednávku vraždy mal byť majetkový prospech a ovládnutie televízie.

Súdny proces sa za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave začal v máji 2019. Černák a Kaštan sa k spáchaniu činu na prvom pojednávaní priznali, Kýbel a Pavol Rusko vinu popreli.

Černák, ktorý sa poškodenej Klaus-Volzovej ospravedlnil, podľa prokurátora vypovedal na súde isto a pokojne. "Jeho výpoveď pôsobila logicky a konzistentne," podotkol. V zmysle znaleckého posudku sa podľa Šúreka javí motív pomsty voči Pavlovi Ruskovi, ako veľmi nepravdepodobný.

Na štvrtkovom hlavnom pojednávaní je zo štvorice obžalovaných prítomný len Pavol Rusko.

Vo štvrtok popoludní by mali vyhlásiť verdikt v kauze prípravy vraždy bývalej spoločníčky exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska a Sylvie Klaus-Volzovej. Informoval o tom predseda senátu Mestského súdu Bratislava I Pavol Juhás.

Hlavné pojednávanie je prerušené do 13.00 h. Potom by mal senát vyhlásiť rozsudok.

Obžalobe čelia bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R., bos skupiny sýkorovcov Róbert L., prezývaný Kýbel, Mikuláš Černák a Miloš Kaštan. Pavol R. si mal podľa obžaloby objednať vraždu u Černáka na jeseň 1997. Ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov. K dokonaniu skutku neprišlo. Motívom Pavla R. na objednávku vraždy mal byť podľa obžaloby majetkový prospech a ovládnutie televízie.

Proces sa za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave začal v máji 2019. Černák a Kaštan sa k spáchaniu činu na prvom pojednávaní priznali, Kýbel a Pavol R. naďalej vinu popreli. Černák sa poškodenej Klaus-Volzovej ospravedlnil.
 

Vážení naši čitatelia!

Dovoľujeme si osloviť vás s prosbou o pomoc. Už niekoľko rokov prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami. Priviedli nás, ako spoločnosť,  do ekonomického, aj morálneho úpadku. Naša budúcnosť a budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte je ohrozená. Teraz stojíme pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich zastavíme.

V Hlavnom denníku  budeme naďalej prinášať informácie, ktoré vám úmyselne zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.
Môžete nám pomôcť. Podporiť nás svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj tá najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik