EURO nikdy NEPRIJÍMAJTE! vyzývajú Chorváti Čechov. Inak dopadnete ako my, je to KATASTROFA
10 | 07 | 2023 I Gabriela Fedičová

Keď európska krajina zmení svoju menu, alebo dnes to znamená, že prejde na spoločnú menu, Euro, väčšinou to v Českej republike nevzbudzuje väčší záujem. Keď sa to však začiatkom tohto roka stalo v Chorvátsku, trochu nás to ovplyvnilo, pretože aspoň v lete považujeme túto krajinu za čiastočne našu, komentujú Česi zmeny  v Chorvátsku. Miestni obyvatelia v Chorvátsku sa sťažujú a vyzývajú Čechov, aby Euro nikdy neprijímali, inak dopadnú ako oni.

Teoreticky by nová mena nemala znamenať nič iné ako to, že vyberiete eurá z bankomatu namiesto kuny a premeníte ich na koruny iným kurzom.

V praxi to však všetko mení a všimli si to aj občania iných krajín, v ktorých bolo euro prijaté.

Všetko výrazne zdraželo.

Napríklad v Nemecku Euru po jeho prijatí dali prezývku "teuro" s odkazom na slovo teuer, čo znamená drahé.

"Keď sme navštívili Chorvátsko, aby sme zistili, aké sú podmienky pre úspešnú turistickú sezónu, prirodzene sme sa začali rozprávať s miestnymi obyvateľmi. Nepodarilo sa nám však nájsť nikoho, kto by si prechod na euro želal. Naopak, stačilo sa témy zľahka dotknúť a Chorváti už nariekali, čo to všetko spôsobilo," píše český portál mix24.cz.

"Euro by ste za žiadnych okolností nemali prijať. Urobili sme tú chybu a vidíte, ako to dopadlo. Už teraz hlásia, že turistická sezóna bude horšia ako tá predchádzajúca. Stalo sa to tak drahým, že ľudia sem už nechcú chodiť," lamentuje Katica, ktorá si prenajíma dva byty na ostrove Krk. Sama nezvýšila ceny a aj tak má menej hostí. "...naše náklady samozrejme s eurom vzrástli."

Čo to spôsobilo?

Pravdou je, že len niekoľko dní po zavedení eura došlo v Chorvátsku k veľkým protestom proti tomu, ako ho obchodníci a podnikatelia chápali. Ceny vzrástli podstatne viac, ako by zodpovedalo iba konverzii na novú menu. Aj minister musel situáciu riešiť vágnym prísľubom, že sa budú vykonávať kontroly, ale nič nevyriešil. Ceny zostali vysoké a všetko sa vytratilo.

Tentoraz však vplyv eura môže sledovať doslova celá Európa, ktorá sa na leto hrnie do Chorvátska. Na druhej strane niektorí ekonómovia poukazujú na to, že faktor vysokej inflácie, ktorý by sám osebe mohol viesť k výraznému zvýšeniu cien, nemožno ignorovať. Je však pravdepodobné, že tieto dva účinky sa spojili a navzájom ovplyvnili, čo nie je dobré pre miestnych obyvateľov alebo turistov.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik