Pacienti z okolia Komárna nebudú musieť za magnetickou rezonanciou prsníkov cestovať
02 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Nemocnica Agel Komárno (NA KN) pracuje na vylepšení zdravotnej starostlivosti v regióne. V januári svoje portfólio zvýšili o nové pracovisko magnetickej rezonancie, od júna v rámci neho poskytujú aj vyšetrenie prsníkov. Vyšetrenie je mimoriadne detailné a presne zameria aj tie najmenšie nálezy.

Nemocnica chce ďalej rozvíjať možnosti nie len liečby, ale aj prevencie a diagnostiky nádorových ochorení. Keďže tu funguje aj onkologické centrum, tento prístroj len zvýši komfort pacientov. Primár rádiodiagnostického oddelenia však hovorí aj o kontraindikáciách. Nemocnica na juhu Slovenska má pritom rozbehnutý aj program darcov krvi.

Čo najväčší záber

,,Našou snahou bolo maximálne využitie novej magnetickej rezonancie s čo najväčším diagnostickým záberom. Preto sme sa rozhodli zakúpiť špeciálne doplnkové technologické súčasti a od júna realizujeme, zatiaľ v skúšobnej prevádzke, aj MRi prsníkov,“informovala miestny portál Ahoj Komárno MUDr. Gabriela Filkóová, námestníčka riaditeľa NA KN pre liečebno-preventívnu starostlivosť.

Vyšetrenie Mri tak dopĺňa mamografické a CT vyšetrenie prsníkov v rámci prevencie a včasnej diagnostiky onkologických ochorení. Komárňanská nemocnica tiež prevádzkuje aj onkologické centrum, čo je pre tunajších pacientov plus – nemusia za týmto typom zdravotnej starostlivosti cestovať.

Taraba v Zákamennom: Toto je naozaj nedôstojné (VIDEO)
Ešte koncom mája médiami prebehla informácia, že detskú pohotovosť v Námestove chcú zrušiť. Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) preto vycestoval do Zákamenného - tretej najväčšej obce na Slovensku, aby upozornil, že Orava bude potrebovať pomoc nie len s... Čítať ďalej
29 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Bez náušníc a retiazky

,,MRI prsníkov trvá zhruba pol hodinu, pacientka leží pokojne na bruchu na špeciálnom lôžku, kde sú umiestnené otvory pre prsníky. Vyšetrenie sa realizuje s detailnou presnosťou, dokážeme tu identifikovať aj veľmi malé uzliny či útvary, ktoré sú inými metódami nezistiteľné. Naše prostredie je komfortné, veľmi empatické k pacientovi, snažíme sa každej klientke všetko detailne vysvetliť,“  priblížil primár rádiodiagnostického oddelenia MUDr. Ľudovít Sebő. Doplnil tiež, že súčasťou vyšetrenia je aj podanie kontrastnej látky do žily, čo však nie je podmienkou. Tou ale je odložiť kovové veci.

„Prístroj pracuje s magnetickým poľom. Preto je kontraindikáciou v tomto prípade pacient s kardiostimulátorom, resp. s kovovými implantátmi. Menším diskomfortom je hlasné pískanie, ktoré však personál tlmí poskytnutím ochranných slúchadiel.“

Špičková diagnostika

,,Ako lekári máme najvyšší cieľ, zdravie a pohodu pacientov. Prsníky predstavujú dôležitú súčasť tela a starostlivosť o ne vyžaduje najvyššiu mieru precíznosti a citlivosti. Preto sme investovali do najmodernejšej technológie, ktorá je špičkou v oblasti diagnostiky. Je to neinvazívna, bezbolestná metóda, ktorá využíva magnetické pole na získanie obrazov prsníka. Tieto obrazy nám umožňujú identifikovať aj tie najmenšie abnormality a umožňujú nám presnú diagnostiku a plánovanie liečby,“ uzatvára Sebő.

Svetový deň darcov krvi

Aj tento rok si NA KN pripomenula tento deň a už niekoľko dní pred 14-tym júnom pozývala nie len tradičných darcov krvi, ale aj prvodarcov na transfúziologiu, kde tradične, niekoľkokrát do roka, organizujú hromadné odbery.

Ďalší medveď z ružomberského cintorína je mŕtvy
Zásahový tím v utorok ráno odchytil ďalšieho medveďa, ktorý spôsoboval problémy na mestskom cintoríne v Ružomberku. Za asistencie veterinárneho lekára ho usmrtili. Je to už druhý jedinec tento mesiac. Informoval o tom ružomberský primátor Ľubomír... Čítať ďalej
27 | 06 | 2023 | Diana zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik