Robert Fico: Vlčan ukázal tvár banditov a zločincov z OĽaNO (VIDEO)
06 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

To, čo odstupujúci minister pôdohospodárstva Vlčan (OĽaNO) predviedol na tlačovke, kde oznámil svoju rezignáciu na ministerský post, je typickým obrazom biedy súčasnej vlády, povedal Robert Fico počas štvrtkovej tlačovej besedy na „najvyššom kopci komárňanského okresu“ – skládke komunálneho odpadu v Iži, ktorá patrí rodine ministra Vlčana a dostal na ňu takmer poldruha miliónovú dotáciu z ministerstva životného prostredia, ktoré vedie Ján Budaj (Demokrati).

Robert Fico v Iži pri Komárne kritizoval Vlčana nie len za to, že si vybavil pre rodinnú firmu dotáciu v hodnote 1,4 mil. eur, ale aj kvôli spôsobu, akým odstúpil – bez akejkokoľvek ďalšej zodpovednosti. Tú by mala voči nemu vyvodiť prezidentka Čaputová, no odstúpiť by mal aj Ján Budaj, ktorý Vlčanovi dotáciu priznal.

Dobrá práca

„Používajú sa rôzne výrazy – dotácia, nenávratný príspevok. Jednoducho vybavil si pán Vlčan, že bez akýchkoľvek záväzkov dostane 1,4 milióna eur,“ hovorí Robert Fico a pripomína reakciu ministra, podľa ktorého je to výsledok dobrej práce tímu firmy, ktorej je majiteľom.

Fico tiež pripomenul Vlčanovu kariéru na ministerstve pôdohospodárstva, kde po zmene vlády najskôr nastúpil ako štátny tajomník a neskôr vystriedal Jána Mičovského na poste ministra.

Vlčan klamal

„Minister Vlčan na tlačovej konferencii klamal, keď povedal, že on o tom projekte vlastne nič nevie. Majiteľ firmy dostane dar 1,4 milióna eur a on sa tvári, že o ničom nevie? Ale potom, keď už odpovedal na niektoré otázky sa ukázalo, že vie o každom jednom detaile tejto podivnej transakcie,“upozorňuje Fico, podľa ktorého vôbec niečo také nemal ako minister prijať.

Čo bude s Vlčanom? Čaputová si dáva na čas, opozícia chce rázne kroky
Ďalší postup po doručení Vlčanovej žiadosti oznámi prezidentka budúci týždeň. Opozícia však očakáva rázne riešenie. Mimoparlamentný Hlas-SD ju žiada o vymenovanie úradníckej vlády a očakáva aj odchod dočasne povereného šéfa envirorezortu Jána... Čítať ďalej
04 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Zodpovedná je Čaputová

„Keď urobíme ďalšie previerky na ďalších ministerstvách, tak zistíme rovnaké lumpárne, ako lumpáreň tohto typu,“domnieva sa Fico s tvrdením, že za celú vládu a jej konanie je zodpovedná prezidentka Zuzana Čaputová.

Ficovi sa však nepáči ani Vlčanov prístup, že keď sa teraz vzdá ministerského postu, všetko bude v poriadku.

„On sa veľkodušne vzdá štyroch ministerských platov, ale nechá si 1,4 milióna eur. Presne to povedal na tlačovej konferencii,“ rozhorčuje sa Fico ďalej. „Čaputová kryje zlodejstvá OĽaNO a bude ich kryť ďalej, ako sme to videli pri Mikulcovi, keď ich prikryla v súvislosti s vrtuľníkom, ktorý kúpil napriek zákazu Úradu pre verejné obstarávanie a dnes je uzemnený.“

Vlčanovo gesto nestačí

Robert Fico rázne trvá na tom, že nestačí, aby odišiel minister Vlčan. Ten musí vrátiť dotáciu 1,4 milióna a tiež musí odísť minister Budaj, ktorý mu ju „priklepol“. Vlčanovo odstúpenie Fico vníma len ako gesto, ktorým chcel všetkých obabrať.

Nová vláda podľa Roberta Fica bude mať právo siahnuť na takéto dotácie, pretože Samuel Vlčan sa správal, ako politický podvodník.

Úradnícka vláda NA SPADNUTIE! Kto vymení Hegera?
Vo štvrtok odstúpil minister pôdohospodárstva Vlčan (OĽaNO), v piatok požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí Rastislav Káčer (Demokrati) a opozícia žiada odstúpenie ministra životného prostredia... Čítať ďalej
05 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik