Krajniak VARUJE pred návrhom Čaputovej premiéra Ódora a PS: CHCÚ ŠKRTAŤ DÔCHODKY A PODPORU RODINY! (VIDEO)
13 | 07 | 2023 I Diana Zaťková

Zrušiť 13. dôchodok, príspevok pri narodení dieťaťa a skrátiť rodičovský príspevok z troch rokov na dva! Poverený prezidentkin premiér Ľudovít Ódor a ekonomický expert Progresívneho Slovenska Štefan Kišš sú autormi dokumentu Rozpočet 2.0. Hnutie Sme rodina sa nebude podieľať na sociálnych experimentoch s ľuďmi! Na najnovšie špekulácie z dieľne neoliberálno-progresívneho krídla slovenskej politiky, kde škrtať, aby sme mali, povedzme, na zbrojenie, upozorňuje exminister Milan Krajniak (Sme rodina).

“Hnutie Sme rodina sa nebude podieľať na sociálnych experimentoch s ľuďmi – na rušení 13. dôchodkov, príspevku pri narodení dieťaťa, skrátení rodičovského príspevku, či zrušeniu akejkoľvek inej sociálnej dávky,” uviedol na sociálnej sieti Milan Krajniak v sprievodnom texte svojho videa.

Krajniak upozorňuje, že Ódor a Kišš sú autormi dokumentu, z ktorého vychádza najnovší návrh IFP ministerstva financií, ako konsolidovať verejné financie. Navrhujú škrtať dôchodky a podporu rodiny.

Verejné financie chcú ozdraviť tým, že zraniteľné skupiny ešte viac uvrhnú do chudoby

Sú to práve spomínané sociálne dávky, ktoré navrhli zoškrtať okrem iného aj odborník z Progresívneho Slovenska, ktorí pracujú pre Inštitút finančnej politiky (IFP). Ten je analytickým útvarom Ministerstva financií. Vypracovali materiál s názvom Konsolidovať s rozumom s podtitulom Optimálny konsolidačný mix pre Slovensko z pohľadu ekonomického rastu a zamestnanosti. Ako autori sú uvádzaní Daniel Dujava, Richard Priesol a Juraj Šuchta.

Ševčík: Starí hospodári by vás zas**tou metlou hnali! (VIDEO)
Ivan Ševčík (SNS / Národná koalícia) okrem zákonov, ktoré chcú prijať, ako ich on nazýva „ekoidioti“, nechápe ešte ďalšiu vec, ktorú zaznamenal v správach jednej z komerčných televízií – reklama. Nie však taká bežná, na kávu, či krížovkársky... Čítať ďalej
12 | 07 | 2023 | Eka Balašková

V správe sa konštatuje, že k ozdraveniu verejných financií vyzýva aj Európska komisia, ktorá hodnotí Slovensko ako krajinu s najmenej udržateľnými verejnými financiami. Na potrebe konsolidácie panuje všeobecná zhoda, otázkou je, kedy začať a akým spôsobom. Autori porovnávajú dva prístupy: zvýšiť príjem štátneho rozpočtu alebo znížiť jeho výdavky. Za najoptimálnejšie považujú mix oboch.

Tvrdia, že konsolidácia na strane príjmov má viac negatívny vplyv na ekonomiku, než obmedzenie výdavkov. Medzi inými to predpokladá zrušiť alebo krátiť niektoré sociálne dávky, konkrétne uvádzajú zrušenie 13. dôchodku, skrátenie rodičovskej dávky na 2 roky, zrušenie príspevku pri narodení dieťaťa, zníženie veku nároku na prídavok na dieťa a zrušenie hypoték pre mladých. Na strane príjmov zas zdvihnúť daň z cigariet a vína, zavedenie spotrebnej dane zo sladených nápojov, zvýšenie dane z liehu.

Vo svojej metodike okrem iných prameňov použili aj Publikáciu NBS Rozpočet 2.0 (Hagara, Kišš, Ódor), ktorého spoluautorom je Ľudovít Ódor poverený výkonom funkcie predsedu vlády. Po známom výroku Tomáša Hellebrandta o krátení dôchodkov, ktoré zaznelo na diskusii Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb, sa Progresívne Slovensko snažilo presvedčiť verejnosť, že ide o nedorozumenie, tu však vidíme, že nie. Ako vtedy povedal predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Michal Kotian, “… v rámci parity kúpnej sily sú naši poberatelia dôchodkov, seniori a ŤZP na úplnom konci všetkých týchto poberateľov v rámci krajín EÚ.”

O slovenskej protivzdušnej obrane: CELÝ NÁROD OKLAMALI V PRIAMOM PRENOSE!
Celý národ oklamali v priamom prenose. Zo systému patriot, ktorý sme dostali za darovanie systému S- 300 na Slovensku nezostalo nič. Upozorňuje na to poslanec Tomáš Taraba a pripája sa k nemu aj politický analytik Eduard Chmelár. Oni si asi myslia,... Čítať ďalej
13 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik