Dolný Kubín: Kamery v meste pomohli, mesto však má problém
22 | 05 | 2023 I Eka Balašková

V polovici mája minulého roka sa na dolnokubínskom kolonádovom moste realizovala partia mladíkov. „Majstrom sveta“ prekážali kvetináče s muškátmi – niektoré zničili, iné pohádzali do rieky. Mali však smolu – zachytili ich pri tom nové kamery mestskej polície. Tá zábery zverejnila na sociálnej sieti aj s prosbou o pomoc pri stotožnení páchateľov. A tu nastal problém.

Video malo masívnu sledovanosť a aj na jeho základe sa mladíci prihlásili a okrem pokuty to pre nich bolo aj zaujímavé poučenie. Lenže niekto sa rozhodol, že bol porušený zákon o osobných údajoch a podal sťažnosť na patričný úrad, ktorý aktuálne mesto vyšetruje. Napriek tomu primátor zverejnenie videa neľutuje – pôsobí ako výstraha pre ďalších možných páchateľov a mesto svoj kamerový systém naďalej modernizuje. Kamery v uliciach polícii preukázali dobrú službu aj pri vražde v Michalovciach zo začiatku tohto roka.

33-tisíc pozretí

Páchatelia – vandali sa nakoniec na polícii prihlásili sami, dopomohlo k tomu však práve to, že video s ich nerozvážnym činom malo cez 30 tisíc zhliadnutí.

„Nechceli len zaplatiť pokutu a škodu, ktoré boli smiešne, ale chceli pomôcť mestu a urobiť niečo, čím by pomohli ľuďom, ktorých prácu ničili. Tak sme našli kompromis a namaľovali altánok v parku. Pre nich to bolo zaujímavé poučenie. Niekedy sa robí mladícka nerozvážnosť, ale netreba vinníka hneď zatracovať, dostali šancu na nápravu a využili ju,“konštatuje primátor mesta, Ján Prílepok.

V Dolnom Kubíne v pondelok úplne uzavrú časť miestnej komunikácie
Mesto Dolný Kubín od pondelka (22. 5.) úplne uzavrie časť miestnej cesty na Ulici aleja slobody. Dôvodom je rekonštrukcia križovatky pri obchodnom dome Tesco a železničnom priecestí. Informoval o tom zástupca primátora mesta Matúš Lakoštík. "Z... Čítať ďalej
21 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Prišiel problém

Prešlo pár mesiacov a na Mestský úrad v Dolnom Kubíne prišlo oznámenie o prešetrenie postupu primátora. To poslal Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý konal na niečí podnet pre porušenie zákona o ochrane osobných údajov. Úrad pritom posudzuje, či boli zábery do tvárí dostatočne rozmazané, aj keď videu pred zverejnením zámerne znížili kvalitu.

„Ja ako primátor som osoba kompetentná nakladať so záznamami kamier. Odpovedal som na viacero otázok týkajúcich sa videa. Čakáme na verdikt úradu. Hrozí, že bude voči mne vyvodená sankcia,“ povedal Prílepok.

Facebook / Kamteraz.sk | Kolonádový most v Dolnom Kubíne ponad rieku Oravu

Preventívna funkcia kamier

Primátor zatiaľ nevie, či ak sa stane niečo podobné, zábery zverejnia, zariadia sa podľa stanoviska úradu. Už táto medializácia však splnila svoj účel.

„Zapôsobila preventívne. Predtým sme na kolonádovom moste museli podobné prípady riešiť často. Informácia o kamerách sa takto sa rozšírila a od tej chvíle takéto poškodzovanie kvetov a majetku mesta v tejto oblasti ustalo. Ak potvrdia, že nemôžeme takto postupovať, tak sa budem pýtať, ako máme chrániť majetok,“ uvažuje Prílepok.

Zverejnenie neľutuje

„Neľutujem, že som to zverejnil, pretože nešlo len o škodu, ale pre zamestnancov Technických služieb je veľmi demotivujúce, keď si niekto neváži ich prácu a ničí ju,“ povedal primátor. „Rozumiem, že kamery na každom kroku nie je optimálny spôsob, je to Veľký brat. Speje to k niečomu, čo pôsobí neslobodne, ale ľudia si za to môžu sami. Neustále máme požiadavky od ľudí, aby sme v ich blízkosti dali kamery,“ upozorňuje primátor metropoly Oravy.

Facebook / Ján Prílepok - primátor mesta Dolný Kubín | Primátor Dolného Kubína si pochvaľuje preventívny účinok kamerového systému

„Nemá zmysel robiť rekonštrukciu, pokiaľ sa stále nájde niekto, kto majetok poškodzuje. Naším záujmom je, aby to čo zveľadíme, ostalo zveľadené čo najdlhšie,“ dodal Ján Prílepok na margo toho, že konanie malej skupiny občanov škodí vzhľadu celého mesta.

Posun vo vyšetrovaní vraždy v Michalovciach: Prečo svedkovia mlčali?
Začiatok roka 2023 sa na Slovensku poznamenala vražda 46-ročnej zdravotnej sestry v Michalovciach. Polícia informovala o posune vo vyšetrovaní. O pokračovaní výsluchov v prípade vraždy 46-ročnej Eriky informovala košická policajná hovorkyňa.... Čítať ďalej
22 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Kamery pomohli aj v Michalovciach

Prvý deň tohto roka slovenskú spoločnosť zasiahla správa o vražde 46-ročnej zdravotnej sestry Eriky. Tú v Michalovciach ubodal muž, ktorého polícia identifikovala práve vďaka kamerovému záznamu. Vďaka tomu sa zistil aj fakt, že prípad má aj svedkov, ktorí v súčasnosti vypovedajú.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik