Silná kritika na Ódorove PVV. Našli sa aj sympatizanti
13 | 06 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Poslanci Sme rodina sa zdržia pri hlasovaní o programovom vyhlásení vlády (PVV) premiéra Ľudovíta Ódora. Dôvodom je, že v návrhu predloženom do Národnej rady (NR) SR nevidia konkrétne opatrenia na pomoc ľuďom s vysokými cenami. V rámci rozpravy k návrhu to uviedol poslanec a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak. Reguje aj Matovič (OĽaNO), Sulík tlieska.

Krajniak upozornil, že v rámci PVV našiel len dve nie úplne konkrétne zmienky o inflácii. "Našiel som jedinú vec, ktorá sa týka pomoci domácnostiam s vysokými cenami energií, a to váš záväzok, že to vláda prehodnotí a chce inak prerozdeliť ťarchu vysokých cien energií medzi firmy, domácností a štát. A to je problém."

Objavil Ameriku

V tomto a asi ani v budúcom roku nebude podľa neho väčšina slovenských domácností schopná znášať náklady, ktoré sú spojené s rastom cien energií. "Prehodnotenie znamená, že chcete túto pomoc skrátiť. Toto nie je pre nás prijateľná cesta, určite nie v tomto roku. Toto podporiť nemôžeme," vyhlásil Krajniak.

Na druhej strane, Sme rodina podľa neho nebude pristupovať k vláde podľa princípu čím horšie, tým lepšie. "Akýkoľvek vecný návrh, o ktorom budeme presvedčení, že môže pomôcť ľuďom podporíme a aj povieme prečo. Rovnako ak budeme niečo považovať za zlý návrh, tak to nepodporíme a vecne povieme prečo," priblížil. Dodal, že jednotliví ministri s poslaneckým klubom komunikujú.

Matovič akoby ani nevedel, kto tento marazmus spôsobil

Programové vyhlásenie vlády (PVV) Ľudovíta Ódora obsahuje málo konkrétností a veľa vaty. Vyhlásil to expremiér a líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie k vládnemu programu. Podotkol, že vláda je najvyšší výkonný, a nie len analytický orgán.

Výhovorky, tvrdí matovič

"Akoby vláda stále nepochopila, že je najvyšší výkonný orgán štátu, a nie analytický," uviedol v súvislosti s vládnym programom Matovič. Obsahuje podľa neho veľa výhovoriek o tom, ako má kabinet málo času a ako bude posudzovať niektoré problémy a navrhne riešenia. Obáva sa preto aj čerpania eurofondov. Podotkol, že keď odborník príde do vlády, očakáva od neho, že bude zorientovaný v problémoch jednotlivých rezortov, nebude tápať a od prvého dňa "buchne klinec po hlavičke".

Líder obyčajných ľudí je sklamaný aj z toho, že sa do PVV nedostali požiadavky jeho hnutia. Negatívne vníma i to, že poslanci nedostali návrh vládneho programu skôr, než ho zverejnili. Bez ohľadu na to, že poslanci z klubu obyčajných ľudí vláde dôveru nevyslovia, prípadné dobré návrhy kabinetu podľa slov Matoviča vedia podporiť.

Oháňa sa agentúrami, ale peňaženky vravia niečo iné

Zároveň sa ohradil voči vyjadreniam vlády, že verejné financie na Slovensku sú historicky v najhoršom stave. Poukázal pritom na dáta medzinárodných ratingových agentúr. Matovič tiež odmieta, že by vlády v rokoch 2020 až 2022 hospodárili zle a spôsobili rozvrat verejných financií.

Sulíkovci PVV podporia

Premiér Ľudovít Ódor môže rátať so všetkými hlasmi poslancov Národnej rady (NR) SR za SaS na podporu programového vyhlásenia vlády (PVV), ako aj s podporou vyslovenia dôvery vláde. Na utorkovej tlačovej konferencii to zopakoval šéf SaS Richard Sulík. S väčšinou obsahu PVV SaS súhlasí, no Sulík predstavil niekoľko výhrad.

SaS podporuje, že vláda chce pre nasledujúcu vládu pripraviť a predrokovať novelu zákona o rozpočtovej zodpovednosti. "Ale žiadame zapracovanie aj daňovej brzdy ako ďalšieho piliera zodpovedného riadenia verejných financií," dodal Sulík.

Ódor sa bráni

"To, že sme analytici, nepovažujem za našu nevýhodu," reagoval premiér Ódor s tým, že to vidí opačne a že sa držia faktov. Odmieta, že by kabinet prvých 30 dní po svojom menovaní nepracoval. Poukázal napríklad na kroky svojej vlády pri prehodnocovaní projektov týkajúcich sa plánu obnovy.

Čo sa týka verejných financií, Ódor sa odvoláva napríklad na Európsku komisiu, podľa ktorej budeme mať tento rok najvyšší deficit v rámci Únie. "Nehovorím, že je to výsledok jednej vlády. To je výsledok toho, čo sme tu mali za ostatných 20 rokov," poznamenal. Na margo podmienok obyčajných ľudí smerom k vláde a jej podpore podotkol, že ak dá niekto nesplniteľné požiadavky v rozpore s DNA vlády, nie je možné s nimi súhlasiť.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme