Čo môže za strety človeka s medveďmi? Ich premnoženie to vraj nie je
25 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Teplejšie, slnečné počasie nás čoraz viac láka do hôr, čo je pre medveďa jeho prirodzené prostredie. V ostatných rokoch sme svedkami častejších stretov medveďa a človeka. Podľa Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR za tým však nie je ich premnoženie, ale zmena v správaní našej najväčšej šelmy.

Podľa riaditeľky CHKO Poľana je celý problém ďaleko širší, ako len stret medveďa a človeka – jedným z faktorov sú aj teplejšie zimy. Kým v Tatrách bývali problémom „kontajnerové medvede“, na Podpoľaní ich neregistrujú. Sú „všade“ a spôsoboujú problémy aj chovateľom včiel. MŽP upozorňuje, ktoré faktory ešte zapríčinili zmenu v správaní medveďov. V tomto období je to aj medvedia ruja.

Medvede pod Poľanou

Riaditeľka Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana Vladimíra Fabriciusová nedávno hovorila o tom, že jedným prejavom zmeny správania našej najväčšej šelmy je nedostatočný zimný spánok – mierne zimy ich „vyháňajú z brlohov“.

Zimný spánok medveďa hnedého na Poľane nie je úplný. Pre mierne zimy nemajú šelmy dôvod dlhodobo spať a prebúdzajú sa. Pre TASR to povedala riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana Vladimíra Fabriciusová.

Facebook Rádio Regina stred | Vladimíra Fabriciusová, riaditeľka CHKO Poľana

"Majú tam pokoj, tak je to pre ne ideálne. Je to vyhlásené chránené územie a nevedie tade turistická trasa," hovorí Fabriciusová o časti Bútľavka, kam chodia len milovníci divočiny. Medvede však zaznamenali vo viacerých častiach, podľa jej slov sú doslova všade.

Upozornila tiež na to, že hoci chceme, aby ľudia viac chodili do prírody, aj kvôli medveďom sa v nej necítia bezpečne.

"Veľmi málo sa venujeme výskumu a sledovaniu, čo sa v ekosystéme deje," poznamenala s tým, že posledná regulácia tejto šelmy na Podpoľaní prebehla pred šiestimi rokmi.

Problém im prerastá cez hlavu

Fabriciusová upozorňuje na to, že miestni deti musia kvôli strachu voziť do školy rodičia autami, kvôli zveri ich nepúšťajú na zastávku. Nehovoriac o chove včiel, či domácich zvierat.

 "Odrádza ich to. Včely sú pre nás vzácne, na druhej strane sú tu však predátori, ktorí ich úle ničia," uzavrela.

Zimný spánok medveďa na Poľane nie je podľa riaditeľky CHKO úplný
Zimný spánok medveďa hnedého na Poľane nie je úplný. Pre mierne zimy nemajú šelmy dôvod dlhodobo spať a prebúdzajú sa. Pre TASR to povedala riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana Vladimíra Fabriciusová. Ako uviedla, je to... Čítať ďalej
12 | 05 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

„Kontajnerové“ medvede

V oblasti Liptova či Vysokých Tatier sa tiež hovorí o zmene správania medveďov – odkedy sú kontajnerové stojiská zabezpečené, počet „kontajnerových“ medveďov sa znížil.  MŽP a Zásahový tím sa preto zaoberajú identifikáciou takýchto miest aj na Podpoľaní.

„Zníženie výskytu medveďa vo Vysokých Tatrách sa podarilo dosiahnuť aj bez regulačného lovu desiatok jedincov, ktorý je často považovaný za jediné riešenie situácie,“ hovorí MŽP, no podľa Fabriciusovej pod Poľanou problém s kontajnerovými medveďmi nie je.

FB/Medvede na Slovensku

Čo medvede láka bližšie k ľuďom

MŽP dlhodobo upozorňuje na ľahko dostupnú potravu. Takou nie je len slabo zabezpečený komunálny odpad, ale

„Problémom je tiež urbanizácia prírodného prostredia, či kukurica pestovaná v podhorských oblastiach. Medvede však do blízkosti ľudských obydlí lákajú aj ovocné dreviny. Všetky tieto faktory spôsobujú zmenu správania sa nielen u medveďa hnedého. Predbežné výsledky štúdie Karlovej univerzity v Prahe však poukazujú, že populácia medveďa na Slovensku je stabilná,“ dodáva MŽP.

Prebieha medvedia ruja

Od polovice apríla do konca júla pretrváva zvýšené riziko stretu človeka s medveďom aj kvôli ruji týchto zvierat. MŽP spolu so Štátnou ochranou prírody upozorňuje, že medvede v tomto období vyhľadávajú rujné medvedice. Ich aktivita počas dňa stúpa, a preto sa počas ruje zvyšuje pravdepodobnosť stretu s človekom, upozornili.

Od polovice apríla začína medvedia ruja, ochranári VARUJÚ ľudí
Od polovice apríla začína medvedia ruja. Trvá do konca júla. Zásahový tím pre medveďa hnedého preto vyzýva ľudí k opatrnosti. TASR o tom informovala Štátna ochrana prírody SR. "Vo vzťahu ku konfliktným stretom s človekom je najmenej rizikové... Čítať ďalej
22 | 04 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme