Študenti o Puškárovi: Bol to sympatický človek
30 | 03 | 2023 I Eka Balašková

Slovenskú verejnosť prekvapil fakt, že z vraždy študenta spred 18 rokov bol obvinený Adam Puškár, ktorý smie používať titul JUDr. Práca, za ktorú tento titul získal sa týkala práve extrémizmu a Puškár o ňom prednášal na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (PF UK) ako externý doktorand.

Puškár bol obvinený z vraždy Tupého, ktorý študoval na rovnakej škole. Tu Puškár dokonca učil, no podľa dekana PF UK je Puškárovi činnosť pozastavená. Študenti, ktorí sa zúčastňovali na jeho seminároch, boli z informácie o ňom šokovaní, pretože ho vnímali ako fajn človeka. Ako mohol takýto človek dostať previerku z NBÚ?

Konškoláci

39-ročného Adama Puškára NAKA obvinila z vraždy Daniela Tupého, ktorý na následky bodných rán zomrel v novembri 2005. Puškár počas svojej právnickej kariéry pôsobil aj na Najvyššom súde, ale aj na Katedre právnych dejín a právnej komparastiky právnickej fakulte Univerzity Komenského, ktorú tiež absolvoval. S Danielom Tupým boli konškoláci.

Puškár titul JUDr. získal na základe rigoróznej práce Trestnoprávne aspekty extrémizmu. V jej opise hovorí, že extrémizmus je široký pojem a práve z toho dôvodu túto problematiku skúma.

Externista na PF UK

„Nás zasiahlo, že je obvinený náš absolventa aktuálne externý doktorand, ktorý sa v rámci dvoch predmetov zúčastňoval výučby,“ povedal nedávno Eduard Burda, dekan Právnickej fakulty UK v Bratislave s tým, že Puškárovu činnosť na PF UK pozastavili.

ŠOKUJÚCA VÝPOVEĎ: Svedok opisuje, ako mal Puškár zabiť Tupého
Daniela Tupého na Tyršovom nábreží v Bratislave zavraždili 4. novembra 2005 niekoľkými bodnutiami. Vražda nebola vyšetrená takmer 18 rokov, kým v utorok (21. marca), neprebehla policajná akcia, pri ktorej bolo zadržaných desať osôb. Deň na to bol... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Šokovaní študenti

"On nám neprednášal. Mal semináre. To bolo také, že sme s ním bližšie rozoberali veci z prednášok," vysvetlila študentka, ktorá s Puškárom prichádzala do styku. Aj ju, rovnako ako mnohých ďalších, šokovalo, že ich bývalý učiteľ figuruje v prípade takmer dvadsaťročnej vraždy.

"Všetci sme z tejto situácie vo veľkom šoku. Na seminári nikdy nemal nejaké zvláštne reči a to ani, keď sme rozoberali citlivé témy. Nikdy nič nenaznačovalo tomu, že by s ním nemalo byť niečo v poriadku," vyjadrila sa iná študentka.

"Bol to taký úplne normálny chlap. Nikto s ním nemal konflikty a ani problémy. Neviem, čo bližšie by som vám povedal, hodiny s ním neboli ničím zvláštne ani iné," poznamenal ďalší študent a jeho spolužiačka ho pre Plusku doplnila, že pôsobil, ako úplne normálny človek.

Univerzita Komenského

Sympatický chlap

"Keby mi niekto pred pol rokom povedal, že za vraždou má byť on, myslela by som si, že sa zbláznil,“ hovorí ďalšia dievčina, ktorú spolužiačka dopĺňa, že mnohým bol sympatický tým, že sa s ním dalo normálne rozprávať nie len o škole.

Ako mohol dostať previerku?

"Ak niekto zlyhal, tak to boli buď spravodajské služby alebo Policajný zbor. Ak mali informácie o pánovi Puškárovi v nejakých registroch, že sa nachádza medzi skupinami, ktoré boli vyhodnotené ako nebezpečné, takéto informácie boli povinné NBÚ poskytnúť," uviedol Martin Beluský z  osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ s tým, že úrad nemá kompetencie ani kapacity samostatne lustrovať preverované osoby. O previerku požiadal Najvyšší súd SR v roku 2008, keď tam Adam Puškár pracoval.

Výzva Čaputovej: Mikulcov rezort 29-krát porušil zákon! ODVOLAŤ
Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) nezlyhal, keď v roku 2009 udelil bezpečnostnú previerku najvyššieho stupňa advokátovi Adamovi Puškárovi, v súčasnosti obvinenému z vraždy Daniela Tupého. Predseda parlamentného osobitného kontrolného výboru na... Čítať ďalej
29 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik