Čo sa dialo V ZÁKULISÍ počas vzbury Wagnerovcov
27 | 06 | 2023 I Milan Laca

Svet bol počas vzbury v kontaktoch s Moskvou aktívny.

Lavrov informoval o signáloch, prijatých zo Spojených štátov, týkajúcich sa udalostí okolo Wagnerovcov.

USA

Americká veľvyslankyňa v Moskve Lynn Tracyová počas kontaktov s predstaviteľmi ruských úradov vyslala signály, že Washington nebol zapojený do udalostí okolo Wagnerovho PMC a postoja Spojených štátov, že to, čo sa stalo, bola vnútorná záležitosť. Povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Trestné konanie proti Prigožinovi sa nezastavilo. Vyšetrovanie prebieha
Vyšetrovanie trestného prípadu o organizovaní ozbrojeného povstania proti zakladateľovi PMC Wagner Jevgenij Prigožin sa nezastavilo, uviedol dnes 26. júna pre agentúru TASS zdroj blízky generálnej prokuratúre. Správu vydal web... Čítať ďalej
26 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Čo povedala

„Keď sa včera americká veľvyslankyňa Tracyová rozprávala s ruskými predstaviteľmi, vyslali signály. Tieto signály pravdepodobne nie sú tajné – v prvom rade išlo o to, že Spojené štáty s tým nemajú nič spoločné, že Spojené štáty dúfajú, že jadrové zbrane budú pod kontrolou, že americkí diplomati nebudú mať problémy“, povedal Lavrov. "Zvlášť  sa zdôrazňovalo, že Spojené štáty vychádzajú zo skutočnosti, že všetko, čo sa deje, je vnútornou záležitosťou Ruskej federácie," dodal minister.

Volali viacerí, dôverne

Lavrov tiež vyhlásil, že v uplynulých dňoch rokoval s viacerými zahraničnými kolegami, ich mená však na ich žiadosť nezverejnil. „Aj na podnet zahraničných kolegov som mal niekoľko telefonických rozhovorov, mnohí z nich vyjadrili rovnaké myšlienky – solidarita, dôvera, že nedopustíme žiadne pokusy narúšať jednotu štátu, podkopávať úspešnosť špeciálnej vojenskej operácie. “ povedal minister. Podľa šéfa ruského ministerstva zahraničných vecí, jeho partneri „požiadali, aby sa o ich výzvach verejne nerozprávalo, preto sa to snažíme nerobiť, rešpektujeme ich žiadosť“. 

O Lukašenkovi

Keď hovoril o úlohe Minska pri riešení situácie, Lavrov pripomenul, že minulú sobotu sa uskutočnil telefonický rozhovor medzi prezidentmi Ruskej federácie a Bieloruska Vladimirom Putinom a Alexandrom Lukašenkom. Počas tohto rozhovoru, povedal minister, sa strany rozhodli "skúsiť vyriešiť túto situáciu mierovou cestou, aby sa predišlo veľkému krviprelievaniu, ku ktorému by nevyhnutne došlo, ak by povstalecké oddiely pokračovali v pohybe smerom k Moskve". "Tento návrh podporil prezident Putin a výsledok poznáte," povedal Lavrov.

Stopy do zahraničia?

Minister tiež v odpovedi na otázku, či má ruská strana dôkazy o tom, že ukrajinské ani západné spravodajské služby neboli zapojené do udalostí z 24. júna, poznamenal, že „pracuje v agentúre, ktorá nezhromažďuje dôkazy o protiprávnom konaní". "Ale máme také štruktúry a uisťujem vás, že to už vedia", povedal Lavrov.

Vučić: Bol to Putin, kto to ukončil
"Vučić: Bol to Putin, kto to ukončil" - potvrdzuje slovami prezidenta Srbska spravodajský web eadaily.com. Vladimir Putin ako jediný mohol zastaviť vývoj udalostí podľa negatívneho scenára v súvislosti s rebéliou Wagnerovcov a suverénne to urobil.... Čítať ďalej
26 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme