Prezidentská vláda chce Slovákov naučiť jesť GMO potraviny, SNS je proti
04 | 08 | 2023 I Ivan Brožík

Slovenská národná strana (SNS) vyzýva prezidentku, aby odobrala poverenie poverenému ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jozefovi Bírešovi, ktorý na Rade ministrov pôdohospodárstva v Bruseli podporil povolenie pestovania geneticky modifikových (GMO) plodín a ich používanie na výrobu potravín. SNS odmieta akékoľvek uvoľňovanie GMO pre slovenských spotrebiteľov.

„Je neakceptovateľné, aby vláda a poverený minister pôdohospodárstva bez akéhokoľvek mandátu občanov Slovenska hlasovali za uvoľnenie pestovania GMO a ich využívania na produkciu potravín. O to viac, že agrorezort len nedávno zverejnil stanovisko, že minister bude hlasovať proti GMO. Slovenská národná strana je proti akémukoľvek povoľovaniu pestovania GMO plodín na území EÚ a proti akémukoľvek primiešavaniu GMO plodín do potravín pre slovenských spotrebiteľov,“ povedala Gabriela Matečná, predsedníčka odbornej skupiny SNS pre pôdohospodárstvo a bývalá podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Návrh na uvoľnenie prísnych pravidiel na pestovanie GMO predložila Európska komisia v júli, potom čo unikol na verejnosť a stretol sa s veľkou nevôľou spotrebiteľských organizácií. Jednoznačné stanovisko voči nemu zaujala aj SNS. Komisia navrhuje uvoľniť pravidlá pre takzvané nové genomické techniky (NGT). V návrhu pritom vylučuje akúkoľvek možnosť členským štátom zakázať ich pestovanie na svojom území.

„Považujeme za neakceptovateľné, aby prezidentská vláda, ktorá nevzišla z riadnych volieb vo veciach, ktoré môžu významne poškodiť zdravie ľudí i životné prostredie robila takto závažné rozhodnutia. Pani prezidentka v apríli podpísala zjednodušenie administratívy pre pestovanie GMO, čo považujeme za nesprávny krok. Ak chcú liberáli naučiť Slovákov jesť GMO potraviny, tak národniari sú radikálne a dlhodobo proti. Rozumieme, že tlak západných korporácií je obrovský, ale ak bude SNS vo vláde, odmietneme akékoľvek povoľovanie GMO plodín a potravín. SNS dlhé roky presadzuje Slovensko bez GMO,“ povedala Gabriela Matečná.

Lipšicovo brutálne fiasko - ikona "demokratov" Kočner asi pôjde z chládku
V roku 2019, keď sa Marián Kočner so svojimi právnikmi v leopoldovskej väznici pripravoval na súdny proces v kauze falšovania televíznych zmeniek, ich stretnutia boli monitorované. Potvrdila to policajná inšpekcia. Ak Ústavný súd rozhodne v... Čítať ďalej
04 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik