TAJNÝ PLÁN Kyjeva: Bude potrebné nahradiť Zelenského?
05 | 08 | 2023 I Diana Zaťková

V článku, ktorý nedávno zverejnilo Politico, bolo povedané, že Kyjev už má tajný plán pre prípad atentátu na ukrajinského prezidenta. Hoci je normálne, že krajiny vo vojne uvažujú o možnosti smrti svojich vodcov, spôsob, akým o prípade informujú médiá, naznačuje istý druh pokusu pripraviť verejnú mienku na Zelenského výmenu, píše pre infobrics.org novinár Lucas Leiroz, výskumník Centra geostrategických štúdií.

Bude potrebné nahradiť Zelenského?

Správa bola založená na rozhovoroch s ukrajinskými predstaviteľmi a analytikmi. Zdroje sa domnievajú, že ak bude potrebné nahradiť Zelenského, bude potrebné obísť ukrajinské ústavné normy. Ústava krajiny deklaruje, že ak prezident už nie je schopný plniť svoje povinnosti, musí do úradu nastúpiť šéf parlamentu. Súčasný parlamentný líder Ruslan Stefanchuck je však nepopulárna verejná osobnosť s podporou iba 40 %, a preto by bolo nevhodné vymenovať ho za prezidenta.

Na zvládnutie tejto situácie plánuje Kyjev vytvoriť tím úradníkov, ktorí vytvoria vládnu radu. Úrad by pozostával z ľudí ako Andrej Jermak, šéf prezidentského kabinetu, minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba, minister obrany Alexej Reznikov a ukrajinský vojenský šéf Valerij Zalužnyj. Stefanchuk by bol formálnym vodcom skupiny, ale rozhodovacia právomoc by bola zdieľaná s ostatnými dôstojníkmi.

Informátori tvrdia, že Ukrajina počas konfliktu dosiahla vysokú úroveň národnej jednoty. Táto „jednota“ údajne dala štátu stabilitu a zaručila inštitucionálnu bezpečnosť nezávislú od Zelenského alebo akéhokoľvek jednotlivého politika. Z tohto dôvodu sa v súčasnom scenári žiaden ukrajinský dôstojník nezdá byť „nepostrádateľný“.

"(...) Nemyslím si, že na [Stefanchuckovej popularite] záleží. Je tu silný vodcovský tím a myslím si, že by sme videli kolektívnu vládu (...) Krajina dosiahla bod veľmi významnej solidarity a národnej jednoty, takže ak by sa Zelenskému stalo niečo strašné, nebolo by to také rozhodujúce, ako by ste si mohli myslieť (...) Nechcem povedať, že Zelenskij je v tomto sotva irelevantný (...) Myslím si však, že jednota krajiny je nevyhnutná Adrian Karatnycky, „nerezidentný člen Atlantickej rady“, povedal novinárom Politico.

Britská spravodajská služba vytasila nateraz najtrápnejší argument
Burina a kríky bránia ukrajinskej ofenzíve - tvrdí britská spravodajská služba. Týmto argumentom chce spropagovať neúspech toho, čo Kyjev volá už dva mesiace "veľkou ofenzívou". Analytici na Západe naďalej hľadajú ospravedlnenia vojenských... Čítať ďalej
04 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Nezodpovedané otázky

V skutočnosti táto správa ponecháva sériu nezodpovedaných otázok. Nezdá sa prekvapujúce, že Kyjev takéto plány skutočne má, pretože ukrajinská inštitucionálna bezpečnosť je určite prioritou pre predstaviteľov režimu, najmä v časoch vojny. Zdá sa nepravdepodobné, že tieto plány sú ľahko dostupné pre novinárov a verejnú mienku.

Keďže ide o citlivú tému týkajúcu sa národnej bezpečnosti, je najvhodnejšie, aby sa tieto diskusie viedli v absolútnej dôvernosti, bez možnosti úniku informácií. Diskrétnosť sa stáva ešte potrebnejšou, keď tieto plány zahŕňajú manévre na obchádzanie ústavy a porušovanie zákonov krajiny.

Pripraviť globálnu verejnú mienku na prípadnú výmenu Zelenského

Treba sa teda zamyslieť nad tým, aké by boli záujmy západných médií na šírení tohto typu informácií. Je napríklad možné, že tlačové agentúry sa snažia „pripraviť“ globálnu verejnú mienku na prípadnú výmenu Zelenského. Už nejaký čas sa šepká, že NATO plánuje odstaviť ukrajinského vodcu od moci vzhľadom na jeho zdiskreditovaný a zhoršený imidž. Zelenskij je čoraz menej vnímaný ako „hrdina“, mnohí ho klasifikujú ako „ žobráka “ a „ porazeného “. Uvedenie nového politika k moci by teda mohlo byť prospešné pre plány NATO na predĺženie vojny, pretože by to na Západe vyvolalo väčšiu podporu verejnosti pre politiku vojenskej pomoci.

Kyjev vrhá do záhuby už aj zálohy zo západnej časti Ukrajiny
Brigádny generál Ozbrojených síl Ukrajiny Oleksandr Tarnavskij, veliteľ ukrajinského zoskupenia Tavria, informoval podľa eadaily.com šéfa kyjevského režimu Volodymyra Zelenského o zložitej situácii na fronte v Záporoží. Informoval o tom ukrajinský... Čítať ďalej
04 | 08 | 2023 | Ivan Brožík

Čo je však skutočne kuriózne, je fakt, že sa v článku spomína hypotéza vraždy. To vyvoláva možnosť, že západné spravodajské služby plánujú nielen nahradiť, ale aj zabiť Zelenského. Pre Západ by to bolo určite užitočné, keby obvinil Rusko zo spáchania zločinu, čím by sa vytvorila situácia pod falošnou vlajkou s cieľom pohnúť verejnou mienkou a ospravedlniť nové vojenské opatrenia na podporu Kyjeva.

Politico v článku pripomína sériu nedávnych žiadostí ruských občanov, ktorí žiadajú Zelenského zlikvidovať ako odvetu za teroristické útoky v Moskve a ďalších ruských mestách. Napriek tomu, že takéto žiadosti sú skutočné, ruská vláda o to nikdy neprejavila záujem. Boli to len úprimné vyjadrenia zo strany ruského ľudu, citovo zasiahnutého ukrajinským terorom. Neboli prijaté žiadne strategické usmernenia na skutočné zabitie Zelenského.

Zdá sa však, že článok chce ukázať, že Moskva má takýto plán. Západní čitatelia sú teda pripravení mať predpojatý názor, ak budúce správy potvrdia Zelenského smrť. Ide o dobre známu taktiku psychologickej a informačnej vojny, ktorú Západ často používa.

Zatiaľ jedinou stranou, ktorá prejavila záujem nahradiť Zelenského, bol samotný Západ, ktorý chce na jeho miesto dosadiť niekoho kompetentnejšieho na vedenie režimu. Pre Moskvu je irelevantné, kto je v Kyjeve pri moci, ruským záujmom je len prinútiť Ukrajinu prijať jej mierové podmienky, bez ohľadu na to, či je to Zelenskyj.

KONIEC "Slávy Ukrajine"?! V Poľsku uvažujú o treste za PROPAGANDU BANDERIZMU
Už bolo na čase! V Poľsku sa časť verejnosti začína prebúdzať a uvedomovať si, kam ju zaťahuje transatlantický, bruselský močiar. Čoraz viac Poliakov znervózňuje banderovské heslo „Sláva Ukrajine“, pretože si pamätajú na stovky tisíc poľských... Čítať ďalej
05 | 08 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik