Obciam chýbajú postupy na vymáhanie daňových nedoplatkov
21 | 05 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Obciam chýbajú v rámci interných predpisov postupy na vymáhanie daňových nedoplatkov. Zasielajú najmä výzvy na zaplatenie. Poukázal na to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR po kontrolách zameraných na vymáhanie daňových nedoplatkov z dane z nehnuteľností, poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad v rokoch 2019 až 2021.

"Napriek snahe obcí vymáhať ich zaplatenie sa objem daňových nedoplatkov medziročne zvyšuje," uviedol NKÚ.

Ich pokles podľa neho súvisí s odpísaním nedoplatkov, ktoré sa stali nevymožiteľnými. Priblížili, že 14 preverených obcí vykázalo ku koncu roka 2021 vyše 4,6 milióna eur daňových nedoplatok a viac ako 800.000 eur na nedaňových pohľadávkach z prenájmu.

"Takmer polovicu nedoplatkov predstavovali nedoplatky pri dani z nehnuteľnosti v sume do 20 eur," podotkol úrad. Pri nízkej sume sú podľa neho niektoré postupy vymáhania neuplatniteľné.

Podľa podpredsedníčky úradu Henriety Crkoňovej vplyv na rozpočet nie je zanedbateľný vzhľadom na počet malých pohľadávok a komplikovanosť procesu.

"V súvislosti s ekonomickým vývojom sa môže riziko negatívneho vývoja ešte zvyšovať," doplnila.

NKÚ preto apeluje na potrebu reformy miestnej samosprávy a zvýšenie jej celkovej efektívnosti.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik