Kresťania prežívajú Svätý týždeň. Prečo nie Veľký?
03 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Už od minulého roku sa v cirkevnej terminológii používajú nové pomenovania pre dni vo Veľkom týždni. Vlastne ani ten týždeň už nie je Veľký, ale Svätý. Pamätáte si, ako majú jednotlivé sviatky znieť správne?

Prečo sa vlastne zmenili storočia zaužívané názvy sviatkov? Podľa liturgistu za to môže nesprávny preklad, ktorý sa v cirkevnej terminológii udomácnil. Aké pomenovania majú jednotlivé sviatky a aký je ich cirkevný význam?

Nesprávne chápanie

„Máme nové zmeny preto, lebo sa snažilo ísť čoraz intenzívnejšie po doslovných prekladoch. Napríklad Zelený štvrtok odvodzuje svoj názov zo starej nemčiny, kde však došlo aj k nesprávnemu chápaniu starého nemeckého názvu,"vysvetlil liturgista Vladimír Kiš.

Je to vec zvyku

"Som rád, že môžeme špeciálne o týchto dňoch rozprávať. Určite sa to už dotklo aj kňazov a zaujíma ich, aká zmena tam nastala a prišla diskusia medzi kňazmi. Hovoríme si aj to, že je to často otázka zvyku. Zvykneme si a často sa aj obohatíme. Aj pre veriacich je to benefit,"hovorí Kiš a pripomína, že nové názvy sú aj pre veriacich možnosť priučiť sa niečomu inému. Zdôraznil, že nejde o významovú, len prekladovú zmenu.

Kvetnou nedeľou vstupujú kresťania do Veľkého či Svätého týždňa
Kvetnou nedeľou vstupujú kresťania na Slovensku, ale i vo svete do Veľkého či Svätého týždňa. Ide o najstarší a najvýznamnejší sviatok kresťanského cirkevného roka. Katolíci si počas tohto dňa pripomínajú rozhodnutie židovskej rady o Ježišovej... Čítať ďalej
02 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Ako znejú po novom

Veľký týždeň - Svätý týždeň

2.4. - Kvetná nedeľa - Palmová nedeľa

„Z Kvetnej nedele sa stáva Palmová, pretože je to inšpirované biblickým textom, kde ľudia vítali Pána Ježiša a mávali palmovými ratolesťami a kládli mu ich pod nohy. Pre nás to však neznamená, že by sme mali úplne zameniť túto tradíciu a aby sme zháňali palmové ratolesti,"ponúkol liturgista vysvetlenie k dni, kedy veriaci prinášajú do kostolov bahniatka na posvätenie.

6.4. - Zelený štvrtok - Štvrtok svätého týždňa

V tento deň si veriaci pripomínajú Poslednú večeru. Na pamiatku tejto udalosti a podľa príkladu Ježiša, pápež tradične umýva nohy dvanástim vybraným ľuďom, ktorí majú stelesňovať dvanástich apoštolov.

7.4. - Veľký piatok - Piatok utrpenia Pána

Piatok utrpenia Pána je najväčším sviatkom katolíckych cirkví. Je to deň, kedy Kristus Pán po Pilátovom umytí si rúk nad Jeho osudom vystúpil na Golgotu a bol ukrižovaný na kríži medzi dvoma lotrami.

8.4. - Biela sobota - Svätá sobota

Bielou bola Svätá sobota nazvaná aj preto, lebo to bol deň krstu a novo pokrstenci bývali oblečení v bielych rúchach (táto farba sa zväčša pri krstoch používa dodnes na znak čistoty, ktorú krst kresťanovi prináša). V tento deň nezvonia zvony, ktoré sa rozoznejú až večer, kedy sa slávi Veľkonočná Vigília – Zmŕtvychvstanie Krista.

9.4. - Veľkonočná nedeľa - Veľkonočná nedeľa Pánovho zmŕtvychvstania

V tento deň sa veriaci stretávajú v kostolo ch, aby oslávili Zmŕtvychvstalého Krista Pána. Je to posledný deň veľkonočného trojdnia, veriaci gréckokatolíckej cirkvi v tento deň nosia do kostola rôzne pokrmy, ktoré kňaz posväcuje. V tento deň anjel upokojil ženy, ktoré na svitaní našli prázdny Ježišov hrob.

FOTO TASR/AP

10.4. - Veľkonočný pondelok - Pondelok vo Veľkonočnej oktáve

Pre rímskokatolíkov tento deň už nie je prikázaným sviatkom, v našich zemepisných šírkach má skôr „spoločenskú“ tradíciu, odvolávka na kresťanstvo tu však je. Súvisí s nedeľou. Traduje sa, že vtedy sa anjel zjavil ženám, ktoré prišli k Ježišovmu hrobu a udivené ich pokropil vodou.

Všetko pre zvieratká aj po smrti
Viac ako 130 tisíc libier už prišlo na účet domova pre opustené zvieratá Battersea, a to iba týždeň po úmrtí jeho patróna - Paula O'Gradyho. Web news.sky.com informuje o mimoriadnej vlne sponzorských darov pre opustené zvieratá, najmä... Čítať ďalej
03 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik