AKTUÁLNE Je nariadený ZÁKAZ stretávania! ŠÍRI sa vysoko INFEKČNÉ ochorenie! 
09 | 09 | 2023 I Diana Zaťková

Hygienici už niekoľko týždňov evidujú žltačku typu A medzi obyvateľmi v prešovskom okrese. Prvá sa objavila začiatkom letných prázdnin v obci Lesíček. V tejto obci bolo doteraz zaznamenaných 43 prípadov. Hygienici prijímajú opatrenia a spúšťajú informačnú kampaň, píše portál zoznam.sk.

Ako za pandémie

Infekčné ochorenie sa začalo šíriť aj do susedných obcí, štvrtok 7. septembra boli nahlásené tri laboratórne potvrdené ochorenia na žltačku typu A z obce Tuhrina, ktorá susedí s Lesíčkom. Celkovo v obci evidujú šesť prípadov.

V ďalšej susednej obci Červenica hlásia tri prípady žltačky u detí. Podľa regionálneho hygienika Jozefa Vargu, všetky deti, u ktorých bolo ochorenie zaznamenané žijú v podmienkach s nízkym hygienickým štandardom.

Podľa neho existuje podozrenie na ďalšie šírenie žltačky v spomínaných obciach, s potenciálom šírenia do ďalších lokalít, píše Pravda. Okrem tejto lokality boli prípady zaznamenané aj vo Veľkých Kapušanoch v okrese Michalovce.

Prísne opatrenia

Od štvrtka 7. septembra boli prijaté opatrenia, v rámci ktorých sa všetky deti s pobytom v spomínaných obciach, vo veku od jedného roku do pätnásteho roku sa musia podrobiť lekárskemu dohľadu a očkovaniu proti žltačke.

V obciach platí zákaz organizovať športové, kultúrne či spoločenské podujatia. Obyvatelia obcí budú informovaní o výskyte ochorenia a prevencii prostredníctvom letákov či miestneho rozhlasu

Pracovníci pošty budú poučený o pravidelnej dezinfekcii priestorov pošty a rúk personálu. Dezinfikovať sa budú aj autobusy a priestory kolektívnych zariadení ako sú škôlky či školy.

BECÍK VYZÝVA HAMRANA A ÓDORA: Ukážte mi tých Nemcov, čo čakajú na migrantov, a ja zabezpečím odvoz! (VIDEO)
Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) a člen predstavenstva strany Hlas-SD Branislav Becík vyzval policajného prezidenta Štefana Hamrana a premiéra Ľudovíta Ódora na okamžité zabezpečenie prevozu nelegálnych migrantov mimo Slovenskej... Čítať ďalej
09 | 09 | 2023 | Diana Zaťková

Ako sa chrániť pred žltačkou typu A?

Žltačka typu A sa prejavuje únavou, nechutenstvom, nevoľnosťou, zvýšenou teplotou, zvracaním, hnačkou, bolesťami brucha, tmavým močom a svetlou stolicou. Môže dôjsť k postupnému ožltnutiu kože a očí, ale aj nemusí. Na vírus hepatitídy A sa dá natrafiť kdekoľvek, v autobuse, na kľučkách dverí, ale aj na rukovätiach nákupných košíkov a vozíkov či pri podávaní rúk.

Žltačka tohto typu sa nešíri ako chrípka vzduchom, ale ide o fekálno – orálny prenos, preto je práve dôležité si umyť ruky po návšteve toalety. Najlepším preventívnym opatrením je teda dodržiavanie zásad osobnej hygieny, najúčinnejším opatrením je očkovanie.

SÚ UŽ PO CELOM SLOVENSKU! Migrantov z Veľkého Krtíša previezli do Košického a Prešovského kraja
Cudzinci, ktorých v týchto dňoch môžu vidieť ľudia v uliciach Prešova a v okolí, boli políciou transportovaní na cudzineckú políciu v Košickom a Prešovskom kraji z Veľkého Krtíša. Pre TASR to uviedli z odboru komunikácie a prevencie Prezídia... Čítať ďalej
09 | 09 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré nechcú zverejňovať takzvané médiá "hlavného prúdu". Zatajujú Vám informácie a pokúšajú sa ovplyvniť Vašu mienku v ich prospech. Robia tak ešte agresívnejšie aj teraz pred voľbami, ktoré budú mať mimoriadny význam a rozhodnú o našom ďalšom osude. Naša spoločnosť prežíva zložité chvíle, priviedli ná do ekonomického, aj morálneho úpadku. Ohrozená je naša budúcnosť, budúcnosť tých, čo pracujú a nepriživujú sa na štáte a nerozkrádajú ho, dôchodcov, detí, aj vnukov. Teraz stojíme  pred voľbou, či dostanú možnosť pokračovať v tomto rozklade, alebo ich spoločne zastavíme.

V Hlavnom denníku Vám budeme naďalej prinášať informácie, ktoré Vám zatajujú. Budeme zverejňovať iné názory slobodných ľudí.

Budeme radi, keď nám v tom pomôžete svojim darom. Môžete tak urobiť finančným príspevkom v akejkoľvek sume. Aj tá najmenšia, má pre nás veľký význam.
Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne dokážeme byť silní!
Ďakujeme Vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik