Čo urobí Kyjev, keď nebude v NATO?
09 | 07 | 2023 I Milan Laca

Čo možno očakávať, ak Ukrajinu nepozvú do NATO vo Vilniuse.

Ukrajina bude nútená „prehodnotiť svoju stratégiu“, ak nedostane pozvánku na vstup do NATO na summite vo Vilniuse 11. až 12. júla. Povedala to podpredsedníčka vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Olga Stefanišyna v rozhovore pre noviny „Evropeyska Pravda“.

Záruky...

Stefanišyna vysvetlila, že rozhodnutie vo Vilniuse spúšťa značný počet procesov. Neodovozdanie  pozvánky, podľa nej, presunie dôraz zo vstupu do NATO na bezpečnostné garancie. "Konkrétne rozhodnutie vo Vilniuse spúšťa veľké množstvo procesov. Procesy týkajúce sa strategického plánovania, obrannej pomoci, obranného plánovania, otázok spojených s transformáciou bezpečnostného a obranného sektora, priorít v interakciách so spojencami, obsahu samotných bezpečnostných garancií. Znamená to, že bezpečnostné záruky sú potom tie hlavné. Dôraz sa preto evidentne posúva,“ povedala podpredsedníčka vlády.

EŠTE HORŠIE, AKO SA ČAKALO: Ostrá hádka Zelenského s bulharským prezidentom PRIAMO PRED KAMERAMI!
Ukrajinský prezident Zelenskyj sa počas štvrtkovej návštevy Sofie poriadne pohádal s bulharským prezidentom Rumenom Radevom o vojenskej pomoci Ukrajine. Stretnutie s Radevom, šéfom vzdušných síl, ktorý je naklonenejší Rusku a nejednoznačný v otázke... Čítať ďalej
07 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Do NATO napriek všetkému

Vicepremiérka povedala, že členstvo v NATO je "najlacnejšou bezpečnostnou zárukou pre Ukrajinu".  Ukrajina v NATO nie je len zárukou bezpečnosti, ale aj znížením miery politickej zodpovednosti každého lídra, ktorý sa počas vojny rozhodol pomôcť Ukrajine. To sú pre nás také zjavné fakty, že nás obzvlášť dráždia diskusie, ktoré nedávajú na stôl absolútne žiadne dobré argumenty o Rusku,“ povedala Stefanišyna. Vyjadrila presvedčenie, že Ukrajina vstúpi do NATO bez ohľadu na to, či na summite vo Vilniuse dostane pozvanie na vstup do bloku.

Zelenskyj rozmýšľa, alebo...

V súčasnosti neexistuje konečné rozhodnutie o účasti prezidenta Volodymyra Zelenského na samite NATO vo Vilniuse 11. až 12. júla, povedala podpredsedníčka vlády. "Zatiaľ neboli prijaté žiadne konečné rozhodnutia. Nerozumieme úplne formátu všetkých stretnutí vo Vilniuse, ale tiež úplne nerozumieme rozhodnutiam, ktoré budú fyzicky položené na stôl." 

USA - Rusko. Čo sa deje v zákulisí
Bývalí predstavitelia USA tajne rokovali s Rusmi, blízkymi Kremľu o Ukrajine. Skupina bývalých vysokých predstaviteľov americkej národnej bezpečnosti viedla tajné rozhovory s prominentnými Rusmi z blízkosti Kremľa a ruským ministrom zahraničných... Čítať ďalej
07 | 07 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik