Advokát: To, z čoho Aláča vinia, sa nemohlo stať (VIDEO)
20 | 08 | 2023 I Eka Balašková

V rámci akcie Rozuzlenie mal byť vo štvrtok, 17. augusta zadržaný aj Michal Aláč, riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS). Ten preto, aby ho skutočne mohli zadržať, predčasne ukončil dovolenku a v piatok sa prihlásil OČTK. Tie ho po výsluchu zadržali a bol v kolúznej väzbe, hoci im poskytol plnú súčinnosť. Riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča dnes, 20. augusta prepustili zo zadržania.

V rámci štvrtkovej policajnej akcie, nazvanej Rozuzlenie bolo zadržaných niekoľko osôb. Advokát oboch riaditeľov SIS sa k zadržaniu Michala Aláča vyjadril až v sobotu predpoludním s tým, že Aláč sa cíti nevinný a zo svojej funkcie odstupovať nemieni a svoje zadržanie vníma, ako účelové.

Štvrtkové Rozuzlenie

Medzi obvinenými sú podnikateľ Peter K., bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír P., príslušník SIS Michal A., bývalý príslušník NAKA Ján K. a bývalý príslušník SIS Martin C., ktorého aj zadržali. Ďalší dvaja policajti boli zadržaní ako podozriví.

Súhrn dnešných udalostí súvisiacich s akciou NAKA.
Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok obvinila viacero osôb. Obvinení sú aj šéfovia Slovenskej informačnej služby (SIS) a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala o zvolanie... Čítať ďalej
17 | 08 | 2023 | Ivan Mihale

Advokát sa vyjadril až v sobotu

Marián Bošanský je advokát, ktorý zastupuje ako súčasného riaditeľa SIS Aláča, tak aj toho bývalého, Pčolinského. K zadržaniu Aláča sa v piatok nevyjadril, pretože prebiehali procesné úkony. Tie skončili okolo jednej po polnoci a Bošanský sa pred novinárov postavil v sobotu predpoludním a objasnil, že Michala Aláča vinia z dvoch skutkov – zločin založenia a podporovania zločineckej skupiny a zneužitie právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti.

Očistec a Judáš

Uznesenie hovorí, že Aláč sa mal podieľať na správe SIS, ktorá bola predložená OČTK a na jej základe vyšetrovali skupinu tzv. čurillovcov, ktorí boli obvinení zo snahy o manipuláciu vo vyšetrovaní v kauzách, ako Očistec, alebo Judáš. obvinenie však odmieta.

„Dnes od rána prebiehala konfrontácia, vyšetrovateľ vysvetlil dôvody kolúzneho zadržania," uviedol Bošanský a upozornil, že Aláč mieni počas nevyhnutného zadržania objasniť všetky podozrenia, obvinenie však odmieta.

„Toto obvinenie je pre nás nepochopiteľné. Je nepredstaviteľné, aby zločinecká skupina mohla existovať v čase, kedy bol Pčolinský vo väzbe a Aláč nepoznal hlavu zločineckej skupiny. Je to nemysliteľné," povedal pre médiá Bošanský.

GAŠPAR: PSEUDODÔVODY na zadržanie
Časť vyšetrovateľov NAKA si vyrobila ESEROČKU spolu s prokurátormi! Tibor Gašpar hovorí, že každý krok polície voči jeho osobe je účelový a má za cieľ kriminalizovať stranu Smer-SSD. Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý bol prednedávnom... Čítať ďalej
19 | 08 | 2023 | Ladislav Kováčik

Účelové zadržanie

Aláč zostane zadržaný ešte minimálne jeden deň, odstúpenie z funkcie odmieta.

„Obvinenie riaditeľa silovej zložky považujem za účelové. Som presvedčený, že klient pôjde na slobodu. Verím, že za 48 hodín sa podarí odstrániť všetky kolúzne dôvody a vypočuť svedkov, ktorých polícia potrebuje vypočuť,"dodal advokát.

Slová advokáta sa naplnili, riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča prepustili zo zadržania.

Šéf tajnej služby obvinenie na nedeľnom brífingu opätovne odmietol. Tvrdí, že všetky skutočnosti bude vedieť vysvetliť po zbavení mlčanlivosti.

Po vykonaní úkonov dospel vyšetrovateľ k názoru, že dôvody väzby pominuli, stotožnil sa s tým aj službukonajúci prokurátor špeciálnej prokuratúry. "V zákonnej lehote zadržania boli zo strany orgánov činných v trestnom konaní vykonávané také úkony, ktorých cieľom bolo v súlade so zásadou kontradiktórnosti vykonať preverenie všetkých skutočností vzťahujúcim sa k dôvodom väzby, vrátane skutočností uvádzaných samotným obvineným," priblížila polícia.

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) informoval o tom, že službukonajúci prokurátor sa stotožnil s dôvodnosťou vedeného trestného stíhania. "V trestnej veci obvineného Michala Aláča a spol. bolo vydané uznesenie o vznesení obvinenia so súhlasom dozorového prokurátora ÚŠP. Podľa dozorového prokurátora tak doposiaľ získané dôkazy plne odôvodňujú vznesenie obvinenia šiestim obvineným osobám," doplnila hovorkyňa prokuratúry Zuzana Drobová.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik