Zelenskyj žiada NEMOŽNÉ: BEZPEČNOSTNÉ ZÁRUKY pre Ukrajinu a Moldavsko
02 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Volodymyr Zelenskyj vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby na Ukrajine a v jej susednom Moldavsku zaviedlo konkrétne „bezpečnostné záruky“, ktoré týmto krajinám poskytnú trvalú ochranu pred Ruskom. Bezpečnostné záruky sa považujú za dlhodobé spojenectvo bez plného členstva v NATO, čo však nie je možné počas prebiehajúcej vojny, informuje The Guardian.

Chce záruky

Jeho prosba na začiatku summitu 47 európskych lídrov v Moldavsku prišla potom, keď úradníci potvrdili, že 11-ročné dievča, jej matka a ďalšia žena boli zabité vo štvrtok skoro ráno pri ruskom raketovom útoku na Kyjev.

Ako sme vás už informovali, starosta Kyjeva Vitalij Kličko potvrdil, že príslušníci orgánov činných v trestnom konaní vyšetrujú okolnosti, ktoré viedli k týmto úmrtiam. Ľuďom sa nepodarilo dostať do uzamknutého krytu a následne ich zasiahli padajúce trosky po tom, čo ukrajinská protivzdušná obrana zachytila ​​rakety vypálené na hlavné mesto ruskými silami.

Bude vyšetrovanie úmrtí: Kryty v Kyjeve boli ZAMKNUTÉ!
Starosta Kyjeva potvrdil, že príslušníci orgánov činných v trestnom konaní vyšetrujú okolnosti, ktoré viedli k úmrtiu troch ľudí vrátane dieťaťa počas posledného ruského útoku na ukrajinské hlavné mesto. Ľuďom sa nepodarilo dostať do uzamknutého... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Nová iniciatíva

Ukrajinský prezident ako prvý prišiel na summit v Moldavsku a povedal, že vo štvrtok bude hovoriť aj s „partnerskými krajinami“ o vytvorení „potenciálnej koalície leteckých síl“ a koalície poskytujúcej rakety Patriot.

"To je naša nová iniciatíva a my ju naozaj potrebujeme," povedal po 20-minútovom bilaterálnom stretnutí s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou.

„Myslím si, že bezpečnostné záruky sú veľmi dôležité nielen pre Ukrajinu, (ale aj) pre našich susedov, pre Moldavsko, kvôli Rusku, jeho agresii na Ukrajine a potenciálnej agresii v iných častiach Európy,“ povedal.

Zdroj: Getty Images | Volodymyr Zelenskyj

Emmanuel Macron v stredu vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby Ukrajine ponúklo „hmatateľné a dôveryhodné“ bezpečnostné záruky izraelského typu, pričom uviedol, že je to v záujme kontinentu.

„Musíme vybudovať niečo medzi bezpečnosťou poskytnutou Izraelu a plnohodnotným členstvom,“ povedal Macron v Bratislave.

Nie je to možné, alebo?

Bezpečnostné záruky sa považujú za dlhodobé spojenectvo s americkými a európskymi obrannými kapacitami bez plného členstva v NATO, čo nie je možné počas prebiehajúcej vojny, pretože by to vtiahlo organizáciu do konfliktu na mieste.

Francúzsky generál o problémoch Zelenského patrónov: ČAS PRACUJE PRE RUSKO
Exodus sponzorov prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského vytvorí predpoklady na vyriešenie ukrajinského konfliktu, povedal pre web eadaily.com nositeľ vyznamenania Čestnej légie, generál francúzskej armády Dominique Delavarde. „Myslím si, že keď... Čítať ďalej
01 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik